O pagină de istorie în pericol să dispară. Miting la Breaza pentru salvarea Castelului Brâncoveanu de la demolare

Castelul Brîncoveanu (conacul Toma Cantacuzino) din Breaza (Alex Iacob (Reptilianul)
L.M.
14.03.2017

Clădiri istorice sau de patrimoniu dispar una câte una de pe harta bijuteriilor arhitectonice din nepăsare sau interese financiare. O mare parte sunt lăsate în degradare, altele sunt demolate pur şi simplu, iar o mică parte sunt salvate prin restaurare.

O soartă tristă ar putea avea şi Castelul din Breaza. Una dintre cele mai importante clădiri ale oraşului Breaza, un veritabil monument istoric, deşi nu este trecut pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, este pe cale să fie dărâmat.

Este vorba de Conacul Toma Cantacuzino, pe care localnicii din Breaza îl cunosc sub numele de Castelul Brâncoveanu. Iniţial, conacul a fost construit în secolul al XVII-lea şi a aparţinut lui Toma Cantacuzino, iar ulterior Gheorghe Bibescu, domnitor al Ţării Româneşti între anii 1842-1848, i-a adăugat etajul în acord cu cerinţele arhitecturii moderne din vremea sa. Se pare că aici au locuit şi au stat în trecere Grigore Alexandrescu, Ion Ghica, Martha Bibescu.

A fost confiscat de comunişti şi devenind un spital TBC, iar apoi a devenit Hotel Parc (!?!), suferind modificări de structură necesare scopului turistic. Imediat după 1990, a fost cumpărat de un investitor italian, care a avut mai multe procese cu moştenitorii familiei Cantacuzino.

Ca în multe cazuri, după retrocedare au urmat ani de abandon în care conacul a început să se degradeze. Acum este în pericol să fie demolat pentru ca în locul său să apară un supermarket. Revoltaţi că acestă clădire reper pentru oraşul lor este în pericol, cetăţenii din Breaza anunţă un protest pentru salvarea castelului. Concret, cetăţenii vor ca Primăria să demareze procedurile necesare pentru clasarea clădirii, astfel încât aceasta să fie inclusă în lista ,,Monumentelor Istorice de Patrimoniu", ceea ce o va salva de la demolare.

Salvaţi Castelul Brâncoveanu!

Cetăţenii oraşului Breaza sunt invitaţi marţi, 14 martie, de la ora 13.00, în faţa Castelului Brâncoveanu (hotelul "Parc") pentru a participa la o acţiune de protest împotriva demolării acestui edificiu.

"Este singura pagină de istorie a oraşului Breaza, unicul imobil în care a locuit un domnitor în acest oraş, unicat în stilul arhitectural din zonă. Acest monument istoric nu este trecut pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, lucru ce ar fi trebuit iniţiat de administraţia locală. Hai să arătăm că ne pasă! Hai să arătăm că suntem conştienţi! Un popor fără istorie este un popor fără viitor! Fără istorie, suntem ca un copil ce nu-şi cunoaşte părinţii! Vă aşteptăm!", fac apel organizatorii.

Principalul iniţiator al mitingului de marţi, Gabriel Şerbănescu, a declarat că a depus numeroase memorii la Direcţia Judeţeană de Patrimoniu, la Consiliul Judeţean, la Prefectura Prahova, dar i s-a dat acelaşi răspuns: Primăria şi Consiliul Local Breaza sunt singurele în măsură să demareze clasarea edificiului pentru a fi inclus pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, ceea ce ar împiedica demolarea sa.

„Am fost inclusiv la o şedinţă a Consiliului Local”, a spus Şerbănescu. „Mi s-a dat dreptate, dar nu s-a făcut nimic! Dacă nu reuşim să mişcăm cumva lucrurile, castelul va fi vândut şi în locul unei pagini de istorie vie vom avea un centru comercial!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor