O noua boala asemanatoare SIDA apare in China

Un barbat trece pe langa bannere campaniei de oprire a HIV/SIDA in Beijing. China are deja o problema cu SIDA, si aparent, acum mai are una cu o boala asemanatoare SIDA, insa neidentificata.
Un barbat trece pe langa bannere campaniei de oprire a HIV/SIDA in Beijing. China are deja o problema cu SIDA, si aparent, acum mai are una cu o boala asemanatoare SIDA, insa neidentificata. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Lin Feng din Shanghai, in varsta de 49 de ani, s-a simtit brusc rau in luna mai 2008, declarand ca muschii sai au inceput sa aiba spasme si a resimtit dureri severe in organele interne. Urechile au inceput sa-i tiuie si articulatiile au inceput sa pocneasca.

El a suferit, de asemenea, de volitantes muscae (puncte in fata ochilor), si a constatat ca glanda sa timus, un element vital al sistemului imunitar, a disparut pur si simplu la analize.

Lin s-a internat intr-un spital, pentru analize, si a fost diagnosticat cu insuficienta hepatica, hepatita B, si gastrita herpetica (inflamatia stomacului cauzata de virusul herpes). Voma dupa fiecare masa. In sase luni, greutatea sa a scazut de la 82 kg la 52 kg.

Dupa 18 luni, organele sale interne s-au intarit si are dificultati la mersul pe jos. Incheieturile ii trosnesc dureros, pielea ii este aspra si lipsita de elasticitate, are dureri ale sistemului limfatic, iar muschii si tesuturile de grasime de sub piele ii provoca durere. Chiar daca face numeroase dusuri, isi simte pielea lipiciosa si uleioasa.

"Simt ca sunt pe moarte", a declarat el, adaugand ca a cazut in disperare acuta.

Ping An, un fost militar chinez in jur de 40 de ani s-a simtit brusc rau, dupa o reuniune cu fostii sai colegi militari in 2009.

"Nu am avut niciodata vreo durere de cap sau ameteli de genul asta. Am inceput sa dezvolt dermatita si ciuperci pe piele. Ganglionii limfatici de sub maxilar mi s-au umflat", a declarat el. "Am fost analizat in spital de cinci ori, dar starea mea nu s-a imbunatatit si nu au gasit nimic..."

Ping acuza de asemenea dureri mari in oase si a declarat ca unele dintre organele sale interne s-au intarit. "Am dureri", a spus el. "Oasele ma dor si trosnesc. Limba mi s-a facut ca o perie alba."

El a adaugat ca a dezvoltat o tumoare cardiaca, iar pielea i-a devenit "violeta". Odata pe zi, conform spuselor sale, are un atac de cord minor si "toti muschii manifesta spasme".

"Este un miracol ca mai sunt inca in viata", a declarat el.

Aceste doua cazuri sunt simptomatice. In China mai multe sute de oameni au raportat simptome similare cu cele ale HIV/SIDA, manifestand colapsul sistemului imunitar. Cu toate acestea pacientii nu apar pozitivi la testul HIV.

Reporterii revistei “New Epoch Magazine” au gasit zeci de grupuri de chat pe Internet, care declara ca sufera de simptome asemanatoare SIDA.

Cei mai multi au declarat ca au inceput sa dezvolte simptomele dupa ce au avut relatii sexuale. Lin Feng si Ping An sunt doua cazuri speciale, care au raportat simptome asemanatoare cu SIDA, dar care nu au intretinut relatii sexuale.

Centrul Chinez pentru Controlul Bolilor (CDC) a respins pretentiile pacientilor si i-a clasificat ca avand "fobie HIV".

Potrivit CDC, deoarece le este frica sa nu contracteze SIDA, acesti pacienti au dezvoltat probleme psihologice, lucru care ii face sa aiba halucinatii si sa creada ca sufera de simptome caracteristice pentru SIDA.

Totusi multi afirma ca au dezvoltat o boala misterioasa asemanatoare cu SIDA, pentru care nu primesc nici un tratament eficient.

Un barbat care doreste sa ramana anonim a spus: "In grupul nostru, multi oameni care au dezvoltat simptome au murit deja. Noi bolnavi continua sa se alature grupului nostru. Suntem siguri ca nu este o problema mentala, ci poate o infectie virala. Dar nu stim nimic altceva despre boala. Parerea mea personala este ca ar putea exista milioane de oameni in China, cu aceeasi boala".

Pacientii se refera la boala ca "HIV negativ", deoarece manifesta simptomele SIDA, dar nu apar pozitivi.

Unii pacienti care spun ca au aceleasi simptome, declara ca este foarte contagioasa si se poate transmite prin intretinerea relatiilor sexuale neprotejate sau protejate, sarut, folosirea acelorasi ustensile, si contactul cu transpiratia altora. Dupa ce au devenit infectati, au afirmat ca sistemul lor imunitar a inceput sa decada.

Pana in prezent, pacientii au raportat sase simptome comune care nu au fost raportate de cei care au fost testati seropozitivi HIV: limba alba "aspra", o lipsa de elasticitate la nivelul pielii, dureri articulare excesive, spasme musculare, si o senzatie de furnicaturi pe piele.

Simptomele incipiente includ febra usoara si tuse, fiind urmate de tot felul de alte simptome. Potrivit grupurilor de chat-eri de pe internet, multi pacienti au murit in doi pana la cinci ani de la aparitia simptomelor.

De la descoperirea acestei boli, in 2000, nu este cunoscut nici un pacient care s-a recuperat, spun ei.

Boala poate sa cuprinda intreaga familie, sporind teama printre cei care sufera de aceste simptome. Cei care au raportat simptome sunt tineri sau oameni de varsta mijlocie si declara ca si copiii lor au capatat in timp simptome similare. Un copil a fost raportat ca a contractat boala intrauterin.

