O nouă specie de dinozauri uriaşi descoperită în S.U.A.
O echipă de paleontologi au descoperit o nouă specie de dinozauri într-un sit al Monumentului Naţional de Dinozauri din estul statului american Utah. Proaspătul botezat, Abydosaurus mcintoshi, aparţine familiei sauropodelor sau a unei specii erbivore masive cu gâtul lung şi cu patru picioare, inrudindu-se cu specia Brachiosaurus.
Cel mai important aspect al descoperirii este ca echipa a reuşit să descopere patru cranii, două dintre ele fiind complet intacte. Fosilele din specia Sauropodelor de acest gen sunt foarte rare. Până acum au fost descoperite cranii complete aparţinând la 8 specii din cele 120 de varietăţi cunoscute, din cauză că cele patru cranii sunt alcătuite din oase foarte fragile şi subţiri, prinse între ele de un ţesut foarte moale, cu puţine calităţi de fosilizare.
Aceste 4 cranii au fost prinse în interiorul unor stânci de gresie, vechi de 105 milioane de ani, în formaţiunea muntoasă Cedar şi atât de dure încât a fost nevoie de folosirea unor picamere hidraulice, iar fierăstraiele pentru ciment au avut dificultăţi în a pătrunde prin material. La un moment dat paleontologii au fost nevoiţi să recurgă la explozibil pentru a excava fosilele.
Conform afirmaţiilor Dr. Brooks Britt de la Universitatea Bringham Young, craniile provin de la nişte dinozauri tineri, de aproximativ 7,6 metri în lungime, mai mici decât o treime din cât ar trebui să fi fost un adult al speciei. Se presupune că adulţii ar putea fi comparaţi cu cei din specia Branchiosaurus, care colindau Pământul acum 150 de milioane de ani şi aveau o lungime de 25 de metri.
Descoperirea a mai răspuns la o întrebare, şi anume: Cum puteau aceste acest animale, printre cele mai mari de pe Planetă, să se hrănească în mod constant? "Ele nu îşi mestecau hrana, o apucau şi apoi o înghiţeau. Craniile sunt doar 0,5% din volumul total al corpului şi nu prezintă un sistem elaborat de mestecare a hranei", a adăugat domnul Britt într-un comunicat de presă.
Pe lângă faptul că aveau capul foarte mic în vârful unui gât lung, sauropodele mâncau plante şi îşi înlocuiau în permanenţă dantura de-a lungul vieţii.
De-a lungul jurasicului, sauropodele au avut mai multe forme de dinţi de diferite mărimi, dar la finalul erei dinozaurilor ei aveau dinţii lungi şi ascuţiţi, asemănători cu nişte creioane. Abydosaurus este o specie undeva la mijloc, având dinţii mai mici şi sistemul de înlocuire a dinţilor mai rapid.