Un jurnalist tailandez a fost întemniţat pentru calomnierea regelui
Un activist şi fost jurnalist tailandez a primit o sentinţă de 10 ani de închisoare, după ce a fost condamnat pentru insultarea familiei regale a ţării, atrăgând condamnarea grupurilor pentru drepturile omului şi a Naţiunilor Unite.
Somyot Prueksakasemsuk a fost condamnat conform legilor dure de lezmajestate din Tailanda, după ce a publicat două articole critice la adresa familiei regale în revista Voice of Taksin, potrivit ONU. Lezmajestate înseamnă "maiestate vătămată" şi este o ofensă adusă împotriva unui conducător de stat, de obicei monarh.
"Condamnarea şi sentinţa extrem de dură a lui Somyot trimite semnale greşite privind libertatea de exprimare în Tailanda", a afirmat Navi Pillay, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, într-o declaraţie.
"Decizia instanţei este cel mai recent indiciu al unei tendinţe îngrijorătoare în care acuzaţiile de lezmajestate sunt folosite în scopuri politice."
Potrivit Reuters, articolele criticau un personaj fictiv despre care s-a spus că l-ar fi reprezentat pe rege.
"Acuzatul este un jurnalist care a avut sarcina de a verifica faptele din aceste articole înainte de publicarea lor. El ştia că acel conţinut defăima monarhia, dar cu toate acestea a permis publicarea lor", a decis un judecător, în conformitate cu agenţia de ştiri.
Experţii în domeniul drepturilor omului au descris legea drept anacronică şi au spus că este folosită în general pentru a înlătura vocile dizidente şi libertatea presei.
"Instanţele judecătoreşti par să fi adoptat rolul de protector al monarhiei în detrimentul drepturilor de liberă exprimare", a declarat Brad Adams, directorul Human Rights Watch din Asia. "Hotărârea Curţii pare să aibă mai mult de-a face cu sprijinul puternic al lui Somyot pentru modificarea legii lezmajestăţii decât pentru orice daune produse monarhiei
Somyot este un susţinător al mişcării Cămăşile Roşii", care este loială fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra.
Biroul lui Pillay a declarat că detenţia sa a fost arbitrară şi a cerut guvernului tailandez să ia măsuri pentru eliberarea lui.
"Activişti, jurnalişti şi academicieni joacă un rol dinamic în promovarea drepturilor omului în Tailanda", a spus Pillay. "Acest lucru se reflectă pozitiv asupra societăţii tailandeze, dar cazuri cum este cel al lui Somyot riscă să inverseze progresele importante realizate de Tailanda."
Potrivit Associated Press, Somyot a publicat articolele în 2010, dar a fost arestat în anul următor, după ce el a lansat o petiţie pentru revocarea legilor privind lezmajestatea. Autorul iniţial al articolelor nu a fost acuzat de nici o infracţiune şi trăieşte în Cambodgia.