Noul preşedinte al OSCE a lăudat „progresul real şi tangibil pe ambele maluri ale râului Nistru”

Mizăm pe suportul Slovaciei privind retragerea trupelor Rusiei din Transnistria şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii în una civilă, precum şi inspectarea depozitului de muniţii de la Cobasna, a afirmat ministerul de Externe a RM.
Podul peste râul Nistru, redeschis la Gura Bîcului
Podul peste râul Nistru, redeschis la Gura Bîcului (gov.md)

Avansarea procesului de reglementare transnistreană este prioritară pe agenda preşedinţiei slovace a OSCE, iar soluţia finală trebuie să fie bazată pe „integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova cu statut special pentru Transnistria”, a declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajcak, la finalul vizitei sale oficiale în Republica Moldova, citat de Radio Europa Liberă.

Ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak, s-a axat „pe paşi mici, concreţi şi un dialog real” în vederea avansării procesului de reglementare la toate nivelele, totodată acesta a lăudat ceea ce a numit „progresul real, tangibil pe ambele maluri ale râului Nistru” atins sub egida preşedinţiei italiene a OSCE.

„Mă bucur să constat că vedem un proces real şi tangibil – podul este deschis, copiii frecventează şcolile cu grafie latină, fermierii îşi prelucrează terenurile din Dubăsari, automobilele circulă cu plăcuţele de înmatriculare neutre. Trebuie să ne folosim de acest „momentum” şi să-l creştem în continuare”, a adăugat Miroslav Lajcak care joi şi vineri a avut întâlniri la Chişinău dar a mers şi la Tiraspol unde a avut discuţii cu conducerea politică a regiunii separatiste.

Vorbind despre planurile pentru anul 2019, preşedintele în exerciţiu al OSCE a îndemnat Chişinăul şi Tiraspolul să finalizeze pe deplin „pachetul Berlin-plus”, inclusiv acordul privind telecomunicaţiile şi să identifice domenii noi care urmează a fi abordate în acelaşi spirit al sporirii încrederii.

Ministrul de Externe de la Chişinău, Tudor Ulianovschi, a menţionat după întrevederea cu preşedintele în exerciţiu al OSCE că R. Moldova mizează pe suportul Slovaciei în eforturile sale privind reluarea pe platforma OSCE a discuţiilor privind retragerea trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul său şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii în una civilă cu mandat internaţional, precum şi efectuarea unei inspecţii internaţionale a depozitului de muniţii de la Cobasna, care, în umbra discuţiilor politice, devine un pericol socio-umanitar tot mai mare atât pentru R. Moldova, cât şi pentru vecinii săi.

Slovacia a preluat, începând cu 1 ianuarie, preşedinţia prin rotaţie a OSCE, deţinută anul trecut de Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe