"Nu s-a construit un metru de cale ferată nouă" - Şefii CFR acuzaţi că şi-au mărit salariile la 6000 euro

Preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu, a declarat joi, într-un interviu pentru Agerpres, că membrii conducerii CFR Călători şi-au majorat salariul cu până la 32.000 de lei fiecare. Este vorba de cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie şi cei doi directori - directorul general şi directorul financiar.
Aceasta în condiţiile în care cheltuielile cu salariile nu au crescut. Pentru muncitori „nu avem bani să le majorăm salariile, dar pentru şefi avem suficienţi, adică mai mult de 6.000 euro pe lună”, a precizat Mihai Barbu.
În acelaşi timp, în sectorul CFR s-au reabilitat doar 150 km de cale ferată şi nu s-a construit un metru de cale ferată nouă, a arătat în continuare preşedintele ARF, subliniind că ar trebuie făcute investiţii serioase având în vedere că prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) s-au construit 500 kilometri de autostrăzi şi drumuri expres.
Mai mult decât atât, reabilitarea căilor feratate din România trebuie corelată cu planul de achiziţii a explicat Mihai Barbu.
„Aşa cum vă spuneam, noi, până la sfârşitul anului 2027, avem deja contractate 132 de trenuri noi. Asta ar însemna că 132 de trenuri noi vor circula în România în perioada următoare. .[...] Din punctul meu de vedere, acest plan de achiziţii al ARF, al statului român, trebuie să fie corelat şi cu reabilitarea căii ferate din România, pentru că putem să cumpărăm cele mai performante trenuri, însă, dacă sunt porţiuni în care mergem tot cu 40 km/h, n-am făcut nimic. Dacă în continuare ne comportăm la fel cu cei care circulă pe calea ferată, cu călătorii noştri, nu facem nimic. Trebuie să ne schimbăm în profunzime. Trebuie să reabilităm calea ferată, pentru că trebuie să mărim viteza de parcurs, şi aici eu am o analiză în sensul acesta şi aş vrea să vă spun că pericolul pentru perioada următoare este să transferăm călătorii şi marfa de pe calea ferată pe rutier, ceea ce duce la aglomerare şi poluare”, a afirmat preşedintele ARF.
Mihai Barbu a subliniat că banii pentru reabilitarea cailor ferate, deşi alocaţi, nu s-au cheltuit.
„Trebuie să ne preocupe în perioada următoare să reabilităm calea ferată şi să alocăm bani pentru reabilitarea căii ferate, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie să cheltuim banii pe care îi avem, că sunt bani foarte mulţi alocaţi pentru calea ferată, pentru modernizarea căii ferate şi nu s-au cheltuit. Şi aici trebuie să fim atenţi în perioada următoare, fiindcă v-am spus: cumpărăm material rulant nou, cumpărăm trenuri noi, frumoase, dar vor merge cu 40 km/h pe unele porţiuni”, a adăugat el.
ARF a atras atenţia asupra mai multor disfuncţionalităţi grave în sistemul feroviar din România. Printre ele, acordarea de compensaţii financiare nejustificate pentru rute profitabile precum Bucureşti-Constanţa sau Bucureşti-Braşov, care ar trebui operate comercial, nu pe banii statului.
„La un moment dat, aceste trasee trebuie să devină comerciale şi traseele compensate să fie acelea care nu sunt profitabile şi nu pot fi profitabile vreodată, pentru că sunt, nu ştiu, rute unde nu sunt călători foarte mulţi şi nici n-ai de unde să aduci. Dar preocuparea tuturor companiilor trebuie să fie aceasta, să aducă călători pe calea ferată, pentru că atunci încasează şi din bilete mai mulţi bani.
Trebuie să aducem călătorii din zona rutieră în zona feroviară, pentru că vă spun din experienţă proprie: este mult mai uşor să mergi cu trenul de la Bucureşti la Braşov decât să mergi cu maşina de la Bucureşti la Braşov. Este şi mult mai ieftin şi este mult mai confortabil pentru oricine. Să mergem să stăm 5 ore în trafic pe Valea Prahovei nu e confortabil pentru toată lumea. Dar să nu existe aer condiţionat în trenuri, asta nu trebuie să se mai întâmple”, a precizat Barbu.
Articolul integral poate fi citit aici.