Investiţii nipone în sectoarele strategice ale economiei naţionale

(JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
23.03.2012

Posibilităţile de atragere a investiţiilor nipone în sectoarele strategice ale economiei naţionale au fost discutate astăzi la o întrevedere a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, Toichi Sakata.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr i-a urat bun venit lui Toichi Sakata şi l-a felicitat cu ocazia acreditării în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova, dorindu-i succes în activitatea sa diplomatică informează moldpres.

Ambele părţi au apreciat trendul ascendent în dezvoltarea relaţiilor moldo-japoneze, pe parcursul a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Japonia, manifestând voinţa comună de amplificare a cooperării dintre cele două state. În context, Toichi Sakata a ţinut să sublinieze disponibilitatea ţării sale de a susţine în continuare Republica Moldova în dezvoltarea economiei de piaţă, a sectoarelor sociale, dar şi a dezvoltării democraţiei în ţara noastră.

La rândul său, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a mulţumit pentru sprijinul acordat de Guvernul Japoniei ţării noastre, sub diverse forme, inclusiv granturi, proiecte, dar cel mai important, cunoştinţele şi experienţa poporului japonez. "Importanţa schimbului de experienţă şi perfecţionarea profesională a specialiştilor autohtoni în diverse domenii, cu suportul partenerilor din Japonia, este de o valoare reală, inestimabilă pentru dezvoltarea Republicii Moldova" a remarcat ministrul Economiei.

În aceeaşi ordine de idei, vicepremierul Lazăr s-a pronunţat pentru trecerea la o nouă etapă de colaborare între Republica Moldova şi Japonia, şi anume, atragerea companiilor japoneze pe piaţa Republicii Moldova, pentru a investi în diferite sectoare strategice. "Atragerea investiţiilor nipone în Republica Moldova va duce la dezvoltarea unei noi etape în dezvoltarea relaţiilor moldo-japoneze, care până acum au fost bazate pe asistenţă nerambursabilă din partea Japoniei" a precizat Valeriu Lazăr.

Cei doi oficiali au discutat despre posibilităţile de organizare a unui forum al oamenilor de afaceri niponi în ţara noastră, dar şi organizarea unor prezentări, pentru companiile japoneze, cu oportunităţile investiţionale în Republica Moldova. De asemenea, au fost discutate posibilităţile de conjugare a eforturilor Ucrainei şi Republicii Moldova în raport cu relaţiile japoneze, inclusiv prin organizarea de acţiuni comune, întrucât Ambasada Japoniei în Ucraina este acreditată prin cumul şi pentru Republica Moldova.

"Japonia, ca şi Republica Moldova, de altfel, nu are resurse energetice proprii, zăcăminte minerale şi în calea dezvoltării sale a pus accentul anume pe dezvoltarea potenţialului uman", a precizat Toichi Sakata.

Până în prezent, Guvernul Japoniei a acordat ţării noastre asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 72,6 milioane dolari SUA. Totodată, sunt implementate trei proiecte majore de asistenţă, cu un buget total de 43,5 milioane dolari SUA, relatează Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor