O carte pe care nu ar trebui sa o ratati!

Disidentul rus Vladimir Bukovsky care a parasit lagarul sovietic in 1976 cand a fost "schimbat" cu liderul partidului comunist chilian, in operatiunea numita de presa vremii "schimbul secolului" In urma luarilor sale de pozitie impotriva comunismului si impotriva mostenirii lasate de epoca totalitarismului, lui Bukovsky i s-a interzis sa mai viziteze Rusia dupa 1995.
Disidentul rus Vladimir Bukovsky care a parasit lagarul sovietic in 1976 cand a fost "schimbat" cu liderul partidului comunist chilian, in operatiunea numita de presa vremii "schimbul secolului" In urma luarilor sale de pozitie impotriva comunismului si impotriva mostenirii lasate de epoca totalitarismului, lui Bukovsky i s-a interzis sa mai viziteze Rusia dupa 1995. (Dana B. / The Epoch Times - Romania)

Este vorba de cartea intitulata Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului scrisa de Marius Oprea, cu o prefata de Stephane Courtois (Colectie: Duplex)

Volumul este un adevarat rechizitoriu, dialogul celor doi fiind menit sa arate ca in anii de dupa revolutia din 1989 nu a existat cu adevarat vointa de a se face cunoscute si de a se condamna crimele comunismului.

Aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, deconspirarea Securitatii si inlaturarea fostilor activisti din functiile publice au ramas doar deziderate, pina acum nefiind facuta o condamnare ferma, oficiala a vechiului regim totalitar.

"Marius Oprea este unul dintre cei mai dinamici si mai lucizi istorici romani ai subiectului pe care il abordeaza - crimele comunismului. Si-a asumat riscuri foarte mari si cred ca, in mare masura, roadele se vad acum, prin crearea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, de care se va ocupa.

Cartile pe care le-a publicat - cum este si cea de fata, Chipul mortii, un rechizitoriu serios la adresa crimelor comunismului -, precum si toate eforturile lui se incadreaza in acest context surprinzator, in care pentru prima data se ia in discutie oficial, cu toata opozitia fostilor comunisti si a aliatilor lor, caracterul criminal al regimurilor comuniste.” (Stephane Courtois)

Marius Oprea (n. 1964, Tirgoviste) este licentiat in istorie la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti; specializari in arheologie si istorie medie romaneasca. Este autorul a peste o suta de articole privind aspecte din istoria Securitatii, care au fost publicate in presa, difuzate la Radio "Europa Libera” sau incluse in culegeri de studii si publicatii academice.

In prezent, este consilier al primului-ministru pe probleme de securitate nationala, iar din aprilie 2006 este presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. La Editura Polirom a publicat: Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente. 1949-1989, 2002; Ziua care nu se uita.

15 noiembrie 1987, Brasov (in colaborare cu Stejarel Olaru), 2002; Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica. Studiu de caz: arhiva Comitetului Municipal de Partid Brasov (coord.), 2002.

Vladimir Bukovski (n. 1942), cunoscut disident rus, a petrecut 12 ani in temnitele comuniste, fiind considerat, alaturi de Alexandr Soljenitin, unul dintre autorii morali ai caderii comunismului. Dintre volumele sale, au fost traduse in limba romana: Judecata la Moscova (1995), Si se intoarce vintul (2002), Reusesti sau mori (2003), Uniunea Europeana - o noua URSS? (2006).

Daca nu ati auzit nimic inca despre dl.Vladimir Bukovsky, puteti citi discursul domniei sale la Brasov, cu ocazia celei de-a patra intruniri a Rezistentei Anticomuniste Romanesti, de anul acesta. (Bazat pe o stire furnizata de www.hotnews.ro)