"NU umilinţei salariale. STOP austerităţii" - Protest la Primăria Capitalei (Video)
alte articole
În jur de 200 de angajaţi din Primăria Capitalei şi primării de sector, membri ai sindicatului FORUM din Administraţia Publică, au protestat joi în faţa Primăriei Bucureşti, nemulţumiţi de salarizarea deficitară din sistem.
Protestul s-a desfăşurat pe fundalul grevei generale de o zi declanşată la nivel naţional în primării şi consilii judeţene din 36 de judeţe, grevă la care iau parte în jur de 30.000 de funcţionari.
Sindicaliştii acuză că, departe, de a fi nişte simpli "funcţionari cu mânecuţe", aşa cum erau percepuţi cândva, posturile lor presupun competenţe diverse, responsabilităţi mari şi, cu toate acestea, sunt remuneraţi foarte slab. Mai bine de 20 de clase de salarizare se află la pragul salariului mediu sau chiar sub acest prag, susţin liderii sindicali, un sfert din angajaţii administraţia publică fiind plătiţi cu salarii sub 1.000 de lei. În aceste circumstanţe, statul practic sabotează administraţia, căci în condiţiile în care banii cu greu le ajung pentru traiul zilnic, oamenii competenţi, care-şi pot găsi de muncă în altă parte, pleacă, încet încet din sistem.
"Noi, în prezent, suntem cu aceleaşi venituri din 2010 şi cu puterea de cumpărare la 50% faţă de puterea de cumpărare din 2009. (...) Se promite o lege nouă a salarizării, dar nimeni nu dă un draft.", a declarat liderul sindical Dumitru Gherdan.
"În România, felia din PIB care merge spre angajaţi este mult mai mică decât în alte ţări europene.", a mai declarat Gherdan pentru Epoch Times.
În consecinţă, sindicaliştii din administraţie cer creşteri salariale sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. De asemenea, salariaţii cer reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor aprobate prin hotărâri de consiliu.
În cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate, sindicaliştii din administraţie anunţă un miting în faţa Guvernului pe 27 mari, care ar putea fi urmat de declanşarea unei greve generale pe termen nedeterminat în luna octombrie.
Reamintim că, în cursul zilei de astăzi, preşedintele Iohannis a avut discuţii cu liderii principalelor confederaţii sindicale. La finele întrevederii, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa a declarat că unul dintre subiectele discutate cu preşedintele Iohannis se referă la medierea cadrului legislativ referitor la dialogul social:
"Una este legată de un conflict social naţional la care am cerut medierea şi care este legată de cadrul legislativ privitor la dialogul social care blochează, lucru care se vede şi în acţiunile greviste de astăzi, administraţia publică, iar pe de altă parte, faptul că nu sunt convenţii în concordanţă cu dialogul social, blochează contractele colective, mai ales la nivel de sector, dar şi la nivel de unitate. Practic ceea ce ar trebui să reprezinte un instrument care să conducă la realizarea păcii sociale, nu poate fi utilizat", a declarat Hossu, citat de B1 TV.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook