"O lecţie gratis, de la o tehnocrată modestă, pentru marele profesor" - Prună vs Toader, război deschis pe FB

Fostul şi actualul ministru al Justiţiei - Raluca Prună şi Tudorel Toader - se află din nou în război deschis pe Facebook. Mărul discordiei: controversata lege a recursului compensatoriu care a stârnit indignare în spaţiul public.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.12.2018

Fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Cioloş, Raluca Prună, a avut un schimb de replici tranşante cu actualul ocupant al postului, Tudorel Toader, pe tema legii privind recursul compensatoriu care a dus la eliberarea unui număr semnificativ de deţinuţi.

Schimbul de replici între cei doi tehnocraţi a avut loc, pe Facebook, cu o zi în urmă.

Prună se declară "sătulă de impostori"

"România anul 101 ziua 1. Se întorc de la parade complicii la punerea societăţii în condiţii de pericol, îşi dau jos tricolorul de la gât şi încep să facă ce ştiu mai bine. A reda fapte în mod selectiv tot minciună se numeşte.

Recursul compensatoriu. Precizările mele de tehnocrat: Proiectul a fost modificat în mod fundamental în Parlament şi anume:

1. S-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate în condiţii neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile chiar dacă nu sunt consecutive;

2. S-a extins beneficiul de la verificarea riguroasă, pe cameră şi deţinut la situaţia pe penitenciar, pentru a reţine că au fost condiţii neconforme de detenţie;

3. S-a extins condiţia de 3 mp la 4 mp.

Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Şi am avertizat ce urmează.

Toader, cel pentru care pare că a fi ministru al justiţiei înseamnă a fi un fel de Pilat, era ministru în guvernul Grindeanu începând din 23 februarie 2017. Adevărat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul în Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru când proiectul a fost discutat în Senat (adoptat pe 13 martie) şi ulterior la Camera Deputaţilor (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea aşadar obligaţia să apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu şi să se opună modificărilor care au condus azi la consecinţe grave pentru siguranţa cetăţeanului. Nu numai că nu a făcut asta, dar a pus umărul prin ordinul de ministru 2772/C din octombrie 2017. Nu insist, ziare.com a scris despre asta.

Din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis experţilor din minister să meargă în Parlament să apere proiectul. Ar fi interesant de văzut dacă cineva din Ministerul Justiţiei a participat la vreo lucrare sau şedinţă a vreunei comisii din vreo cameră, în procesul de adoptare a legi. Eu ştiu că nu. Şi mai ştiu că ministrul a apărat în spaţiul public proiectul şi a minimizat efectele devastatoare care puteau fi anticipate de pe lună. Toader poartă deci responsabilitatea, alături de stăpânii săi din coaliţie.

A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o altă mârşăvie din lunga listă pe care istoria o va reţine în dreptul lui Toader.

Responsabilitatea pentru efectele acestei legi îi aparţine exclusiv coaliţiei PSD/ALDE. Care a adoptat un proiect tehnocrat în guvernul Grindeanu, pentru a-l măcelari ulterior în Parlamentul în care au majoritate. Cu neparticiparea vinovată şi complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecătorului constituţional Toader. Toader putea să retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar pare laş şi fără curajul asumării responsabilităţii.

O lecţie gratis, de la o tehnocrată modestă, pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face întotdeauna înainte pe adoptarea de către guvern, nu în procedură legislativă. O spune legea, nu eu tehnocrata. Nu spun care lege, să o caute profesorul. Şi ideea evaluării impactului e să anticipezi ce se întâmpla în viitor. E mai greu, dar se poate când se legiferează altfel decât la comandă."

Replica lui Toader

"Unii cred că în numele libertăţii de exprimare pot afirma orice. Din partea Ministerului Justiţiei există un secretar de stat care participă la toate dezbaterile parlamentare, dezbateri care au loc în procesul de legiferare."

"Mesajul precedent avea un destinatar determinat - autorul/autoarea afirmaţiei potrivit căreia 'Ministerul Justiţiei nu participă la dezbaterile parlamentare!' După ce i se arată neadevărul afirmaţie, în sensul că Ministerul Justiţiei are un secretar de stat care participă la dezbaterile parlamentare, Prună revine cu alt 'adevăr' - da, dar Ministerul Justiţiei putea să retragă proiectul de lege."

Prună loveşte din nou

"Îmi asum tot ce fac eu ca ministru al justiţiei, nu ce fac alţii în domeniul justiţiei, zice ministrul Toader.

Nu fac nimic, deci nu îmi asum nimic.

Se numeşte silogism raţionamentul şi se învaţă la prima oră de logică. Ruşinos, prea ruşinos pentru cineva cu titlurile şi pretenţiile intelectuale ale domnului Toader. Mâine se va muta netulburat la altceva. OUG, direcţii de investigare a magistraţilor, aşa ca să încheiem anul în cea mai cinstită cheie iliberală. Noapte bună."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor