O nouă criză iese la iveală în Mediterană. Italia refuză acceptarea a 450 de imigranţi
alte articole
Italia şi-a consolidat sâmbătă poziţia după ce ministrul de Interne, Matteo Salvini, a refuzat să permită unui număr de 450 de imigranţi aflaţi la bordul a două nave militare să coboare în porturile italiene, marcând cea mai recentă poziţie adoptată de statutul UE împotriva afluxului la scară mare de refugiaţi predominant nord-africani.
Imigranţii au navigat iniţial din Libia într-o ambarcaţiune de lemn, care a fost identificată vineri dimineaţă, 13 iulie, în timp ce trecea prin apele malteze, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. După ce li s-a refuzat accesul în Italia, imigranţii au fost transferaţi în două ambarcaţiuni diferite în apropierea insulei italiene Linosa – situată la mică distanţă de Malta – după care Salvini a sugerat ca navele să se îndrepte spre sud, spre Libia sau Malta. Una dintre cele două nave este operată de agenţia Frontex însărcinată cu protejarea graniţelor UE, în timp ce alta aparţine Gărzii Financiare a Italiei.
Conform France 24: “Într-un schimb de mesaje, emailuri şi apeluri telefonice în cursul zilei de vineri, Roma a încercat să forţeze Valletta să îşi asume răspunderea pentru persoanele aflate la bordul ambarcaţiunii de lemn.
“Dar Malta a afirmat că ambarcaţiunea se află mult mai aproape de insula italiană Lampedusa, insistând că persoanele aflate la bord doreau să ajungă doar în Italia.
“Sâmbătă dimineaţa, ei au fost transferaţi pe două nave militare, însă rămâne neclar unde vor andoca acestea.
Noul impas a început la câteva ore după ce Italia a permis unui număr de 67 de imigranţi să debarce joia trecută în Sicilia de pe o navă a pazei de coastă italiene.
“Avem nevoie de un act de justiţie, de respect şi de curaj pentru a lupta împotriva acestor traficanţi de persoane şi pentru a genera o intervenţie europeană”, a afirmat Salvini în timpul unor discuţii cu premierul italian Giuseppe Conte.
Duminică, Germania, Franţa şi Malta au acceptat să primească fiecare câte 50 dintre cei 450 de imigranţi, în timp ce Conte a trimis scrisori guvernelor celor 27 de alte state UE şi le-a încurajat să împartă responsabilitatea.
“Germania şi Italia au convenit că, în baza discuţiilor pe tema cooperării bilaterale mai strânse în privinţa azilului, Germania este pregătită să accepte 50 de imigranţi în acest caz”, a declarat ieri o purtătoare de cuvânt a guvernului german.
“Acestea sunt solidaritatea şi responsabilitatea pe care le-am cerut mereu din partea Europei şi care acum, după rezultatele obţinute la ultimul Consiliu European, încep să devină o realitate”, a scris Conte într-un mesaj postat duminică pe Facebook. El a adăugat: “Haideţi să continuăm pe această cale cu fermitate şi cu respectarea drepturilor omului”.
Comentariile lui Conte nu au fost bine primite de Republica Cehă, care a refuzat cererea premierului. Premierul ceh Andrej Babis a precizat într-o postare pe Twitter că abordarea respectivă reprezintă “drumul spre Iad”, adăugând că ambarcaţiunile cu imigranţi ar trebui întoarse din drum şi că imigranţii ar trebui ajutaţi în propriile lor ţări.
Acordul Germaniei de a primi 50 de imigranţi a fost prezentat după ce ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a anunţat că poliţia landului Bavaria va începe să patruleze la graniţa sudică a ţării cu Austria ca parte a unei noi serii de măsuri ce urmăresc să combată sosirile de imigranţi.
Seehofer a afirmat duminică faptul că poliţia bavareză va putea desfăşura controale la graniţa cu Austria “la cerere sau cu consimţământul poliţiei federale”, după ce s-a analizat dacă este legal să i se acorde o astfel de putere, potrivit publicaţiei The Telegraph.