"Nu ne interesează jocurile între cele două palate, declară liderii sindicali CFR

Peste 2.500 de sindicalişti CFR au manifestat joi în capitală, îngrijoraţi că politicienii sunt mai preocupaţi de jocurile lor politice decât de soarta angajaţilor CFR
Iulian Măntescu, lider sindical la Federaţia Mecanicilor de Locomotive din România (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.07.2013

În timp ce Băsescu şi Ponta se luptă pe tema "cine îşi asumă CFR" iar Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, condamnat la închisoare, coboară la minister din limuzină pentru a îi oferi lui Ponta consultaţii pe tema aceleiaşi privatizări, peste 2.500 de sindicalişti CFR au manifestat joi în capitală, îngrijoraţi că politicienii sunt mai preocupaţi de jocurile lor politice decât de soarta angajaţilor CFR.

CFR-istii s-au strâns în această dimineaţă în faţa ministerului Transporturilor, de unde, după de o oră de proteste, au plecat în marş înspre Piaţa Victorie, pentru a protesta la guvern.

Dincolo de senzaţionalul sloganelor de tip "Stop privatizarea", CFR-iştii nu sunt interesaţi de jocurile între cele două palate, pe ei îi doare de soarta lor, reiese din declaraţiile preşedintelui Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România, Iulică Măntescu, unul dintre organizatorii acestui protest.

Alături de alţi 6 reprezentaţi ai confederaţiilor sindicale CFR, dl. Măntescu a participat la o întrevedere cu ministrul delegat pentru dialog social Doina Pană, consilierul de stat Constantinescu, şi secretării de stat Cristian Ghibu şi Nicuşor Buică şi au înmânat executivului petiţia cu doleanţele salariaţilor CFR, care a îi va fi transmisă premierului Ponta.

Ce aşteaptă CFR-iştii de la premier? Principalele doleanţe ale feroviarilor sunt, declară Măntescu, oprirea subfinanţării CFR, autorizaţiile de călătorie în interes de serviciu pentru feroviari, sau, mai exact absenţa lor şi viitorul salariaţilor în condiţiile în care CFR Marfă anunţă reducerea săptămânii de muncă la patru zile lucrătoare, cu tăierile salariale aferente, urmate de restructurări şi disponibilizări.

"Trebuie soluţii politice pentru CFR Marfă, nu disponibilizări", afirmă Iulică Măntescu. În ultimii 4-5 ani, la CFR au fost disponibilizaţi peste 22.000 de feroviari, dar disponibilizările nu au dus la rentabilizarea companiei.

Disponibilizările nu vor fi acceptate sub nici o formă decât după analizarea fiecărui caz în parte şi, pentru cei restructuraţi, sindicaliştii cer "aplicarea Ordonanţei 36/2013 cu salarii şi venituri în completare."

Problemele la CFR nu se vor rezolva doar prin ştergerea datoriilor companiilor care o compun, cum s-a procedat cu CFR Marfă, în timpul privatizării. Nu asta este soluţia, afirmă Măntescu. "Dacă se umblă şi se taie datoriile care se acumulează, fara a umblă la cauze, nu s-a făcut nimic. Dacă nu se umblă la cauze, în continuare societăţile vor acumula noi datorii care sunt purtătoare de dobânzi şi de penalităţi, iar peste jumătate de an sau un an societăţile se vor afla în aceeaşi situaţie ca acum, când ne permitem să tăiem datoriile. Trebuie să tăiem cauzele care generează aceste datorii, concomitent cu ştergerea lor."

Contrar aparenţelor la guvern nu s-a discutat despre privatizare, spune Măntescu care afirma că sindicaliştii nu îşi doresc să fie implicaţi în jocurile politice dintre cele două palate. Ce îi doare practic pe ei este cine va fi responsabil de viitorul CFR în calitate de patron, respectiv cine va lua măsurile necesare pentru oprirea subfinanţării căilor ferate care i-ar putea trimite pe angajaţi în şomaj.

"Noi vrem să ştim dacă e albă sau neagă, dacă s-a privatizat CFR-ul sau nu, ca să ştim şi noi ce avem de făcut şi cum rentabilizăm compania." declară Măntescu

Ca le place sau nu privatizarea, pe care şi-ar fi dorit-o nu la modul cum a fost făcută, ci prin majorare de capital privat sau pe bursă, maxim 25% din active, feroviarii vor finalmente, declara Iulică Măntescu, doar ca "guvernul să dea un semnal şi compania să meargă mai departe iar CFR să devină o societate rentabilă a statului român, sau a celui care va fi declarat proprietar... dacă va fi declarat"

CFR-iştii aşteaptă ca premierul să dea un răspuns la cererile lor. Dacă doleanţele sindicaliştilor nu sunt rezolvate favorabil, feroviarii ar putea fi declanşat o grevă de avertisment urmată de grevă generală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor