Douma 2.0? Rusia susţine că deţine informaţii credibile privind iminenta înscenare a unui atac chimic în Siria
alte articole
În condiţiile în care atenţia lumii s-a concentrat pe summitul istoric din Singapore dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un şi în condiţiile unei largi recunoaşteri în mass media a faptului că preşedintele sirian Bashar al-Assad a câştigat războiul în Siria, unii analişti consideră că ar putea fi momentul potrivit pentru un anumit tip de eveniment major care să readucă atenţia asupra războiului sirian, aflat în cel de-al şaptelea său an.
Se pare că un astfel de eveniment major are loc de fiecare dată când armata guvernamentală siriană este pe cale să obţină o victorie masivă: un atac chimic în masă asupra civililor, fără sens şi la momentul nepotrivit, aparent ordonat de Assad, cu siguranţă ar deschide uşa Occidentului pentru o intervenţie militară, noi runde de sancţiuni şi un nou val de condamnări mediatice internaţionale împotriva Damascului, conform site-ului de ştiri Zero Hedge.
Ministerul rus al Apărării a făcut săptămâna aceasta o avertizare cu privire la un astfel de scenariu. Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului a declarat că forţele susţinute de americani ale Armatei Siriene Libere (ASL) plănuiesc o „provocare serioasă” care urmăreşte să justifice o nouă rundă de atacuri cu rachete din partea coaliţiei occidentale împotriva bazelor şi centrelor guvernamentale siriene.
Konaşenkov, într-o declaraţie publicată de TASS şi ulterior inclusă într-un raport al canalului de televiziune One America News, a susţinut: „Conform unor informaţii confirmate prin trei canale independente din Siria, comandamentul aşa numitei Armate Siriene Libere, care este susţinută de forţe speciale americane, pregăteşte o provocare serioasă care implică arme chimice în provincia Deir ez-Zor”.
Conform lui Konaşenkov, a precizat TASS, militanţii ASL au livrat cilindrii cu clor în provincia siriană Deir ez-Zor pentru a simula un alt „atac chimic împotriva civililor”.
„După publicarea sa în presa occidentală, un material video înscenat este programat să ducă la iniţierea unui atac cu rachete asupra unor obiective ale statului sirian de către coaliţia condusă de SUA şi va justifica o operaţiune ofensivă din partea militanţilor împotriva forţelor guvernamentale siriene pe malul estic al râului Eufrat”, a declarat el, conform TASS, adăugând că Ministerul rus al Apărării avertizează că utilizarea unor astfel de provocări pentru destabilizarea mediului din Siria este inacceptabilă.
Deşi în prezent nu există nicio modalitate de a verifica dacă afirmaţiile lui Konaşenkov sunt reale şi deşi pe Internet încă nu a apărut un astfel de „material video înscenat”, Ministerul pare să descrie un potenţial scenariu viitor foarte similar cu presupusul atac chimic din luna aprilie: un material video cu un număr mare de civili morţi, pentru care a fost învinuit regimul lui Assad, a fost folosit pentru lansarea unui atac occidental cu rachete împotriva Siriei.
După ce grupul jihadist Jaish al-Islam susţinut de saudiţi, care a acţionat în tandem cu grupul sirian Căştile Albe, care este susţinut de SUA şi Marea Britanie, a declarat că a avut loc un atac chimic asupra civililor din oraşul sirian Douma în 7 aprilie, coaliţia condusă de americani a lansat peste o sută de rachete asupra unor ţinte guvernamentale, în principal în Damasc sau în jurul capitalei. Atacul a avut loc în ciuda faptului că ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au afirmat că nu au existat observatori independenţi la sol pentru a confirma dacă într-adevăr ar fi avut loc un atac chimic şi cu atât mai puţin cine ar fi fost responsabil pentru atac.
Unii dintre cei aflaţi în primul grup de jurnalişti care a reuşit să intre în Douma, oraş localizat în apropiere de Damasc, precum Robert Fisk de la publicaţia britanică The Independent şi Pearson Sharp de la One America News Network, nu au găsit nicio dovadă că ar fi avut loc un atac chimic, contrar cu ceea ce era amplu relatat la acea vreme în presa internaţională. O investigaţie oficială desfăşurată de OPCW este încă în derulare.
În mod notabil, Rusia, precum şi unii experţi occidentali recunoscuţi în contraterorism, au arătat în mod constant cu degetul înspre Jaish al-Islam pentru orchestrarea „atacului chimic din Douma” cu scopul de a provoca un răspuns militar din partea SUA. Conform unor rapoarte, se pare că însuşi Jaish al-Islam a folosit arme chimice împotriva miliţiilor kurde din districtul Sheikh Maqsoud din Alep în 2016 şi, aparent, grupul a recunoscut public că a desfăşurat atacuri chimice precedente, conform The Daily Beast.
Mai mult, Rusia a găzduit o conferinţă de presă la sediul OPCW din Haga, unde câţiva martori au declarat că nu a avut loc niciun atac chimic în Douma, şi că problemele respiratorii provocate de bombele convenţionale au fost prezentate într-un asemenea mod încât să pară a fi de fapt simptome ale utilizării de arme chimice. Mişcarea a avut loc după ce Jaish al-Islam şi Căştile Albe au preluat controlul asupra unui spital local şi au început să filmeze, precizează Zero Hedge.
Afirmaţiile martorilor au fost concordante cu declaraţiile făcute de organizaţia din opoziţie Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Organizaţia, care iniţial a raportat incidentul pe baza propriilor surse loiale grupărilor rebele, a precizat că bombardamentul guvernamental puternic asupra oraşului Douma a rezultat în prăbuşirea unor clădiri şi adăposturi subterane, ceea ce a făcut ca civilii care se ascundeau în zonă să se sufoce.
Conform OSDO, care a fost mult timp o sursă folosită de presa mainstream în decursul războiului sirian, „70 dintre ei [femei şi copii] s-au sufocat ca urmare a prăbuşirii clădirilor peste ei, prăbuşiri provocate de bombardamente grele şi intense”.
Crucial – toate aceste evenimente au avut loc la doar câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că intenţionează să ordone o retragere completă a forţelor americane din Siria. Şi, în mod previzibil, provocarea chimică din aprilie a fost exact lucrul care l-a determinat pe Trump să oprească retragerea planificată. De asemenea, secretarul american al apărării, James Mattis, le-a spus liderilor NATO la începutul acestei săptămâni că el rămâne împotriva retragerii SUA din Siria „înainte să se înregistreze un progres”, fără a specifica exact la ce se referă.
Recent, publicaţia americană The Washington Post a recunoscut în mod surprinzător, deşi cu ezitare, că preşedintele sirian Assad este „aici pentru a rămâne”. „Este clar: regimul sirian un va pleca nicăieri”, conform unui editorial larg distribuit.