Premieră la Spitalul "Marie Curie": Un tânăr bolnav de sindromul Marfan va putea duce o viaţă normală
Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti a efectuat, în premieră mondială, o operaţie la un tânăr de 17 ani din Călăraşi care suferea de sindromul Marfan şi avea un defect la piept şi coloană.
Medicul a îndreptat cutia toracică a pacientului şi l-a ajutat să aibă un piept normal pe care să nu-i mai fie ruşine să-l expună în public, relatează Evenimentul zilei.
„Faptul că l-au transformat într-un caz social nu e pe placul lui, deşi încerc sa îl conving că, de fapt, este eroul unei premiere mondiale şi că asta ar putea da speranţă şi altor copii”, a afirmat Dorinela Ţînţaru, mama lui Adelin.
Copilul a început să aibă probleme de la vârsta de doi ani pentru că sternul şi coloana îi creşteau strâmb. Sindromul Marfan îi punea viaţa în pericol pentru că, în timp ce restul corpului se dezvolta normal, cutia toracică rămânea prea mică şi presa plămânii şi inima, provocându-i o serie de probleme respiratorii şi cardiovasculare.
„Copiii cu această suferinţă nu respiră normal, au stenoză mitrală şi probleme de vedere. Afecţiuni banale precum răceala sau gripa le pot complica starea până la deces, iar speranţa de viaţă e de 40 de ani. Mii de copii au nevoie de o operaţie care să le redea aspectul normal”, a declarat dr. Burnei.
După ce a studiat timp de două luni diferite metode prin care l-ar putea opera, Burnei a efectuat operaţia. „Cu ajutorul unui instrumentar special adaptat de noi, am depărtat coastele, mărindu-le volumul, după care am fixat pe ele o armătură metalică ce le ţine în poziţie corectă”, a explicat medicul Gheorghe Burnei.
Prof. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului „M. Curie”, a efectuat până în prezent şapte operaţii în premieră mondială şi alte zeci, în premieră naţională.