Numărul românilor plecaţi în Marea Britanie, în creştere
alte articole
Pe fondul temerilor britanicilor referitoare la "avalanşa" de români şi bulgari care vor veni în Regat din 2014, responsabilii de la Statistică au anunţat că numărul imigranţilor din cele două ţări a crescut în ultima perioadă cu 15%. Acest lucru s-a întâmplat înainte de eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, care ar urma sa se întâmple de la 1 ianuarie 2014.
Oficiul Naţional britanic pentru Statistică (ONS) a informat că peste 100.000 de români şi bulgari lucrează în Marea Britanie. Din primul trimestru al anului 2012 şi până în primul trimestru din 2013, numărul străinilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 58.000. Numărul românilor şi bulgarilor veniţi la muncă a crescut de la 90.000, în primul trimestru al anului 2012, la 103.000 în prezent.
Temerile britanicilor s-au mai atenuat
După ce autorităţile britanice şi-au exprimat îngrijorarea faţă de numărul mare de imigranţi care ar putea veni din România şi Bulgaria din 2014, temerile lor s-au mai atenuat. Premierul David Cameron a declarat că afluxul de imigranţi români şi bulgari va fi mult mai mic decât cel înregistrat în cazul imigranţilor polonezi.
"Afluxul de imigranţi din Bulgaria şi România nu va fi în niciun caz la nivelul celui înregistrat atunci când Polonia a aderat la Uniunea Europeană", a afirmat Cameron. În Marea Britanie au venit 1,1 milioane de polonezi pentru că nu erau impuse, la acea vreme, restricţii pe piaţa muncii.
"Atunci când o ţară aderă la UE poţi impune măsuri de control. (...) Fostul guvern nu a introdus astfel de măsuri atunci când Polonia şi alte ţări au aderat la UE. (...) Însă acum, dat fiind că au existat măsuri de control, nu vom fi noi singurii care vor elimina restricţiile impuse României şi Bulgăriei, vor fi toate statele membre UE. Deci, nu cred că va fi în niciun caz nivelul înregistrat când Polonia a aderat la UE", a precizat premierul britanic.
Fără "turism pentru beneficii"
Marea Britanie şi Germania se numără printre ţările care şi-au unit forţele în încercarea de a pune capăt "turismului pentru beneficii", relatează Telegraph.
Secretarul britanic de interne Theresa May i-a convins pe omologii săi din Germania, Austria şi Olanda să organizeze campanii pentru restricţii mai severe privind accesul imigranţilor la subvenţii şi alte servicii finanţate de stat.
Ziariştii susţin că cea mai recentă manevră are loc tocmai când zeci de mii de imigranţi români şi bulgari se pregătesc să vină în Marea Britanie, după ce restricţiile cu privire la dreptul lor de a lucra în Marea Britanie vor fi ridicate la sfârşitul anului.
Scrisoarea trimisă de cele patru ţări avertizează că Directiva privind libera circulaţie a UE nu trebuie să fie "necondiţionată" şi că oraşele importante "sunt sub o presiune considerabilă din cauza anumitor imigranţi din alte state membre".
Prezenţi recent în Parlamentul britanic, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, şi omologul său bulgar au dat asigurări că estimările vehiculate de presa britanică privind numărul cetăţenilor celor două ţări care ar urma sa vină în Marea Britanie începând din 2014 sunt exagerate.
Jinga a declarat că între 15.000 şi 25.000 de români ar urma sa meargă în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, la data de 1 ianuarie 2014. Ambasadorul român a precizat că nu are "o bilă de cristal", dar crede că îmbunătăţirea stării economiei României, scăderea ratei şomajului şi a posibilitatea găsirii unor spaţii locative convenabile vor fi factori care vor limita numărul românilor care vor veni în Marea Britanie.
"În acest moment, destinaţia preferată a românilor este România", a mai declarat Jinga, relevă cotidianul britanic "The Guardian".
Predicţiile privind venirea a 350.000 de imigranţi bulgari şi români în Marea Britanie sunt "exagerări", a afirmat, la rândul său, ambasadorul Bulgăriei, Konstantin Dimitrov, precizând că se aşteaptă ca aproximativ 8.000 - 10.000 de bulgari să emigreze în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor.
Sondaj BBC: Doar 1% din români caută de lucru în Marea Britanie
Pe de altă parte, sondaje comandate şi realizate recent de BBC Newsnight în Bulgaria şi România arată că eliminarea restricţiilor de muncă la începutul anului 2014 nu a avut încă impact asupra numărului de persoane care intenţionează să se mute în Marea Britanie sau alte ţări din cadrul Uniunii Europene, comentează BBC.
Mulţi bulgari spun că ar dori să lucreze în străinătate. Această ţară are cel mai mic venit pe locuitor din Uniunea Europeană şi multe persoane au probleme financiare.
Potrivit profesorului Aleksandăr Stoianov, directorul Institutului pentru sondarea opiniei publice Vitoşa, cu sediul în capitala Bulgăriei, Sofia, unele anchete anterioare indicau faptul că între 30% şi 50% dintre locuitori doreau să se mute din ţară. În realitate, a spus el, statisticile oficiale din ultimul deceniu arată că, de fapt, numai 6-7% dintre bulgari au plecat.
În România, un număr foarte mic de persoane, 1% din eşantionul anchetei, sunt în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie pentru 2013 sau 2014, fie prin intermediul unei agenţii de recrutare, fie pe cont propriu.
În Bulgaria, cifrele au fost mai mari şi anume 4,2% dintre cei chestionaţi. Cu toate acestea, cele mai multe persoane interesate să vină în Marea Britanie, din ambele ţări, au declarat că s-ar muta numai având o ofertă fermă de muncă, de la o agenţie sau direct de la o firmă.