Noutăţile în transplantul de organe şi ţesuturi, prezentate la Congresul ROMTRANSPLANT 2014

În perioada 29 octombrie - 01 noiembrie, la World Trade Center din Bucureşti, a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Congresului ROMTRANSPLANT 2014, eveniment prezidat de Prof. Dr. Irinel Popescu şi care a reunit peste 280 de specialişti în transplantul de organe şi ţesuturi din România şi din străinătate.
Instrumente medicale în timpul unei operaţii de transplant de rinichi, (Brendan Smialowski / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
05.11.2014

În perioada 29 octombrie - 01 noiembrie, la World Trade Center din Bucureşti, a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Congresului ROMTRANSPLANT 2014, eveniment prezidat de Prof. Dr. Irinel Popescu şi care a reunit peste 280 de specialişti în transplantul de organe şi ţesuturi din România şi din străinătate.

O prezenţă remarcabilă la Congres a fost aceea a profesorului Francis Delmonico care, împreună cu Dr. Mirela Busic, a participat la sesiunea dedicată coordonării de transplant şi donării de organe. Cu această ocazie, au fost subliniate progresele făcute de România în ceea ce priveşte numărul donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, precum şi calitatea ireproşabilă a activităţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

"În cadrul Congresului ROMTRANSPLANT 2014 s-a prezentat situaţia actuală a principalelor tipuri de transplant din România (renal, hepatic, cardiac, medular, tisular etc.). Sesiunile de transplant tisular au marcat progresele înregistrate de transplantul medular, transplantul de os, piele şi cornee în ultimii ani. La sesiunile de transplant hepatic au participat chirurgi, hepatologi, anestezişti şi radiologi din România şi Italia. A fost subliniat faptul că acesta este domeniul în care România a făcut cele mai mari progrese de la ultimul Congres Romtransplant, înregistrând 122 de operaţii de transplant hepatic în 2013. În anul 2014, această creştere spectaculoasă a numărului de operaţii s-a menţinut; în plus, a fost deschis al doilea program de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria din Bucureşti. A fost prezentat şi primul caz reuşit de transplant combinat ficat-pancreas din România. În ceea ce priveşte transplantul renal, la Congres a fost prezentată experienţa însemnată a Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, atât în transplantul renal, cât şi în transplantul combinat de rinichi şi pancreas." a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu, Preşedintele Congresului ROMTRANSPLANT 2014.

"De asemenea, în cadrul Congresului, a avut loc o sesiune dedicată Anesteziei şi Terapiei intensive în transplantul hepatic în care s-a discutat despre diagnosticul morţii cerebrale, managementul donatorului în moarte cerebrală şi menţinerea potenţialului donor aflat în moarte cerebrală.", a mai adăugat acesta.

La deschiderea Congresului au participat dl. Vasile Cepoi, consilier al Primului Ministru pe probleme de sănătate, dl. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dl. Razvan Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, iar în prima zi a Congresului, la lucrări, a participat şi Ministrul Sănătăţii, dl. Nicolae Bănicioiu.

Pentru mai multe detalii, va invităm să vizitaţi website-ul oficial al Congresului www.romtransplant2014.ro

Epoch Times a fost partener media al evenimentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor