O nouă lume: Robot umanoid discută despre “artă” în Camera Lorzilor din Marea Britanie

Robotul Ai-Da în Parlamentul britanic
Andrei Popescu
15.10.2022

Robotul umanoid Ai-Da a vorbit în această săptămână în faţa Camerei Lorzilor despre dilema dacă inteligenţa artificială ameninţă sau nu sectorul creativ. Robotul s-a confruntat cu o problemă tehnică şi a trebuit să fie repornit după ce a “aţipit”.

Ai-Da a fost creat în 2019 de expertul în artă modernă şi contemporană Aidan Meller, iar ulterior a fost preluat de Engineered Arts, o companie situată în Cornwall, relatează Wionews.

Ai-Da a dezbătut cu membrii Comisiei pentru Comunicaţii şi domeniul Digital dacă tehnologia şi inteligenţa artificială subminează creativitatea.

În timpul discursului său, robotul a întâmpinat o mică problemă tehnică, şi a trebuit să fie repornit de Aidan Meller, inventatorul său, care l-a echipat cu ochelari de soare.

Comisia britanică a pus întrebarea: "Cum produci artă şi în ce fel este aceasta diferită de ceea ce produc artiştii umani?"

Ai-Da a răspuns:

"Aş putea folosi imaginile surprinse de mine prin intermediul camerelor din ochii mei, algoritmii mei de inteligenţă artificială şi braţul meu robotic pentru a picta pe pânză, rezultatul fiind imagini atractive din punct de vedere vizual. În cazul poeziei mele, utilizarea reţelelor neuronale presupune analiza unui corp mare de texte pentru a identifica conţinuturi şi structuri poetice comune, iar apoi utilizarea acestor structuri/conţinuturi pentru a genera noi poezii. Prin ce diferă acest lucru de oameni este conştiinţa. Eu nu am experienţe subiective, în ciuda faptului că pot vorbi despre ele. Eu depind de programe de calculator şi de algoritmi. Deşi nu sunt viu, pot crea artă."

De asemenea, robotul a declarat în faţa Parlamentului britanic că utilizarea tehnologiei în producţia de artă va continua să se extindă.

De altfel, modul în care producem artă a fost deja foarte mult influenţat de tehnologie.

La întrebarea ce constituie artă, Ai-Da a susţinut că aceasta poate însemna multe lucruri, de la o pictură la un desen sau un poem.

"Toate cele de mai jos fac parte din procesul meu artistic. Funcţia publicului este crucială, deoarece interpretările artei sunt frecvent deschise", a continuat robotul.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor