"Noi vă hrănim, voi ne omorâţi" - mii de ciobani protestează în faţa Parlamentului

Mii de ciobani veniţi din toată ţara s-au strâns marţi, în faţa Parlamentului, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de modificarea Legii Vânătorii.
Protestul Ciobanilor
Protestul Ciobanilor (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. Guvernul Cioloş a adoptat, în cadrul şedinţei de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care cele două prevederi controversate din Legea Vânătorii, contestate de oieri, au fost prorogate până pe 25 aprilie 2016.

Purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că ordonanţa de urgenţă prorogă cele două articole ale legii care ţin de perioada păşunatului şi de limitarea numărului de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, urmând ca ulterior să fie găsită o soluţie de modificare a Legii vânătorii.

Dan Suciu a mai precizat, potrivit Mediafax, că premierul Dacian Cioloş le-a trimis celor doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, o scrisoare prin care le solicită acestora să vină cu soluţii pentru modificarea Legii vânătorii, adăugând că există un "interes comun" de a rezolva această problemă.

* * *

UPDATE. Protestul oierilor s-a încheiat, marţi seara, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerele Agriculturii şi Mediului şi reprezentanţii ciobailor.

Potrivit Agerpres, protocolul are două puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la păşunat şi la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.

În urma protestelor, pe lângă promisiunile primite din partea autorităţilor, oierii s-au ales şi cu câteva amenzi primite de la Jandarmerie.

Protestul ciobanilor din faţa Parlamentului
Protestul ciobanilor din faţa Parlamentului (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Un membru al delegaţiei oierilor care a ieşit de la negocieri strigă la portavoce: "Victorie, victorie a oierilor!

"Primul ministru a fost de acord cu ordonanţa de urgenţă. Vom strânge în continuare propuneri de la voi pentru alte modificări ale legii şi, ori de câte ori vor fi probleme, vom veni din nou aici la Parlament", li s-a adresat ciobanilor reprezentatul.

Între timp, fanfara a reînceput să cânte şi probabil că oierii se vor răspândi spre casele lor.

* * *

UPDATE. Delegaţia oierilor a fost adusă în stradă cu o dubă a Jandarmeriei. Oierii, rămaşi mare parte dintre ei în curtea Parlamentului strigă "Să vină aici! să vină aici!" şi "Hoţii, hoţii!."

* * *

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că Executivul caută o soluţie la problema oierilor.

"Vor avea loc la nivelurile ministerelor Agriculturii şi Mediului întâlniri între delegaţiile reprezentanţilor protestatarilor şi secretarii de stat pentru a analiza care sunt revendicările oierilor. Premierul cunoaşte problemele oierilor, fiind evident dintr-un domeniul apropiat domniei sale. Trebuie găsită soluţia tehnică şi legală care să mulţumească pe toată lumea. În cel mai scurt timp, guvernul va veni cu o soluţie tehnică şi legală care să răspundă cerinţelor.

Este vorba de natura legii pe care trebuie să o modificăm. Este trecută prin Parlament, deci pe acest proiect nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă care să o modifice. O modificare punctuală pe cele trei puncte luate în discuţie pe parcursul acestei zile nu poate fi făcută în cel mai scurt timp. Putem găsi o soluţie legislativă care să cuprindă solicitările oierilor într-o formă sau alta. La nivelul ministerelor se caută în acest moment această soluţie", a declarat Dan Suciu, citat de b1.ro.

* * *

UPDATE. Întrebată la România TV despre incidentul în care l-a făcut prost pe unul dintre ciobani, cel care i-a rupt foile proiectului de lege, senatoarea Cristiana Anghel a precizat că acesta "era un agitator, nu era cioban".

"Agitatorul a luat foile şi le-a rupt şi i-am zis ăluia că e prost. Era un agitator prost. Era spălat, era orăşean, nu mirosea a oaie, mirosea a parfum, ca mine. Ciobanii nu miros a parfum", s-a apărat Cristiana Anghel.

Protestul ciobanilor din faţa Parlamentului
Protestul ciobanilor din faţa Parlamentului (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Reprezentanţii oierilor au discutat cu membri ai Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor şi Agrostar. La finalul întrevederii, şeful comisiei, Nini Săpunaru, a declarat că Legea Vânătorii ar putea fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă. Modificările ar urma să fie dezbătute de un grup de lucru care va fi înfiinţat în acest scop.

"Nu am avut cum (să vorbesc cu ministrul Agriculturii - n.r), dar au luat legătura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu şi a spus că e de acord, de principiu, să formeze acest grup de lucru şi începând de azi să lucreze până vineri sau luni pentru a putea emite ordonanţa de urgenţă.

De asemenea, am înţeles că e de acord şi a discutat cu doamna ministru (Cristiana Palmer, ministrul Mediului - n.r.) pentru modificarea articolelor care chiar necesită un anumit regim de urgenţă, vorbesc de cel cu păşunatul şi cu câinii. (...) Dacă sunt două-trei articole care deranjează acut, în această perioadă, le rezolvăm acum repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii şi să vorbim", a declarat Nini Săpunaru, citat de Mediafax.

* * *

UPDATE. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susţine că s-ar putea da o ordonanţă de suspendare a prevederilor problematice din Legea Vânătorii.

"Legea actuală a avut la bază una din 2006. Acum trebuie găsite soluţii. La Comisia Juridică se discută forma care să fie dată noului act legislativ. Deja au agreat pe adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care nu se poate adopta în trei zile. S-ar putea da o ordonanţă de suspendare, însă tot e necesar să se analizeze zilele următoare situaţia", a declarat Achim Irimescu, la postul B1 TV.

Ministrul a subliniat că este necesar să nu fie adoptate acte legislative fără să se consulte toate părţie, însă recunoaşte că procesul e de durată.

Protestul ciobanilor din faţa Parlamentului
Protestul ciobanilor din faţa Parlamentului (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Jandarmii au vrut să-i facă pe ciobani să iasă din curtea Parlamentului anunţând la portavoce că delegaţia care a fost la negocieri la Senat este afară în stradă într-o maşină albastră.

Cum oierii nu s-au lăsat urniţi, printre ei a venit secretarul Comisiei pentru agricultură din Senat care a explicat că membrii delegaţiei sunt la negocieri, unde se discută despre abrogarea rapidă a celor două articole cu probleme - păşunatul şi numărul câinlor - prin OUG, urmând ca Legea vânătorii per ansamblu să se modifice până în februarie.

Deputatul i-a dojenit pe oieri pentru incidentul cu jandarmii explicând că aceştia "sunt şi ei oameni".

"Nu e bine ce aţi făcut astăzi", a declarat deputatul referindu-se la momentul în care protestatarii au intrat în curtea Senatului.

Replica oierilor nu s-a lăsat mult aşteptată: "Dar voi, e bine ce-aţi făcut?! Hoţilor! Noi nu am venit să ne batem cu jandarmii, pentru voi am venit!"

Protestul Ciobanilor in fata Parlamentului
Protestul Ciobanilor in fata Parlamentului (Eugen Horoiu/Epoch Times)

* * *

UPDATE. Între timp, pe scena politică au loc diverse mişcări. Şeful PSD Liviu Dragnea i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să trimită legea spre reexaminare, lucru de altfel imposibil în contextul în care şeful statului a făcut deja acest lucru încă din 16 aprilie.


"Este evident faptul că dezbaterea parlamentară nu a fost una suficientă, cu argumente pro şi contra, şi că nu s-a găsit o formă corectă a legii. De asemenea, considerăm că toate asociaţiile de crescători de animale trebuie invitate la dezbatere şi negociere, astfel încât proiectul să fie unul complet şi să nu mai conţină erori", transmite şeful PSD.

Liberalii au anunţat că se implică şi ei în rezolvarea problemei oierilor.

"Am constatat că, în ciuda a ceea ce s-a spus necuvenit şi neelegant şi fără să se ţină cont de adevăr că niciun parlamentar PNL nu este iniţiator al acestei legi, considerăm că problema este gravă, că trebuie rezolvată şi vom face acest lucru în perioada următoare. Vom constitui un grup de lucru care să discute cu toate componentele societăţii, cu alte grupuri parlamentare, astfel încât în ianuarie să putem să avem un proiect care să modifice actuala lege, astfel încât actuala lege să nu se mai întâmple şi să putem să corectăm, să intrăm într-o normalitate", a declarat liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu, citat de Agerpres.

Liberalul a precizat că există o propunere de modificare a acestei legi, care se analizează în PNL, iar în Comisia de agricultură se discută pe un proiect care există deja în Parlament dar care nu rezolvă integral problema din Legea vânătorii.

