Djokovic expune casele de pariuri: "Noi, tenismenii, primim firimiturile" [video]

Tenismenul numărul unu în lume pune pe tapet dezbaterea privind pariurile şi cere un nou acord pentru ca jucătorii de tenis să câştige ceea ce li se cuvine.
Novak Djokovic   (Professional Tennis Players Association)
Mioara Stoica
22.09.2023

Potrivit mai multor studii, tenisul este al doilea sport care vehiculează cei mai mulţi bani în pariuri, primul fiind fotbalul. Casele de pariuri ştiu acest lucru şi sponsorizează multe evenimente din circuitul profesionist. Totuşi, există un lucru care a generat întotdeauna tensiuni: în timp ce turneele pot avea case de pariuri ca sponsori, jucătorilor le este interzis să facă acest lucru.

Iar Novak Djokovic a deschis cutia Pandorei. Deşi este numărul unu mondial şi cel mai de succes jucător de tenis din istorie - în urmă cu două săptămâni a câştigat al 24-lea titlu de Grand Slam la US Open - sârbul a fost întotdeauna foarte preocupat de drepturile jucătorilor. El a făcut parte timp de mulţi ani din Consiliul Jucătorilor ATP (Association of Tennis Professionals) - un organism consultativ care face lobby pentru ca revendicările acestora să fie ascultate - iar din 2020 conduce un sindicat - PTPA (Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis) - care ameninţă să schimbe status quo-ul în tenis.

"Există un lucru care mi se pare foarte ilogic în această problemă şi anume că nu ne-am mişcat din loc în ultimii 20 de ani. Pentru integritatea sportului noi jucătorii de tenis nu avem voie să purtăm insignele de la casele de pariuri pe hainele noastre atunci când jucăm, în timp ce turneele au voie să aibă casele de pariuri ca sponsori principali", a declarat Djokovic într-o înregistrare video distribuită pe reţelele de socializare de la PTPA (video de mai sus).

Jucătorii nu pot obţine sponsorizări de la case de pariuri

Novak Djokovic vrea ca jucătorii de tenis să beneficieze la rândul lor de aceste sponsorizări, să li se permită să poarte publicitate cu casele de pariuri. Iar dacă acest lucru nu este posibil, cel puţin ar trebui să primească o compensaţie în bani.

"Situaţia este total inacceptabilă. Personal, probabil că nu aş purta un ecuson al unei case de pariuri pe mâneca tricoului meu, dar 95% dintre jucători ar face-o şi eu susţin acest lucru", a declarat jucătorul. "Şi dacă acest lucru nu este permis, ceea ce am merita este 50 la sută din ceea ce primeşte un turneu din sponsorizări cu casele de pariuri".

Regulile ATP susţin: "Este interzis ca jucătorii să poarte pe hainele lor orice menţiune a companiilor de tutun sau asociate cu casele de pariuri."

Djokovic este conştient că o parte din banii pe care îi obţin turneele de la casele de pariuri sunt păstraţi pentru planul de pensii ATP, un fond creat în 1990 şi la care tenismenii pot avea acces la împlinirea vârstei de 50 de ani. Dar, în opinia sa, acest lucru nu este suficient: el susţine că industria tenisului şi cea a pariurilor îşi umplu buzunarele cu banii din pariuri şi că jucătorii nu primesc practic nimic.

"Casele de pariuri fac sute de milioane de dolari, poate miliarde, iar multe părţi interesate din ecosistemul tenisului beneficiază şi ele de aceste înţelegeri. Dar jucătorii de tenis primesc firimituri sau aproape nimic", a criticat Novak Djokovic.

"Probabil că jucătorii nu sunt pe deplin conştienţi sau poate că nu insistă suficient de mult pentru o parte echitabilă. Jucătorii dau mult mai mult decât primesc. Ei nu primesc cu adevărat nimic şi îşi dau numele pentru toate aceste site-uri. Miliarde de dolari sunt încasate săptămânal din turneele de tenis, iar jucătorii sunt într-o astfel de situaţie", a adăugat el. "Nu putem permite ca acest lucru să continue”.

Conform regulamentelor ATP, turneele ATP 250 şi ATP 500 pot avea ca sponsori principali casele de pariuri. La turneele Masters 1000, astfel de sponsori sunt, de asemenea, permişi, dar aceştia trebuie să fie furnizori de jocuri Fantasy.

Între timp, codul circuitului masculin specifică interdicţia pentru jucătorii de tenis: "Este interzis ca jucătorii să poarte pe îmbrăcăminte orice menţiune a companiilor de tutun său a celor asociate cu casele de pariuri". Cu toate acestea, după cuvintele lui Djokovic şi presiunea pe care o poate exercita PTPA, poate că problema începe să se schimbe.

Ce este PTPA, sindicatul lui Djokovic?

PTPA este un fel de sindicat al jucătorilor de tenis creat în plină pandemie, dar care a început să ia amploare abia în ultimele luni. Format de tenismeni din circuitul masculin şi feminin, a luat naştere cu obiectivul principal de a îmbunătăţi condiţiile economice ale jucătorilor, în special ale celor care sunt departe de lumina reflectoarelor, conform celor relatate de publicaţia Relevo.

Condusă de Novak Djokovic şi Vasek Pospisil, organizaţia a fost fondată în 2020, dar fără sprijinul unor “grei” precum Federer, Nadal şi Murray şi fiind respins de ATP, proiectul a eşuat în primele luni de viaţă. Încetul cu încetul, PTPA a câştigat susţinere, iar în 2022 s-a lansat în căutarea de investitori. Răspunsul, condus de omul de afaceri american Bill Ackman, a fost o bursă de 26 de milioane de dolari, conform aceleaşi publicaţii.

Având undă verde, au început să construiască proiectul. Au creat Winners Alliance, o platformă care va fi dedicată maximizării oportunităţilor comerciale pentru jucătorii de tenis. În plus, avocatul american Ahmad Nassar, care a condus în trecut asociaţia jucătorilor din NFL, a preluat funcţia de CEO al PTPA în august 2022.

Câteva luni mai târziu, în luna ianuarie a acestui an, în timpul Openului Australiei, a avut loc o întâlnire la hotelul Grand Hyatt din Melbourne, unde a fost format primul comitet executiv al PTPA.

 (screenshot twitter.com/ptpaplayers)
(screenshot twitter.com/ptpaplayers)

În total sunt opt jucători de tenis: patru bărbaţi - Djokovic, Pospisil, Hubert Hurkacz şi John Isner - şi patru femei - Paula Badosa, Ons Jabeur, Bethanie Mattek-Sands şi Zheng Saisai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor