O bunicuţă răspândeşte frică printre membrii Consulatului Chinez
A lovi cu taxiul o femeie de 72 de ani ar fi un factor de descurajare suficient de puternic pentru unii. Dar doamna Lin, un practicant Falun Gong care a stat în faţa Ambasadei chineze din Bangkok în majoritatea zilelor după anul 2005, nu l-a băgat prea mult în seamă. După ce picioarele ei s-au vindecat era din nou acolo.
A fost hărţuită, bătută iar bannerele de protest i-au fost furate în mod repetat, dar ea continuă să vină.
Originară din Taiwan, doamna Lin este un practicant Falun Gong - o practică spirituală ce constă în practicarea unor exerciţii cu mişcări lente, meditaţie şi o învăţătură bazată pe principiile adevăr, compasiune, toleranţă. Practica este persecutată în China din 1999, iar persecuţia este motivul protestului doamnei Lin.
Bannerele ei par să fi provocat destul de multă nelinişte în interiorul Ambasadei chineze din Bangkok. În luna august a anului trecut a lovit-o un taxi, aparent intenţionat, în timp ce stătea pe jos în meditaţie, rănindu-i ambele picioare.
Câteva săptămâni mai târziu, un bărbat îmbrăcat în negru a înjurat-o pe doamna Lin şi i-a furat banner-ul. I-a spus să nu mai pună bannere pe viitor şi apoi a plecat în grabă pe motocicletă.
In data de 7 octombrie, doamna Lin a fost din nou atacată de un grup de oameni care au bătut-o cu o ţeavă de oţel şi i-au fracturat braţul drept. I-au furat de asemenea banner-ul.
Potrivit doamnei Lin, şeful poliţiei locale crede că atacul a fost realizat de către agenţii chinezi angajaţi de către Partidul Comunist Chinez (PCC), în încercarea de a reduce la tăcere vocea ei de protest. Şeful poliţiei a rugat-o pe doamna Lin să fie atentă, şi i-a spus că va investiga cazul. Mass-media din Tailanda a raportat incidentul.
După ce şi-a recuperat puterile, doamna Lin a reluat de îndată protestul. Din 18 iulie a început afişarea unui banner chiar mai mare, care spunea: "Persecuţia poate fi oprită doar prin dezintegrarea PCC-ului".
Activiştii chinezi pentru drepturile omului şi practicanţii Falun Gong care o cunosc pe doamna Lin, o numesc "Mama Lin". Consiliului statal din Tailanda, poliţia, serviciul de imigraţie şi alţi oficiali o numesc "Bunica Lin".
Uneori, atunci când practicanţii Falun Gong din China continentală clarifică faptele despre Falun Gong în locuri publice, sunt hărţuiţi sau arestaţi de către poliţia locală, care se crede că ar fi mituită de Ambasada chineză. Ori de câte ori se întâmplă acest lucru, doamna Lin vorbeşte cu poliţia şi ajută la eliberarea acestor practicanţi.
"Eu pur si simplu vreau să fac ceea ce pot pentru a opri persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong din China", a declarat doamna Lin pentru The Epoch Times, adăugând că practicanţii Falun Gong din localitate fac de asemenea acelaşi lucru.
A declarat că uneori, când hărţuirea şi ameninţările o descurajau, familia şi cetăţenii tailandezi care o înţeleg, o sprijineau în eforturile sale continue.
Pe timpul verii, în iulie, când de multe ori plouă torenţial, localnicii s-au oprit deseori să îi ofere băuturi reci; de asemenea, şoferii de autobuz care o cunoşteau o lăsau în faţa locaţiei unde afişa banner-ul, pentru a nu fi nevoită să meargă prea mult pe jos; unii localnici opreau maşinile şi spuneau lucruri de genul> "Principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă sunt bune; Tailanda are nevoie de Adevăr, Compasiune, Toleranţă".
O practicantă chineză Falun Gong, refugiată în prezent în Taiwan, a vorbit despre doamna Lin cu condiţia anonimatului, pentru a-şi proteja familia care încă locuieşte în China. Ea a declarat: "Nu cred că vremea caldă este cel mai important factor; cel mai greu lucru este ca o doamnă în vârstă să se confrunte cu poarta de metal a Ambasadei Chinei şi cu toată maşinăria regimului comunist chinez ...este cu adevărat admirabil ca o persoană să fie atât de puternică în interior".
Atunci când e afară şi îşi desfăşoară activitatea, oamenii uneori o recunosc şi îi spun: "Vă cunosc. Sunteţi bunicuţa care stă mereu în faţa Ambasadei Chinei."