* * *

UPDATE. Atmosfera s-a tensionat în curtea Parlamentului care este literalmente înţesată de forţe de ordine. Un colonel de jandarmi s-a adresat mulţimii cerându-le oamenilor să nu îi asculte pe cei care rostesc la portavoce discursuri anti-Parlament.

"Dânsul este protestatar de profesie din Piaţa Universităţii. Dânsul nu a văzut în viaţa lui o oaie, nu îl ascultaţi!", a arătat colonelul spre o persoană care ţinea portavocea în muţime şi care este unul dintre activiştii văzuţi des la protestele anti-Sistem.

Intervenţia colonelului mai degrabă a încins spiritele decât să le calmeze, un oier reamintindu-i acestuia că la intrarea în curtea Parlamentului un jandarm i-a dat cu spray lacrimogen în faţă şi totuşi el şi colegii săi nu au reacţionat violent.

Oierul a acuzat că reprezentaţii ciobanilor nu au ieşit din Parlament de atâta vreme cu o soluţie fiindcă autorităţile nu mobilizaseră încă suficiente trupe de jandarmi care să-i dea cu forţa afară.

"S-a spus că într-o oră delegaţii noştri vin cu soluţia. Ştiţi de ce nu se vine cu rezolvarea? Pentru că nu reuşiseră să adune destui jandarmi, să distrugă această adunare! Vor să-şi adune forţele! Mi-au dat cu spray dar nu am sărit, nu m-am supărat pe jandarm, ba încă l-am apărat!", s-a adresat oierul presei, în timp ce un bătrân de lângă el, roşu la faţă de indignare strigă, cu glas sugrumat: " Ne-aţi furat toată ţara, vă bateţi joc de noi, noi muncim!"

Protest al Ciobanilor in curtea Parlamentului
Protest al Ciobanilor in curtea Parlamentului (Eugen Horoiu/Epoch Times)

* * *

UPDATE. Din clădirea Parlamentului a ieşit şi senatorul UNPR Liviu Bumbu să vorbească cu oierii. Acesta le-a explicat protestatarilor că el a iniţiat încă de acum un an un proiect de act normativ care să rezolve problemele din Legea vânătorii şi că va repune pe tapet această iniţiativă.

Întrebat de presă cum îşi explică votarea legii care interzice păşunatul pe perioada iernii şi începutul primăverii şi limitează numărul de câini, senatorul a răspuns: "Un lider de grup ridică degetul, şi restul votează. Suntem un popor de vegetali!"

Ciobanii nu au primit cu foarte mare entuziasm vizita senatorilor. În timp ce unii l-au ascultat cu atenţie, alţii i-au strigat: "Plecaţi cu toţii, aţi furat ţara cu toţii, şi acum veniţi cu promisiuni!", "De unde mâncaţi?! Ce, vreţi să ne afacem haiduci?"

Protestul Ciobanilor in fata Parlamentului
Protestul Ciobanilor in fata Parlamentului (Eugen Horoiu/ Epoch Times)

* * *

UPDATE. În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii ciobanilor, şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că nemulţumirile acestora vor fi transmise premierului Dacian Cioloş, iar soluţia pentru rezolvarea acestora ar fi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă.

"Există o serie de restricţii legate de dreptul de proprietate pe care îl revendică (reprezentanţii crescătorilor de animale — n.r.), de perioada de stabulaţie, precum şi de folosirea limitativă a numărului de câini de însoţire a turmelor. Aceste revendicări (...) mi se par corecte, dar ele trebuie transpuse în legislaţie.

Având în vedere că Parlamentul se apropie de vacanţă, este foarte greu să ne angajăm în faţa reprezentanţilor oierilor cu o rezolvare pozitivă în sensul aşteptărilor pe care le au până la sfârşitul sesiunii. De aceea, le-am propus să vorbesc cu premierul Cioloş, să îi transmit aceste revendicări, cu rugămintea ca ele să fie preluate şi rezolvate printr-o OUG care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Agriculturii. Aceasta este soluţia pe care am găsit-o", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Preşedintele Senatului a adăugat că reprezentanţii ciobanilor să poarte o discuţie cu membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

"Urmează ca dl. Daniel Constantin, deputat şi fost ministru al Agriculturii, să meargă cu reprezentanţii crescătorilor de animale la Comisia pentru agricultură (din Camera Deputaţilor — n.r.), unde, în mod normal, ar trebui să găsim şi reprezentanţii Guvernului, pentru a le transmite deja aceste lucruri în mod concret. Sperăm într-o rezolvare favorabilă cât mai rapidă", a mai precizat Tăricenau.

Protestul Ciobanilor in fata Parlamentului
Protestul Ciobanilor in fata Parlamentului (Eugen Horoiu/Epoch Times)

* * *

UPDATE. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a promis că legislaţia va fi modificată înainte de sfârşitul anului.

"Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate (...). O vom rezolva inainte de sfarsitul anului, in mod cert. (...) Trebuie avute în vedere situaţiile în care oierii deţin terenuri. Este păcat că s-a ajuns în această situaţie (...)

Vom găsi calea cea mai bună de a împăca crescătorii de ovine cu vânătorii", a declarat Achim Irimescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, fără a menţiona însă dacă se va merge pe varianaţa unei ordonanţe de urgenţă.

Protest al Ciobanilor in fata Parlamentului
Protest al Ciobanilor in fata Parlamentului (Eugen Horoiu/Epoch Times)

* * *

UPDATE. Cristiana Anghel a cerut o portavoce de la jandarmi şi s-a adresat protestatarilor.

"Ciobanii români au ţinut graniţele ţării de sute de ani, ciobanii ştiu să-şi păstorească oile, iar noi suntem nebuni când ne băgăm în treaba lor. Le-am zis colegilor în Parlament, câinii nu vă apără doar animalele, ci vă apără şi pe voi, dacă vin tâlharii îşi dau viaţa să vă apere.

Situaţia se poate rezolva repede printr-o OUG care se poate da într-o oră, publica în Monitorul Oficial în altă oră, şi cupla cu legea mea pe care o facem lege de abrogare", a declarat Cristiana Anghel, lăsând astfel răspunderea la Guvernul Cioloş, pe care l-a numit "Guvern al trădării naţionale", deşi legea pentru care au ieşit în stradă ciobanii a fost votată de parlamentari nu de Guvern.

Senatorea le-a cerut protestatarilor să nu aibă încredere în reprezentanţii lor care au intrat să vorbească cu Tăriceanu şi i-a îndemnat să-i trimită pe aceştia înapoi la negocieri dacă nu se întorc de acolo cu promisiunea unei OUG dată într-o oră.

Cioban in Curtea Parlamentului
Cioban in Curtea Parlamentului (Eugen Horoiu/Epoch Times)

* * *

UPDATE. Senatoarea Cristiana Anghel a ieşit din clădirea Parlamentului pentru a discuta cu presa şi cu protestatarii. Potrivit acesteia, o delagaţie a oierilor discută cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Există posibilitatea ca acesta să vorbească la nivel de Guvern pentru a se da o ordonanţă de urgenţă, menită să rezolve problema oierilor.

"S-ar putea merge pe o ordonanţă de urgenţă pentru deblocarea rapidă a situaţiei", a declarat Cristiana Anghel.

Senatorarea ALDE a adăugat că a iniţiat şi ea personal un act normativ vizând abrogarea celor două articole din Legea Vânătorii care i-au nemulţumit pe oameni - cel despre interzicerea păşunatului în perioada 7 decembrie - 24 aprilie şi cel care reglementează numărul câinilor.

Iniţiativa "are numărul 696, am depus-o astăzi, şi dacă există voinţă politică se poate adopta rapid, chiar şi într-o săptămână", a precizat Cristiana Anghel.

Întrebată cum de s-a ajuns în situaţia de a se da legile care i-au revoltat pe ciobani, senatoarea a replicat că legea este din 2006, s-au copiat nişte articole din ea şi a ajuns în Parlament.

"Le-am spus: Cum să dai lege pentru câţi pui fată căţeaua la stână?", a declarat Cristiana Anghel, adăugând "şi totuşi legea a trecut".

Senatoarea le-a arătat oierilor proiectul de lege depus de ea, însă unul dintre ei i-a luat foile din mână şi le-a rupt. "Eşti prost!", a fost reacţia Cristianei Anghel.

Un oier ne-a rugat să transmitem un mesaj "doamnei politician blonde" care i-a făcut proşti pe oieri: "Doamna blondă nu mănâncă şi dânsa brânză şi lapte tot de la oierii ăştia proşti? Cine-i prost?"

