Japonia acuză China de intrarea în spaţiul său aerian de deasupra Insulelor Senkaku

Supravieţuitori japonezi în bărci de cauciuc, Insulele Senkaku, septembrie 2012 (JAPAN POOL / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
14.12.2012

Un avion chinez a pătruns în spaţiul aerian japonez şi a zburat deasupra insulelor disputate Senkaku din Marea Chinei de Est, joi dimineaţă, atrăgând condamnare din partea guvernului japonez şi fiind prima dată când un avion oficial chinez a pătruns în spaţiul aerian japonez în mai mult de o jumătate de secol.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că a răspuns prin trimiterea a opt avioane de luptă F-15 şi a unui avion de avertizare de la o bază a forţelor aeriene din Okinawa, a raportat postul japonez NHK. Când au ajuns, avionul a părăsit deja zona.

Avionul chinez era în subordinea Administraţiei Oceanice Statale a ţării, în conformitate cu mass-media chineză de stat. Aeronava în cauză este utilizată pentru monitorizarea activităţilor de pescuit.

În acest an, China a trimis mai multe nave în Insulele Senkaku, iar activiştii naţionalişti au încercat să debarce acolo, înainte ca Japonia să îi prindă. Disputa diplomatică dintre cele două ţări a determinat proteste şi boicotări ale companiilor japoneze din China.

China şi, într-o mai mică măsură, Taiwan revendică amândouă Insulele Senkaku, dar Japonia susţine că a supravegheat insulele stâncoase şi nelocuite din anul 1971. Se spune că insulele ar fi situate în apropiere de depozite de gaze naturale, zone de pescuit, benzi de transport şi alte potenţiale resurse.

Şeful de cabinet al lui Osamu Fujimura a numit trecerea avionului chinez deasupra insulei "extrem de deplorabilă", după ce Japonia a trimis avertismente repetate către avion, a raportat agenţia de ştiri Kyodo. Vice-ministrul japonez de externe Chikao Kawai a convocat un mesager chinez pentru a depune o plângere.

În Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a declarat că zborul deasupra Insulelor Senkaku, pe care China le numeşte Diaoyo, a fost "complet normală" şi a reiterat că insulele aparţin Chinei.

"Insula Diaoyu şi insuliţele sale afiliate sunt o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, şi e absolut normal ca un avion chinez de supraveghere maritimă să zboare deasupra lor", a declarat Hong, potrivit Xinhua, ziarul Partidului Comunist Chinez.

Hong a reiterat faptul că disputa diplomatică dintre cele două ţări a început după ce Japonia a achiziţionat mai multe insule de la un om de afaceri japonez, la începutul acestui an. Tokyo a făcut această achiziţie pentru a formaliza dreptul de proprietate al Japoniei asupra lor.

Dar în ultimele luni, China a devenit din ce în ce mai agresivă în trasarea pretenţiilor sale teritoriale în Marea Chinei de Sud şi de Est. Într-un incident recent, Vietnamul a acuzat China de tăierea unui cablu seismic de pe o navă de supraveghere din Marea Chinei de Sud. China a încercat să revendice şi apele din largul Filipine, ceea ce a dus la o confruntare militară minoră.

Potrivit Japan Daily Press, ultima dată când un avion oficial chinez a zburat în spaţiul aerian japonez a fost în 1958.

Puteţi citi la rubrica Regimul chinez în criză cele mai recente evoluţii din criza în curs de desfăşurare în cadrul regimului comunist chinez. Aici încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor