Nu toată lumea spune „mersi” când primeşte un... spital

. (Epoch Times România)
Bogdan Costea
31.12.2012

Ideea guvernului Ponta II de a trece toate spitalele CFR din ţară de la Ministerul Transporturilor către autorităţile locale şi judeţene sau către Ministerul Sănătăţii nu a fost primită cu entuziasm de toată lumea.

Astfel, Consiliul Judeţean (CJ) Prahova ar putea prelua în administrare Spitalul CF din Ploieşti, după cum afirmă preşedintele CJ, Mircea Cosma, care susţine că este stabilit deja ca spitalele administrate de Ministerul Transporturilor să treacă la autorităţi cu asigurarea fondurilor necesare funcţionării lor.

"Guvernul Ponta II a convenit deja că nu se va mai face nicio descentralizare în sistemul sanitar fără resurse. Spitalele Ministerului Transporturilor nu vor trece la autorităţile locale fără resursele necesare bunei lor funcţionări, iar acest lucru este stabilit deja", a declarat Cosma. În acest context, şeful Consiliului Judeţean Prahova a susţinut că în prezent autorităţile locale şi Guvernul "încearcă să repare gafa fostului ministru Cseke Atilla, care a dat spitalele autorităţilor locale fără a le asigura fondurile necesare pentru funcţionare".

Preşedintele CJ Prahova a precizat că, "în principiu, în afară de spitalele de monospecialitate şi de spitalele universitare, toate celelalte vor trece la autorităţile locale".

Pe de altă parte, vizibil iritat, preşedinţele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, afirma că un eventual transfer al Spitalului CF din Cluj-Napoca în subordinea instituţiei pe care o conduce "nu este o bucurie", în condiţiile în care CJ mai are în administrare şase spitale, iar fondurile nu sunt suficiente. Uioreanu, a declarat că ideea "trebuie discutată". "Stăm destul de rău cu banii şi avem şase spitale în subordinea CJ Cluj. Va trebui să discutăm despre această idee. Nu este o bucurie preluarea încă a unui spital, mai ales că nu se spune dacă se transferă şi sume de bani. Dar trebuie văzut exact cum se vrea acest transfer", a declarat Uioreanu.

În subordinea Ministerului Transporturilor există 15 spitale, dintre care două în Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate. De asemenea, există spitale CF şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor