O navă chineză de război a vizat o navă japoneză cu un radar de ochire

Distrugătorul Haikou (171) este văzut în Hong Kong la 30 aprilie, 2012.
Distrugătorul Haikou (171) este văzut în Hong Kong la 30 aprilie, 2012. (Aaron Tam / AFP / Getty Images)

Recent, o navă chineză şi-a îndreptat radarul de ghidare al tirului către o navă japoneză, fapt care a determinat guvernul japonez să protesteze împotriva Beijingului, potrivit unui raport de marţi.

Itsunori Onodera, ministrul japonez al apărării, a relatat pentru postul de radio japonez NHK că incidentul a avut loc în Marea Chinei de Est, în apropierea insulelor Senkaku - insule disputate de ambele ţări -, în ziua de 30 ianuarie.

Analiştii în domeniul apărării au precizat că este prima dată când navele chineze au îndreptat un radar de ghidare a tirului împotriva unei nave maritime japoneze.

"Folosirea acestui tip de radar, cunoscut ca un radar de ochire, este un act extrem de neobişnuit; guvernul japonez consideră că situaţia ar fi putut deveni extrem de periculoasă", a fost citat Onodera de NHK. Un oficial japonez al ministerului de apărare a declarat pentru agenţia de ştiri Kyodo că radarul a vizat navele japoneze "mai multe minute."

Onodera a spus că o navă chineză de război a îndreptat pe 19 ianuarie radarul său spre un elicopter japonez, dar nu a lansat nici o rachetă.

"O singură greşeală şi situaţia ar fi devenit foarte periculoasă", a spus Onodera, potrivit agenţiei de ştiri AFP. El a adăugat: "Cerem părţii chineze să dea dovadă de reţinere şi să nu mai întreprindă astfel de acţiuni periculoase."

Ministerul japonez de externe a protestat împotriva Chinei prin canalele diplomatice din Tokyo şi Beijing.

Relaţiile diplomatice dintre Japonia şi China s-au înrăutăţit pe parcursul anului trecut, ambele ţări revendicând micile insule nelocuite Senkaku, cunoscute sub numele de Diaoyu în chineză, care sunt situate în apropierea unor depozite de gaz, minerale, zone de pescuit şi rute importante de transport maritim.

Tensiunile au atins un punct culminant când Japonia a cumpărat insulele în septembrie anul trecut, fapt care a determinat în China unele proteste violente împotriva Japoniei, care păreau a fi fost orchestrate de regim.

Navele militare chineze au intrat şi au ieşit în mod repetat din apele din jurul Insulelor Senkaku. Dar două nave chineze de supraveghere maritimă au petrecut peste 14 ore în zona din jurul Insulelor Senkaku când a avut loc incidentul de pe 30 ianuarie - cea mai lungă perioadă de timp de când a început disputa, a declarat Paza japoneză de Coastă, potrivit AFP.

Japonia a desfăşurat avioane de luptă după ce un avion chinez a zburat peste acea zonă, Tokyo susţinând că această acţiune a fost o încălcare a spaţiului său aerian. În acest incident şi în incidentul de pe 30 ianuarie, forţele chineze nu au deschis focul.

Pe 11 ianuarie, ziarul Partidului Comunist Chinez Cotidianul Poporului a publicat o serie de fotografii cu nave chineze de război în Marea Chinei de Est. Ele efectuau exerciţii cu trageri reale (LFX).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe