O ziaristă italiană îl acuză după zece ani pe Strauss-Kahn de hărţuire sexuală la Forumul de la Davos

Ziarista italiană Myrta Merlino a asigurat într-un videoclip postat pe Youtube la 31 mai că, pe vremea când era ministru de finanţe în anii ' 90, Dominique Strauss-Kahn a vrut să abuzeze de ea la Forumul de la Davos, într-o cameră de hotel unde ziarista fusese invitată să-i ia un interviu, informează miercuri ziarul El Mundo.
Dominique Strauss-Kahn (DSK), fostul director al Fondului Monetar Internaţional (PRAKASH SINGH / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.06.2013

Ziarista italiană Myrta Merlino a asigurat într-un videoclip postat pe Youtube la 31 mai că, pe vremea când era ministru de finanţe în anii ' 90, Dominique Strauss-Kahn a vrut să abuzeze de ea la Forumul de la Davos, într-o cameră de hotel unde ziarista fusese invitată să-i ia un interviu, informează miercuri ziarul El Mundo.

La una din numeroasele conferinţe de presă care au loc la Forumul de la Davos, DSK ar fi schimbat priviri intense cu ziarista, care i-a cerut un interviu, iar el a invitat-o să se vadă după-amiază, la barul hotelului unde era cazat. Restul este destul de previzibil. La ora stabilită, în loc de ministrul de finanţe s-a prezentat un chelner, care i-a cerut lui Myrta Merlino să urce în camera de hotel, singură şi fără aparat de filmare. 'După câteva ezitări m-am lăsat convinsă', povesteşte ziarista.

'M-a invitat să iau loc, mi-a turnat un pahar plin de şampanie şi am început să vorbim despre orice, mai puţin de interviu', a continuat ea. 'Mi-a spus că îi plac foarte mult ziaristele. I-am replicat că şi soţia lui este ziaristă şi că o admir foarte mult. Atunci m-am ridicat şi m-am îndreptat spre uşă, dar el m-a împins violent cu spatele la perete şi a încercat să mă sărute. M-am opus cu putere şi după o luptă scurtă am reuşit să fug cu mare greutate', a rezumat doamna Merlino, care se declară şi azi tulburată de acest atac şi înfuriată de 'violenţa psihologică a unui bărbat puternic'.

Ziarista nu a spus de ce a aşteptat să treacă peste zece ani ca să vorbească pe această temă. Cazul său aduce foarte mult cu cel al lui Tristane Banon, scriitoare franceză, care în 2011, după ce DSK fusese arestat în cazul Sofitel, s-a decis să-l denunţe pentru tentativă de viol, făcând aluzie la fapte întâmplate în februarie 2003, când pe atunci deputatul socialist a invitat-o pe tânără în apartamentul său parizian pentru a realiza un interviu, încheiat cu o hărţuire sexuală şi o luptă scurtă pe covor.

Atunci, procuratura Parisului a decis să arhiveze denunţul de tentativă de viol în baza deciziei Brigăzii de Reprimare a Delincvenţei asupra Persoanelor (BRDP), biroul poliţiei judiciare, care a investigat cazul şi a luat declaraţii martorilor. Potrivit raportului, în acea după-amiază, în apartamentul lui Strauss-Kahn nu a avut loc niciun viol, ci o simplă agresiune sexuală, o infracţiune care se prescrie după 8 ani, în timp ce pentru primul caz are loc după 10 ani. Astfel încât Banon nu s-a putut răzbuna judiciar pentru cele întâmplate şi este mai mult ca probabil ca şi în cazul Myrtei să fie la fel, dacă se hotărăşte să facă apel la tribunal. Contactat telefonic, avocatul lui DSK, Richard Malka, a declarat că nu este la curent cu această chestiune şi că 'nu poate face niciun comentariu pe această temă'.

Bietul DSK, când credea că în sfârşit a depăşit stigmatul de violator, revine în prim plan, mai ales după publicarea unei cărţi a lui Marcela Iacub 'Belle et bęte', o autobiografie în care scriitoarea povesteşte cu multe detalii picante relaţia sa amoroasă şi sexuală cu fostul director al FMI, la începutul anului 2012, şi în care îl descrie ca 'jumătate om, jumătate porc'. Cartea a stârnit o amplă polemică, iar DSK a primit chiar compensaţii de 75.000 de euro pentru atingere adusă vieţii sale private. Nu se ştie ce se va întâmpla după lansarea pe marile ecrane a filmului 'Welcome to New York', al regizorului Abel Ferrara, inspirat de evenimentele de la hotelul Sofitel, în care Gerard Depardieu îl întruchipează pe economistul francez iar Jacqueline Bisset pe fosta lui soţie, Anne Sinclair.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor