O actriţă taiwaneză a fost redusă la tăcere în China pentru o discuţie despre cenzură

IBTimes a creat o imagine modificată ce conţine un joc de cuvinte cu numele lui Annie Yi, care în limba chineză poate fi tradus sau înţeleas ca "ea poate fi tăcută", urmată de cuvintele "dar ea nu vrea". Yi, o cântăreaţă taiwaneză, a fost recent luată la o discuţie de forţele de securitate chineze, potrivit unor rapoarte.
IBTimes a creat o imagine modificată ce conţine un joc de cuvinte cu numele lui Annie Yi, care în limba chineză poate fi tradus sau înţeleas ca "ea poate fi tăcută", urmată de cuvintele "dar ea nu vrea". Yi, o cântăreaţă taiwaneză, a fost recent luată la o discuţie de forţele de securitate chineze, potrivit unor rapoarte. (Weibo.com)

O bine-cunoscută cântăreaţă din Taiwan, în prezent în China, a fost luată la o discuţie de către forţele de securitate comuniste chineze la 10 ianuarie, după ce a criticat controlul regimului asupra mass-mediei.

După ce a postat "Am plecat pentru un ceai. Sper că e bun!", în după-amiaza de 10 ianuarie postările sale ulterioare au fost şterse, precum şi cele anterioare prin care aceasta sprijinea situaţia dificilă de la Săptămânalul de Sud.

Vestea a circulat repede peste tot cum că aceasta a fost luată să "bea ceai" cu oficialii de securitate, cum este numit eufemistic procesul de interogare uşoară.

Până în seara zilei de 10 ianuarie "Annie Yi" a ajuns în topul listei de "căutări fierbinţi" pe Sina, cu aproape 90.000 de căutări.

Yi făcea postări sprijinind Săptămânalul de Sud, în lupta sa împotriva propagandei regimului şi a cenzurii, incluzând citate din poetului Bei Dao.

"Un om bun care rămâne tăcut va deveni probabil un complice la rău", a postat aceasta, citând celebrul poet al aşa-numitei şcoli înceţoşate.

Bei, născut în China în 1949, este un fost maoist al Gărzii Roşii care a folosit mai târziu talentele sale literare pentru a critica Revoluţia Culturală. Acesta a scris un poem care a devenit imnul mişcării din 1989 de la Tiananmen, iar acum trăieşte în exil.

Yi avea unele activităţi pe continent şi blogerii se tem că referirea la "ceai", poate însemna că ea a fost "trimisă în concediu" de la locul ei de muncă.

Wang Xiaoshan, un prieten al lui Yi, a postat un comentariu final sfidător din partea lui Yi pe contul său de Weibo. Scria: "furia ta îmi spune că am dreptate; disimularea ta mă face să cred că sunt dreaptă; nebunia ta îmi arată conştiinţa mea clară şi omorul tău îmi aduce aminte că sunt vie".

Postarea lui Wang a fost transmisă de peste 10.000 de ori înainte de a fi ştearsă de către cenzori.

Mai târziu în acea seară, reprezentantul lui Yi a negat că a fost dată afară din slujba ei, dar aceasta nu a fost disponibilă pentru a vorbi cu presa.

Toate acestea au înfuriat un partener al unei firme de avocatură din provincia Sichuan, Liao Rui. "Aceasta este prostie!", a scris acesta pe Weibo. Referindu-se la constrângerea de tip "morcov" de ademenire economică, el a continuat: "Câte cecuri mari au fost scrise pentru a cumpăra inimile taiwaneze? Cât de mare este stimulentul care deschide canalele de convingere? Nu au fost toate aceste miliarde irosite atunci când un artist de sex feminin, care pur si simplu a îndrăznit să vorbească ce gândea a trebuit să fie "trimisă în vacanţă"? [Expresie pentru atunci când un presupus inamic al regimului este redus la tăcere] Departamentul Frontului Unit de Muncă ar trebui să-i înveţe o lecţie pe cei care trag sforile în spatele site-ul Sina!".

În urma incidentului Săptămânalului de Sud, Annie Yi nu este singura victimă a tentativei de control a gândirii. Poliţia din China a început să adune blogerii care au postat mesaje de susţinere, conform Radio Free Asia. Până în prezent, un bloger din Guangdong a numărat 12 persoane influente care au fost reduse la tăcere, inclusiv Yi şi Kai-Fu Lee, impresarul taiwanez american de internet.