O "a doua Lună" orbitează Pământul după ce a rămas blocată în gravitaţia planetei. De unde provine

Imagine din satelit a satelitului natural al Pământului, Luna (NASA)
Michael Wing
13.10.2024

Se pare că planeta Pământ a preluat atribuţiile de babysitter pentru un obiect spaţial minor care s-a apropiat prea mult de lumea noastră şi a ales să rămână pentru câteva săptămâni.

Obiectul călător a căzut pe orbita Pământului în septembrie şi va rămâne acolo până la sfârşitul lunii noiembrie. Obiectul cu o natură stâncoasă şi de mărimea unui autobuz şcolar este un asteroid, însă oamenii de ştiinţă îl numesc „a doua lună”.

Cum a ajuns Pământul să aibă doi sateliţi

Călătorind de-a lungul unei traiectorii în formă de potcoavă prin sistemul solar, acest asteroid este clasificat ca obiect din apropierea Pământului sau NEO (Near-Earth object). Există multe NEO în spaţiul cosmic. În timp ce efectua un survol în apropierea Pământului, energia gravitaţională a acestui obiect a scăzut temporar la niveluri negative, conform unui studiu publicat de American Astronomical Society. Acest lucru implică faptul că obiectul se afla pe orbita Pământului.

Pe 29 septembrie, a devenit oficial. Obiectul a fost prins pe orbita Pământului, devenind, tehnic, o a doua lună. Acesta a fost denumit 2024 PT5. Cu toate acestea, nu va dura mult; roca nu se va roti nici măcar o dată în jurul Pământului înainte de a se îndepărta în câteva săptămâni.

Deşi din punct de vedere tehnic este o „lună”, obiectul măsoară doar 10 metri lungime, de aproximativ 345.000 de ori mai mic decât satelitul nostru lunar permanent. Majoritatea oamenilor nu îl vor vedea, deoarece va fi mult prea mic pentru a fi reperat de ochii umani sau de echipamentele amatorilor. Astronomii îl vor putea observa folosind telescoape de mare putere, scrie Live Science.

„Obiectul este prea mic şi prea slab pentru telescoapele şi binoclurile tipice pentru amatori. Cu toate acestea, obiectul se încadrează bine în intervalul de luminozitate al telescoapelor tipice utilizate de astronomii profesionişti”, a declarat pentru Space.com autorul studiului, Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Universidad Complutense de Madrid.

Aşadar, deocamdată, planeta Pământ are grijă de un asteroid, deşi acesta nu va sta prea mult. Pe 25 noiembrie, acesta va părăsi orbita Pământului şi îşi va începe călătoria înapoi în spaţiul îndepărtat, iar zeci de ani nu mai fi văzut.

De unde provine?

De-a lungul anilor, nenumărate alte obiecte spaţiale precum 2024 PT5 au trecut pe lângă Pământ. Se spune că acest NEO provine din Arjunas, o centură secundară de asteroizi din sistemul solar care se aliniază strâns cu Pământul. În acest grup pot fi găsite o mulţime de NEO, iar unele chiar au mai vizitat Pământul. Cel mai recent survol seamănă foarte mult cu unul anterior, numit 2022 NX1, care a orbitat Pământul în 1981 şi 2022 înainte de a-şi lua adio.

Când 2024 PT5 vă spune „la revedere” în noiembrie, nu se va mai întoarce să ne salute până în 2055.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor