Novak Djokovic îşi exprimă solidaritatea cu Marco Trungelliti, după criticile acestuia la adresa lui Nadal şi Federer
alte articole
Recent, tenismanul argentinian Marco Trungelliti i-a criticat public pe Rafa Nadal şi Roger Federer pentru că nu şi-au folosit puterea din circuit pentru a încerca să îmbunătăţească situaţia economică de care suferă toţi jucătorii care nu fac parte din elita celor mai buni din lume. În schimb, argentinianul a recunoscut intervenţia pozitivă a lui Djokovic în favoarea unei restructurări a sistemului de recompense financiare din tenis. Trungelliti a argumentat cu tărie: "Federer şi Nadal sunt complici în ceea ce priveşte cât de rău este sistemul din tenis; Djokovic nu este".
Marco Trungelliti a fost cel care în 2015 a denunţat mafia pariurilor şi a meciurilor trucate din circuit. Dar denunţul său, departe de a îmbunătăţi situaţia, l-a transformat într-un proscris, cariera sa a fost grav afectată şi a fost chiar ameninţat cu moartea, fapt pentru care a fost nevoit să părăsească Argentina, iar acum locuieşte în Andorra.
Într-un interviu recent acordat presei argentiniene Infobae, Trungelliti, întrebat despre efectele denunţului său şi dacă problema corupţiei din circuit s-a îmbunătăţit cumva, a răspuns: „Nu ştiu, cel puţin în ceea ce priveşte trucarea meciurilor.... Fără date este greu de vorbit, cred în continuare că lucrurile sunt cam la fel..." (...) - Sentimentul meu? Că lucrurile sunt cam la fel. Vor fi un pic mai atenţi, unii vor fi prinşi, alţii nu, dar sistemul este în continuare corupt, aşa că va fi foarte dificil să i se pună capăt. Până când nu se îmbunătăţeşte asta, până când nu se îmbunătăţesc condiţiile de bază, este foarte dificil să eradicăm toate astea. Trebuie să plăteşti pentru mâncare, trebuie să plăteşti pentru tot, în fiecare zi începem de la -100 sau -120...".
Djokovic: "Vreau să-mi folosesc statutul pentru a ajuta jucători de tenis ca Trungelliti
În urmă cu câteva săptămâni, declaraţia lui Djokovic, care conduce în prezent PTPA (Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis), o asociaţie care luptă pentru îmbunătăţirea şi protejarea drepturilor jucătorilor, a provocat o mare vâlvă atunci când a afirmat clar că situaţia de pauperizare a marii majorităţi a jucătorilor profesionişti este nesustenabilă: "Este un eşec pentru tenis".
Sârbul a reamintit că se află "în pielea tuturor jucătorilor de tenis care au dificultăţi financiare serioase. Le înţeleg lupta, cunosc dificultăţile pe care le întâmpină pentru a-şi plăti deplasările, antrenorii, fizioterapeuţii. Dacă nu ai sprijinul unei federaţii puternice, vei avea mari probleme". El a încheiat cu o poziţie clară asupra acestei probleme: "Eu vin din Serbia şi nu aveam nimic din toate acestea. Acum, că am influenţă şi putere, vreau să le folosesc pentru a îmbunătăţi condiţiile. De obicei, vorbim mult despre cât câştigă jucătorii de tenis care au participat la US Open, dar nu şi despre câţi oameni pot trăi din tenis; bărbaţi, femei, jucători de dublu...".
Ei bine, presa sârbă Sportal.rs a relatat că Djokovic a comunicat recent cu Marco Trungelliti, spunându-i argentinianului că nu era conştient de suferinţa pe care a îndurat-o de-a lungul anilor, că nu era la curent cu situaţia, dar că acum este complet solidar cu el:
"Marco Trungelliti nu merita acest tratament, a dat dovadă de curaj şi îndrăzneală pentru a proteja integritatea sportului (...) Apreciez foarte mult când cineva are această atitudine, pentru că de obicei este o minoritate. Mă bucur că a putut să se întoarcă în ţara sa şi dacă are nevoie de ajutor de orice fel aş dori să-i spun că voi fi mereu alături de el, aşa cum sunt pentru toţi, în special pentru băieţii şi fetele care merg pe un drum spinos pentru a putea continua să practice sportul profesionist şi pentru a putea trăi din asta într-o oarecare măsură".
Dezbaterea privind condiţiile economice ale jucătorilor de tenis, problemele de finanţare a circuitului, corupţia din sistem, este încă deschisă şi tot mai multe voci iau poziţie pe această temă. Mai puţin Rafa Nadal şi Roger Federer.