Un simptom incipient frecvent raportat este umflarea ganglionilor limfatici. Sistemul limfatic este o parte importanta a sistemului imunitar, iar umflarea ganglionilor limfatici poate insemna inceputul unei infectii virale.

Care este prima: frica sau infectia?

In China, dezbaterea curenta este daca "fobia-HIV" este o infectie virala sau o problema psihologica.

Cazul Lin Feng poate face lumina in aceasta chestiune. In 2008, mama lui Lin a primit o transfuzie de sange in timpul unei operatii la stomac, intr-un spital din Shanghai. La cateva zile dupa ce a ajuns acasa, ganglionii sai limfatici au inceput sa i se umfle si pe piele i-a aparut o leziune. Articulatiile i-au devenit fragile si moi, in timp ce intregul corp i-a devenit anemiat. Dupa aceea, starea ei fizica s-a inrautatit dramatic.

Intr-o zi, mama sa s-a taiat la mana intr-o sticla sparta, iar Lin s-a taiat si el in timp ce curata pe jos. Ulterior, el si-a expus taietura la sangele mamei sale. Trei zile mai tarziu, Lin a inceput sa sufere simptome similare cu cele ale mamei sale.

"M-am dus la spital pentru un consult. Mi-au spus ca am probleme cu ficatul", si-a reamintit Lin. "Mai tarziu, mi-au spus ca am probleme la stomac".

Pentru ca n-a putut obtine un diagnostic cert, a cautat pe internet si a gasit grupurile "fobia HIV". Mesajele "pacientilor" sunt pline de disperare si suferinta. Le-am spus sa nu le fie frica, sa nu-si faca griji, ca boala va fi identificata. Drept urmare bolnavii au crezut ca am fost trimis de catre autoritati si m-au dat afara din grup", a declarat Lin.

Mai tarziu, in timp ce boala s-a agravat si comunitatea medicala chineza nu a putut face nimic pentru el, Lin a devenit si el infricosat si disperat.

Un ofiter de armata in rezerva, folosind numele de Internet "Pace", a afirmat ca nu a avut gripa timp de decenii, dar ca recent a avut simptome asemanatoare SIDA.

"In 2009 la o petrecere, o persoana cunoscuta a scuipat in bautura mea", a spus el. "Dupa ce am ajuns acasa, am descoperit ca am fost infectat. Apoi, simptomele au aparut unele dupa altele. In termen de cateva luni, am raspandit virusul in mod involuntar, la familia mea intreaga, rude, colegi si prieteni. Multe dintre ele au un statut social inalt".

El a adaugat: "am fost la Ministerul Sanatatii Publice sa raportez situatia. Ei mi-au spus ca nu au auzit de aceasta boala. Centrul National de Control al Bolilor mi-a spus ca boala nu ar trebui sa fie infectioasa. Daca ar fi, de ce nu exista niciun raport despre ea din strainatate, ci numai din China?, mi-au spus ei. Ei considera ca pacientii au boli psihice. Virusul se raspandeste in secret si oamenii nu au intentia sa-l previna".

Dorinta de razbunare

O persoana care doreste sa ramana anonima a aratat ca intre 2008 - 2009, un grup de pe Internet numit "Harbor", format din peste 240 de pacienti suferind de asa-numita "fobia-SIDA”, a format un grup de "turisti” care sa se duca si sa doneze sange in orasele mari, intre Shenzhen si Shanghai. Ei au incercat sa raspandeasca virusul constient si sa creasca numarul de persoane infectate, astfel ca statul sa inceapa sa acorde atentie bolii.

Deoarece acesti bolnavi nu sunt seropozitivi pentru niciun virus cunoscut, au trecut testul de sange. Mai tarziu, sangele care contine virusul bolii necunoscute a intrat in reteaua de aprovizionare a spitalelor.

Mama lui Lin Feng, care a primit sange infectat intr-o transfuzie de sange la un spital din Shanghai a raspandit virusul intregii sale familii, sugerand ca miscarea Harbor a avut deja un impact.

Membrii grupului Harbor ratacesc in jurul strazilor aglomerate. Ei au raspandit virusul la toate prostituatele pe care le-au intalnit. Pana in 2009, mai multe prostituate din cluburi de noapte si de pe strazi au devenit infectate.

O femeie in Shenzhen, cu porecla de Internet "The End", a spus ca toata familia ei a murit dupa ce a fost infectata cu aceasta boala. Ea a declarat ca a intretinut relatii sexuale cu diversi barbati pentru a-i infecta.

O doamna numita "Frica" din orasul Xiang Fan din provincia Hubei inca infecteaza oameni. Una din cele 50 de persoane care au participat la un examen CDC, a recunoscut ca a donat sange in trecut si ca a scuipat in paharul colegului lui pentru a raspandi virusul.

Acesti pacienti mentin secretul despre conditia lor. Pe langa discutarea simptomelor lor cu pacientii colegi, nu lasa pe nimeni sa le cunoasca situatia, nu declara nimic nici macar rudelor pe care le-au infectat. Ei afirma ca se tem de discriminare, ura si abandonare.

Este greu sa se estimeze numarul membrilor grupurilor din cauza blocadei informationale din China si din cauza tendintei de autoizolare a grupului. Cei care participa la grupuri de Internet provin din toate partile Chinei si din toate categoriile sociale, majoritatea dintre ei fiind inca tineri.

"Am incercat tot felul de medicamente si imi iau notite. Caut o cale de iesire. Cand imi vine ziua, asta este ceea ce pot lasa copiilor si familiei mele", a declarat Ping An. "Daca nu exista nici un leac pentru aceasta boala, ar putea fi un dezastru pentru omenire."