ANOSR: Politicienii nu au respectat ce şi-au asumat în Pactul pentru Educaţie – buget de 6% din PIB pentru învăţământ
alte articole
Educaţia a primit doar 3,14% din PIB în proiectul de buget de stat pe 2013, faţă de 6%, cât s-au angajat politicienii prin Pactul pentru Educaţie, au atras atenţia reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
“Politicienii s-au rezumat la a acorda aceeaşi finanţare ca şi anul trecut. Trebuie avut însă în vedere că educaţia e o investiţie, nu e un cost şi nu se poate compara cu ajutoarele sociale. Educaţia produce profit, studenţii care pleacă în străinătate să lucreze continuă să aducă profit ţării din care au plecat”, a declarat, pentru Epoch Times, Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.
Liderul studenţilor a precizat că reprezentanţii tuturor partidelor politice importante din România au semnat Pactul pentru Educaţie prin care îşi asumă faptul că vor aloca 6% din PIB pentru învăţământ, însă nu s-au ţinut de cuvânt. Ei însă nu pot fi sancţionaţi decât prin vot, la următoarele alegeri, pentru că în actul semnat nu se prevăd alte modalităţi de tragere a lor la răspundere.
Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi ANOSR au solicitat public Guvernului să suplimenteze finanţarea educaţiei pentru următoarea perioadă şi să dea dovadă de responsabilitate faţă de viitorul ţării având în vedere nevoile elevilor, studenţilor şi tinerilor, precum şi asumările făcute de Guvern în acest sens.
“Reprezentanţii elevilor şi studenţilor consideră că, prin propunerea actuală a bugetului, în care educaţiei îi este alocat doar 3,14% din PIB, sistemul educaţional este condamnat încă o dată la subperformanţă şi inechitate. Considerăm că Guvernul trebuie să dea dovadă de responsabilitate faţă de acest domeniu cu efecte de impact asupra dezvoltării ţării şi pentru care partidele politice şi-au asumat alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu prin Pactul Naţional pentru Educaţie. Toate aceste solicitări au fost transmise încă din octombrie factorilor politici prin scrisoarea deschisă pentru viitorul României. Totodată, amintim faptul că responsabilitatea faţă de educaţie a fost asumată de către USL în campania pentru alegerile parlamentare şi ulterior alegerilor şi în programul de guvernare”, au declarat reprezentanţii ANOSR.
Cei de la ANOSR au solicitat o întâlnire cu actualul ministru al Educaţiei pentru a discuta despre alocarea sumelor necesare de la buget şi priorităţilor studenţilor, până pe 20 ianuarie. ANOSR intenţionează să prezinte, în cadrul întâlnirii, aproximativ 10.000 de semnături strânse pentru susţinerea priorităţilor anunţate. În afară de alocarea unui procent mai mare pentru educaţie, studenţii au mai cerut creşterea subvenţiei pentru cămine, modernizarea bibliotecilor, acordarea de deduceri fiscale pentru cadrele didactice tinere şi medicii rezidenţi etc.
Studenţii au atras atenţia asupra faptului că există multe posturi neocupate în educaţie şi acestea riscă să rămână aşa pentru că nu sunt multe persoane care să accepte salariile mici din învăţământ. În acest fel, cu o lipsă acută de profesori şi mai ales de suficiente cadre didactice bine pregătite, nu ar trebui să ne mire că procentul de promovabilitate la Bacalaureat scade în fiecare an, este de părere Mihai Dragoş.
“Vrem să avem o discuţie cu ministrul Educaţiei pe tema bugetului actual, însă nu s-a concretizat nimic în urma demersurilor pe care le-am făcut. Sperăm ca măcar la planul multianual să se ţină cont de procentul asumat. Încă de la adoptarea Legii educaţiei, s-a stabilit să se aloce 6% din PIB pentru învăţământ, dar se tot amână. Am discutat pe 24 decembrie cu ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, i-am prezentat priorităţile noastre şi a fost de acord cu alocarea procentului propus”, a precizat Mihai Dragoş.
Ce a anunţat Ponta
Premierul Victor Ponta a anunţat că România va avea în 2013 un Produs Intern Brut (PIB) de 140 de miliarde de euro, adică circa 7.000 de euro pe cap de locuitor, raportat la o populaţie de 20 de milioane, şi un deficit de trei miliarde de euro, adică 150 de euro pe cap de locuitor.
Pentru educaţie şi cercetare sunt prevăzute în proiectul de buget 4,4 miliarde de euro.
Victor Ponta a mai declarat că vor fi alocaţi pentru bugetul pe 2013 încă 3,5 miliarde de euro, o parte din bani urmând să fie folosiţi pentru îndeplinirea promisiunilor din campanie, dar nu a menţionat nimic despre suplimentarea sumei alocate pentru educaţie.