Mulţimea a lansat un apel către televiziuni: "Televiziunilor, nu mai minţiţi poporul, de 26 de ani manipulaţi."

Ciobani protestand in fata Parlamentului
Ciobani protestand in fata Parlamentului (Loredana Diacu/ Epoch Times Romania)

* * *

UPDATE. Fanfara continuă să cânte în mijlocul mulţimii. Între timp, au început să se audă discursuri la portavoce.

"Ţara este condusă de un clan de mafioţi. Cei 600 de penali din Parlament au nenorocit România", spune la portavoce unul dintre ciobani.

* * *

UPDATE. În curtea Parlamentului a intrat acum o fanfară a ciobanilor, iar deasupra mulţimii se revarsă acordurile cunsocutului cântec "Treceţi batalioane române Carpaţii".

Mulţimea ovaţionează.

Protestul ciobanilor de la Parlament
Protestul ciobanilor de la Parlament (Loredana Diacu/ Epoch Times Romania)

* * *

UPDATE. Nu se ştie exact cât vor mai sta ciobanii în curtea Parlamentului. Informaţiile sunt contradictorii.

Potrivit unui membru al Sindicatului Crescătorilor de Ovine, există promisiuni că o delegaţie de parlamentari va ieşi afară să vorbească cu ciobanii. Pe de altă parte, un alt sindicalist susţine că o delegaţie a oierilor, din care face parte şi vestitul cioban Ghiţă ce apare în reclamele Vodafone, ar fi intrat deja la discuţii în Parlament.

* * *

UPDATE. Potrivit reporterului Epoch Times de la faţa locului, numărul oierilor se ridică la circa 4.000.

"Aveţi salarii de boieri şi îi luaţi de fraieri pe oieri", "Lăsaţi-ne să producem mâncare", sau "Mistreţii, urşii, lupii, la locul lor, noi la locul nostru", se mai poate citi pe pancartele ţinute de protestatari.

Protest al ciobanilor în faţa Parlamentului.
Protest al ciobanilor în faţa Parlamentului. (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Grupul de ciobani care a intrat în curtea Parlamentului este înconjurat de numeroşi jandarmi.

* * *

UPDATE. Ciobanii aflaţi în curtea Parlamentului încearcă să avanseze, fără succes. Forţele de ordine le blochează drumul. Între timp au apărut şi jandarmii şi jandarmeria călare. Echipaţi cu căşti şi bastoane, aceştia au făcut un cordon în faţa protestarilor. Mulţi jandarmi poartă în spate butelii cu gaze lacrimogene.

Oamenii ţin pancarte cu mesaje precum "Nu protejaţi animalele sălbatice în detrimentul câinilor de pază", "Nu distrugeţi zootehnia", sau "Suntem neam de păstori, nu vă bateţi joc de noi, se răsucesc strămoşii în mormânt".

Se poate vedea şi o poză cu o oaie care stă culcată cu un mesaj pe care scrie "Noi suntem nişte doamne, voi nişte panarame".
Protestul Ciobanilor in fata Parlamentului
Protestul Ciobanilor in fata Parlamentului (Eugen Horoiu/Epoch Times)

* * *

UPDATE. Oierii au ajuns la intrarea în Senat, tot bulevarul de pe acea latură fiind blocat. Unii dintre protestatari s-au căţărat inclusiv pe gardul Parlamentului, iar câteva sute au intrat în curtea instituţiei.

La intrarea în curte sunt desfăşurate vaste efective de jandarmni care blochează înaintarea oierilor. Cel puţin un oier a fost împroşcat cu spray lacrimogen.

Protest al ciobanilor în faţa Parlamentului.
Protest al ciobanilor în faţa Parlamentului. (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Mulţimea a irupt literalmente din Parcul Izvor. Oierii au pornit în marş spre Senat sunând din tălăngi şi clopote şi strigand "Hoţii, hoţii".

Oamenii ţin în mână pancarte pe care se pot vedea mesaje precum "Noi vă hranim, voi ne omorâţi", "Dreptul la proprietate", "Jos hoţii", "Parlamentari incompetenţi".

Oierii le reproşează parlamentarilor că le încalcă dreptul la proprietate, că le cer să îşi omoare câinii şi că nu mai pot produce şi vinde nimic în ţara lor, unde mai tot ce înseamnă produs alimentar se aduce din import.

"De asta nu merge ţara fiindcă am eu 5 câini, nu 3? D-aia nu merg treburile, sau pentru că păşunez cu câteva zile mai mult?", a declarat revoltat, pentru Epoch Times, unul dintre oieri, în timp ce altul exclamă cu obidă "Bine că şi-au votat pensii speciale pentru ei!".

Un alt oier venit din nordul ţării, ne arată pe telefonul mobil fotografii cu oile sale omorâte de urs şi ne întreabă, retoric, cum o să se descurce fără câini când vin ursul şi lupul la oaie.

Pe lângă câini, marea şi principala supărare a oierilor este faptul că sunt obligaţi să stea cu oile în ţarc în perioada 6 decembrie - 24 aprilie, loc să le poată scoate la păşunat cât încă este vremea frumoasă: "Nici nu mănâncă, doamnă, oile hrana, dacă le ţinem acum în saivan!" spune, necăjit, un cioban.

Potrivit domnului Pop Eremia, venit tocmai de la Reghin, acest act normativ a pornit de la 2-3 parlamentari, vânători, care ani de zile se consideră noii "nobili ai Parlamentului". Pe lângă ei, restul parlamentarilor au votat "o lege abuzivă" care încalcă grav dreptul la proprietate prin interzicerea păşunatului.

"Legea asta este neconstitutională!", declară Pop.

"Nu asta înseamnă să fii nobil, nobilii aveau grijă de vasalii lor", a declarat Eremia.

UPDATE: Mii de ciobani veniţi din toate colţurile ţării s-au strâns în Parcul Izvor, lângă Parlament, nemultumiţi că aleşii ţării le-au interzis prin lege păşunatul în perioada 6 decembrie - 24 aprilie şi le-au limitat numărul de câini.

Îmbrăcaţi mulţi dintre ei în cojoace tradiţionale, purtând pe cap cuşme de astrahan, pălării sau clopuri, aşa cum le e portul în zonele de unde vin, oierii au acuzat că de când e lumea şi pământul nu au mai văzut aşa legi şi că dreptul la proprietate le este grav încălcat.

Reamintim că legea care diminuează numarul de câini a fost dată în 2006 însă, în acest an, în lege au fost introduse şi amenzi pentru cei ce ţin mai mulţi dulăi decât prevede legea. De asemenea, printr-o modificare din 2015 a legii 407/2006 se prevede că ciobanii nu mai au dreptul sa scoată oile la păşunat în perioada 6 decembrie - 24 aprilie. Încălcarea acestor prevederi se pedepseşte cu amenzi de la 500 la 1.500 de lei.

Potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Agrostar, Legea vânătorii, respectiv legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului numeroase modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate şi anume aceea că ”pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate păşuna”.

Astfel, art 23 din Legea 149/2015 prevede, la art. 1 lit. c că în scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzice păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie, prevedere care, acuză oierii, încalcă dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituţia României respectiv agricultorilor care cresc animale 'li se suspendă dreptul de proprietate'.

Ciobanii mai acuză că se doreşte ca românii să fie hrăniţi doar cu produse de import şi că statul nu-i ajută, ba, mai mult, acum îi dezavantajează în favoarea vânătorilor: "Noi plătim impozite şi pe oaie şi pe miel, ei, vânătorii, ce plătesc? Cum să dea ei legi pe pământul meu, pe pământul de la mama, să nu pot păşuna?" declară, revoltat un cioban. Cât despre numărul de câini, ciobanul precizează: "lupul nu vine şi mânâncă o oaie, omoară zece, fără câini destui, eu ce fac?"

„Crescatorii sunt foarte nemultumiti. Principala nemultumire este încalcarea dreptului fundamental, garantat de Constituţie, si anume dreptul de proprietate de către Legea vânătorii, în actuala variantă unde vin alţii să dispună pe proprietăţile noastre. Cerem abrogarea pentru toată Legea vânătorii. Deşi am facut dermersuri de mai bine de doi ani, Ministerul Agriculturii nu ne-a băgat în seamă. La adresele făcute am cerut constituirea unor comisii inter-ministeriale, însă nu s-a întâmplat nimic. Dacă în ianuarie nu se întâmplă nimic, vom relua acţiunile de protest. Vom ajunge până la măsuri extreme şi anume blocarea căilor principale de circulaţie”, a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine din Romania, citat de ştiriagricole.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne