Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, adoptată din nou
alte articole
Plenul Camerei Deputaţilor şi al Senatului a adoptat, marţi, cu 287 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi cinci abţineri, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în forma modificată de Comisia de statut. Parlamentarii PNL au lipsit de la vot.
Parlamentarii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, să primească indemnizaţie pentru limită de vârstă, asta în cazul în care nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Aleşii poporului vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei.
Un parlamentar cu un singur mandat ar urma să primească o pensie de circa 1.550 de lei, cel cu două mandate de 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, în jur de 4.600 de lei.
Pentru a beneficia de această pensie specială, parlamentarii trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.
"Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar", se mai arată în iniţiaiva legislativă.
Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 - 291 din legea nr.286/2009 privind Codul Penal, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 254 - 257 din legea nr.15/1968 privind Codul Penal.
Preşedintele Klaus Iohannis este obligat, conform prevederilor legale, să promulge legea în cel mult 10 zile.