O intervenţie americano-israeliană în Siria din ce în ce mai posibilă
alte articole
În contextul în care oficiali ai guvernului sirian ignoră apelurile americanilor şi israelienilor de a exclude aliaţi ai Iranului, precum Hezbollah, din lupta pentru Daraa, în sud-vestul ţării, probabilitatea ca SUA şi Israel să lanseze o “intervenţie militară” se măreşte.
Această bătălie este în plină desfăşurare, după ce forţele de elită “Tiger” ale Siriei au lansat marţi noapte (ora locală) un asalt asupra unei baze aeriene aflate sub controlul Frontului Sudic jihadist susţinut de SUA şi al grupului aliat Hayat Tahrir al-Sham, cunoscut anterior sub numele de Frontul al-Nusra, o ramură a binecunoscutului grup terorist Al-Qaeda. Această zonă a fost un focar al “rebeliunii” desfăşurate de Al-Qaeda şi grupul jihadist Statul Islamic (ISIS) încă de la începutul războiului civil sirian care durează de peste 7 ani, potrivit site-ului de ştiri Tru News.
Israelul a fost de asemenea conştient de prezenţa Al-Qaeda şi ISIS în acea regiune învecinată cu Înălţimile Golan şi chiar a oferit ajutor direct membrilor ambelor grupuri când acestea au ajuns sub focul guvernului sirian. De cealaltă parte, guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad s-a bazat pe unităţile forţelor speciale ale Hezbollah, grup libanez care este susţinut de Iran, în această operaţiune militară curentă.
La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a discutat telefonic cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre situaţia din Siria. Aşa numitul “acord de încetare a focului din sud-vest” a fost unul dintre principalele subiectele abordate de Pompeo, potrivit unei declaraţii publicate de Departamentul de Stat.
Acordul respectiv, încheiat în urmă cu un an între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, cere ca Rusia să se asigure că Siria şi aliaţii săi – în special elemente susţinute de Iran – nu desfăşoară nicio “activitate unilaterală” în guvernatoratele Quneitra şi Daraa.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a susţinut în repetate rânduri ca principala sa prioritate este de a ţine Iranul şi Hezbollah departe de Înălţimile Golan. Israelul a confiscat regiunea Înălţimile Golan din mâinile Siriei în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 şi de atunci a continuat să ocupe două treimi din acest teritoriu cu importanţă strategică, acţiune care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.
Netanyahu a precizat că în cazul în care forţele iraniene şi ale Hezbollah pătrund în zonă, chiar şi dacă se apropie doar de frontiera israeliană, aceea va fi o “linie roşie” pe baza căreia Israelul va acţiona.
SUA a încercat să obţină “cooperarea” lui Assad, oferindu-se să retragă soldaţii staţionaţi în prezent în al-Tanf fără permisiunea guvernului sirian, în schimbul retragerii soldaţilor iranieni şi Hezbollah din Quneitra şi Daraa. Propunerea a fost însă respinsă, alimentând şi mai mult tensiunile.
Noi rapoarte sugerează că Rusia a trimis în tăcere mii de soldaţi în Siria pentru a susţine asalturile finale ale lui Assad în sud-vestul ţării. Această mişcare este văzută ca o contramăsură la orice “intervenţie” militară pe care ar putea să o încerce Washingtonul, probabil în numele Israelului, mai precizează Tru News.