O Scoţie independentă ar trebui să pornească de la zero şi să negocieze cu toate statele membre UE (adjunct al ministrului de externe britanic)
alte articole
Disputa despre dreptul unei Scoţii independente de a adera la UE s-a intensificat după ce un adjunct al ministrului de externe britanic a susţinut că, după ce îşi obţine independenţa, Scoţia ar trebui să înceapă de la zero şi să negocieze cu toate 27 de state membre, relatează The Guardian.
În cea mai dură declaraţie pe acest subiect formulată de către un oficial britanic, adjunctul ministrului de externe, Hugo Swire, a insistat asupra faptului că premierul scoţian Alex Salmond, a afirmat complet greşit că Scoţia va adera în mod automat la UE şi moşteni actualele exceptări de care se bucură Marea Britanie, în domenii cum ar fi implementarea monedei euro sau tratatele poliţieneşti transfrontaliere.
'Cel mai probabil scenariu, de departe, este că o Scoţie independentă ar trebui să aplice pentru a adera la UE ca stat nou, ceea ce ar implica negocieri cu restul Marii Britanii şi cu alte state membre, al căror rezultat nu poate fi prezis', a afirmat Swire.
Declaraţiile lui Swire au fost însă atacate de parlamentarul Alyn Smith, de la Partidul Naţional Scoţian, care a declarat că Scoţia se află în UE ca parte a Regatului Unit de 40 de ani. În acest context, legislaţia şi finanţele sale sunt în întregime conforme cu legislaţia UE, iar locuitorii săi sunt trataţi deja ca cetăţeni ai UE.
Problema independenţei Scoţiei a devenit mai importantă pentru guvernul britanic în contextul în care regiunea semi-autonomă spaniolă Catalonia se pregăteşte sa voteze în cadrul alegerilor regionale din acest week-end, considerate un test-cheie pentru mişcarea pro-independenţă.
Guvernul scoţian a oferit opinii contradictorii cu privire la faptul dacă o Scoţie independentă s-ar alătura în mod automat la UE - fapt ce a permis criticilor săi să lanseze atacuri repetate. În prezent, guvernul susţine însă că ar fi nevoie de negocieri.
În opinia lui Smith, aceste negocieri ar trebui să +perfecteze termenii exacţi ai aderării Scoţiei. Deşi parlamentarul a precizat că este neclar cât vor dura aceste negocieri, el a insistat că ele vor avea loc în paralel cu negocierile privind independenţa Scoţiei purtate cu guvernul Marii Britanii.
O mare parte a discuţiilor s-ar concentra asupra unor detalii 'administrative' privind aderarea Scoţiei, inclusiv pe stabilirea numărului de eurodeputaţi scoţieni. Acesta ar fi, pentru Smith, peste dublul celui din prezent, de la 6 la 13 europarlamentari.
Deşi convins că faptul că statutul de membru al zonei euro sau cel de membru al zonei Schengen este puţin probabil să fie impuse Scoţiei, Smith a confirmat că aceasta ar putea fi însă nevoită să accepte noi termeni privind aderarea.
Pe de altă parte, Smith a respins afirmaţiile unor naţionalişti care au pretins că atât restul Regatului Unit cât şi Scoţia ar trebuie să re-aplice ca noi state, explicând că Marea Britanie va rămâne membru cu drepturi depline.