O primă victorie a oierilor. Guvernul a decis să amâne aplicarea unor prevederi controversate din Legea Vânătorii

Guvernul Cioloş a adoptat, în cadrul şedinţei de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care cele două prevederi controversate din Legea Vânătorii, contestate de oieri, au fost prorogate până pe 25 aprilie 2016.
Dan Suciu
Dan Suciu (www.gov.ro)

"Am decis să amânăm aplicarea articolelor care creează probleme crescătorilor de oi până la sfârşitul lunii aprilie, cu obiectivul ca până atunci, împreună cu parlamentarii, să găsim cadrul legal adecvat, pe termen lung, care să clarifice această problemă.

Nu s-a ţinut cont de toate părţile atunci când a fost discutată modificarea legii vânătorii. Au fost lăsate lucrurile până în ultimul moment. Guvernul a folosit instrumentul pe care îl avea la dispoziţie, fără să afecteze în mod fundamental decizii legislative luate", a declarat premierul Dacian Cioloş, citat de Mediafax.

Purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că ordonanţa de urgenţă prorogă cele două articole ale legii care ţin de perioada păşunatului şi de limitarea numărului de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, urmând ca ulterior să fie găsită o soluţie de modificare a Legii vânătorii.

Dan Suciu a mai precizat, potrivit Mediafax, că premierul Dacian Cioloş le-a trimis celor doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, o scrisoare prin care le solicită acestora să vină cu soluţii pentru modificarea Legii vânătorii, adăugând că există un "interes comun" de a rezolva această problemă.

Nemulţumiţi de modificarea Legii Vânătorii, care le interzice păşunatul în perioada 6 decembrie - 24 aprilie şi le limitează numărul de câini, mii de ciobani au protestat marţi în faţa Parlamentului forţând intrarea în curtea instituţiei unde au fost opriţi de impresionante efective de jandarmi care le-au blocat înaintarea.

În urma protestelor, pe lângă câteva amenzi primite de la Jandarmerie, oierii s-au ales şi cu o promisiune din partea autorităţilor cum că problemele lor vor fi rezolvate.

Protestul oierilor s-a încheiat, marţi seara, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerele Agriculturii şi Mediului şi reprezentanţii oierilor.

Protocolul are două puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne