Enrico Letta numeşte o comisie formată din 35 de 'înţelepţi', pentru realizarea reformelor constituţionale (presa italiană)

Premierul italian Enrico Letta.
Premierul italian Enrico Letta. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Decizia premierului italian Enrico Letta (46 de ani, moderat de centru-stânga) de a institui o comisie specială pentru realizarea reformelor constituţionale, formată din 35 de experţi în drept constituţional, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Reforme, Enrico Letta numeşte o comisie de experţi', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că această comisie, care va fi formată din 35 de experţi (printre care 10 femei), va avea puteri consultative pentru guvernul italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta. Instituirea acestui organism, format din experţi în drept constituţional, care au primit sarcina să propună reforme constituţionale, va fi aprobată în cadrul unei reuniuni a Consiliului de miniştri, care se va desfăşura joi sau vineri, iar joi această comisie specială îi va fi prezentată şefului statului italian, Giorgio Napolitano, la Palatul Quirinale de la Roma, sediul preşedinţiei republicii.

'Înţelepţii lui Enrico Letta', scrie Corriere della Sera din Milano, care subliniază faptul că acest organism va fi format dintr-un grup de specialişti în drept constituţional, care au primit din partea premierului italian sarcina de a-şi aduce contribuţia în vederea modificării celei de a doua părţi a Constituţiei italiene şi în vederea schimbării actualei legi electorale.

Experţii, care vor fi primiţi joi de şeful statului italian, vor avea la dispoziţie timpul necesar pentru a pregăti un plan de reforme constituţionale care va fi apoi aprobat de executivul italian, printr-un decret de lege, care urmează apoi să fie ratificat de cele două camere ale parlamentului de la Roma, probabil în toamna acestui an, potrivit principalului cotidian milanez.

'Comisia lui Enrico Letta', scrie La Stampa din Torino, care relevă că numele alese de premierul Letta demonstrează faptul că cei 35 de experţi vor reprezenta toate orientările politice, de stânga, de dreapta şi de centru.

Printre specialiştii numiţi de Enrico Letta se remarcă Lorenzo Carlassare, un cunoscut constituţionalist de stânga, Nicolo Zanon, numit de partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL) în Consiliul superior al magistraturii (CSM), şi de asemenea Valerio Onida, preşedinte emerit al Curţii Constituţionale, Giovanni Pitruzzella, expert în drept constituţional, fostul magistrat Luciano Violante, membru al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Franco Frattini, fost ministru de externe în guvernul de dreapta condus de Silvio Berlusconi (în perioada 2002-2004), sau Francesco D'Onofrio, reprezentant al partidului Uniunea de Centru (UdC), relevă principalul cotidian torinez.

Din comisia numită de premierul Enrico Letta mai fac parte, printre alţii, fostul decan al Universităţii private 'Bocconi' din Milano, Guido Tabellini, constituţionalistul Michele Ainis, sau politologul Angelo Panebianco, editorialist al cotidianului milanez Corriere della Sera; printre cele zece femei care vor face parte din comisia pentru reformele constituţionale, publicaţiile din Italia subliniază numele doamnei Nadia Urbinati, de la Columbia University.

Ceilalţi specialişti în drept constituţional provin de la numeroase universităţi din Peninsulă, printre care acelea din Bologna, Padova, Pisa, Florenţa, Cagliari (în Sardinia), Perugia, Torino, Trento, Catania, Palermo, Reggio Calabria şi Foggia, notează La Stampa din Torino.

Comitetul va avea numai puteri consultative, iar reformele propuse vor putea fi modificate prin amendamente recomandate de parlament. Pentru a evita însă lungi dezbateri parlamentare, este probabil ca executivul Letta să decidă, printr-un decret de lege, programul de lucru al acestei comisii, prin precizarea unei limite maxime a desfăşurării lucrărilor sale, experţii urmând să facă propuneri concrete şi un raport final în următoarele 18 luni, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe