Rusia testează rachete în Marea Baltică. Letonia închide o parte a spaţiului aerian

Avionul rusesc de luptă MiG-29SMT
Avionul rusesc de luptă MiG-29SMT (Captură Foto)

Rusia a început miercuri să testeze rachete cu muniţii reale în Marea Baltică, alarmând Letonia, o ţară membră NATO, care a declarat că din această cauză a fost forţată să închidă parţial spaţiul aerian comercial baltic.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că Flota sa Baltică, cu baza în enclava europeană Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, se pregăteşte în Marea Baltică pentru exerciţii de rutină, dintre care unele cu muniţie reală, pentru a practica atacarea de ţinte aeriene şi maritime.

“Este o demonstraţie de forţă. Este dificil de înţeles că poate avea loc atât de aproape de ţara noastră”, a afirmat premierul leton Maris Kucinskis pentru Reuters.

Testele se efectuează în zona economică exclusivă a Letoniei, au precizat oficiali, o zonă aflată puţin dincolo de apele teritoriale letone, unde letonii au drepturi economice speciale. De asemenea, testele au loc şi în vestul Mării Baltice.

Riga a închis parţial propriul spaţiu aerian pe durata celor trei zile de teste şi Suedia a emis, la rândul ei, un avertisment pentru traficul maritim civil anunţând că ar putea avea loc întârzieri ale traficului aerian civil.

Agenţia Suedeză pentru Transporturi a delimitat o aşa-numită zonă-D temporară, sau zonă de pericol, în sudul Mării Baltice şi a redirecţionat traficul aerian şi maritim.

Testele de rachete şi manevrele militare au loc după un exerciţiu militar masiv desfăşurat de Rusia în septembrie 2017, care s-a întins din Marea Baltică până în Marea Neagră. Exerciţiul respectiv a neliniştit Occidentul din cauza amplorii şi, potrivit NATO, din cauza lipsei de transparenţă.

Într-un moment în care tensiunile dintre Est şi Vest sunt ridicate, oficiali NATO sunt îngrijoraţi că orice incident care implică arme militare şi nave sau avioane civile ar putea declanşa un conflict mai amplu.

Moscova, la rândul său, acuză NATO că alimentează propaganda antirusă.

Letonia a afirmat că exerciţiile militare ruseşti nu au fost organizate niciodată atât de aproape de teritoriul său. Premierul Kucinskis a notat că decizia de a testa rachete la o distanţă atât de mică de apele teritoriale letone a fost luată după expulzarea de către Occident a peste 140 de diplomaţi ruşi în luna martie, cea mai mare expulzare de după Războiul Rece.

Diplomaţii au fost expulzaţi după ce fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa au fost atacaţi cu o neurotoxină periculoasă, în 4 martie, în oraşul britanic Salisbury. Marea Britanie, care a fost sprijinită de Occident, a învinuit Rusia pentru otrăvirea celor doi, deşi Moscova a negat orice implicare în incident.

Oficiali letoni au afirmat că Rusia, prin exerciţiile sale, nu încalcă nicio regulă internaţională şi are dreptul să le desfăşoare. Însă, Ministerul Apărării leton l-a convocat pe ataşatul militar al Rusiei pentru a-şi exprima temerile şi pentru a discuta despre momentul ales pentru aceste exerciţii. Rusia a declarat că îşi testează forţele după ce a trecut iarna.

“Exerciţiile vor dura trei zile într-o regiune în care traficul aerian este foarte intens şi, având în vedere tensionarea relaţiilor dintre Occident şi Rusia, cred că este mai degrabă o acţiune provocatoare”, a afirmat ambasadorul leton în Rusia, Maris Riekstins.

Letonia va discuta această problemă săptămâna viitoare, la o întâlnire între delegaţii NATO ce va avea loc la Bruxelles.