NSA “regretă sincer” ştergerea datelor privind supravegherile din perioada Bush. Ordin judecătoresc sfidat
alte articole
În rândul multor observatori din Washington există un consens că agenţiile de securitate naţională au devenit complet politizate în ultimii 17 ani şi acum urmăresc agende personale şi egoiste care pun în pericol de fapt ceea ce a mai rămas din democraţia americană.
NSA a distrus datele privind supravegherea pe care a promis că le va păstra în legătură cu diverse procese în derulare sau aşteptare şi, aparent, nu a luat niciodată unele dintre măsurile pe care a precizat unui tribunal federal că le-ar fi luat pentru a se asigura că acele informaţii nu sunt distruse, potrivit unor documente ale instanţei.
După cum a precizat Politico, NSA a declarat unui judecător federal că investighează situaţia şi că “regretă sincer eşecul său”.
Potrivit deciziei instanţei, începând cu anul 2007, NSA trebuia să păstreze date privind o parte a acţiunilor sale de supraveghere care au fost atacate legal după ce a fost dezvăluit faptul că fostul preşedinte George W. Bush a ordonat, fără mandat, monitorizarea comunicaţiillor internaţionale după atacurile teroriste din 2001 din SUA. În plus, de-a lungul anilor, agenţia a făcut o serie de expuneri în instanţă cu privire la modul în care îşi îndeplineşte îndatoririle.
Totuşi, NSA a declarat judecătorului districtual Jeffrey White, într-un document prezentat joi şi în unul depus anul trecut, că agenţia nu a păstrat conţinutul comunicaţiilor prin Internet pe care le-a interceptat în perioada 2001-2007 în cadrul programului ordonat de Bush. Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, înregistrările de rezervă care ar fi putut atenua eşecul agenţiei au fost şterse în 2009, 2011 şi 2016, a notat NSA.
“NSA regretă sincer eşecul de a preveni ştergerea acestor date”, a precizat adjunctul directorului NSA pentru sectorul capabilităţilor, identificat sub numele de “Elizabeth B.”, potrivit unei declaraţii înregistrate în instanţă în octombrie 2017.
“Conducerea de top a NSA este pe deplin conştientă de acest eşec, iar agenţia va lua măsuri imediat pentru a contracara pierderea acestor date”.
Sfidarea unei hotărâri judecătoreşti poate rezulta în acuzaţii civile sau penale, precum şi sancţiuni împotriva părţii responsabile. Până acum, nimeni dintre cei implicaţi nu pare să îi fi cerut judecătorului White să impună vreo pedeapsă sau sancţiune împotriva NSA cu privire la recentele dezvăluiri – deşi apar în continuare detalii referitoare la ceea ce s-a întâmplat.
Ştirile privind eşecul NSA sunt publicate în contextul în care Congresul a prelungit cu şase ani autoritatea legală a agenţiei cu privire la cea mai mare parte a activităţii sale de supraveghere desfăşurată prin furnizori de Internet şi firme hi-tech din SUA.