Aplicaţii militare - trupe ruse şi din Transnistria au forţat râul Nistru. Vitalie Ciobanu: Rusia ne vrea înapoi în ţarcul ei
alte articole
Districtul Militar Vest al Federaţiei Ruse care include şi trupele de ocupaţie din Republica Moldova a anunţat că „Grupul operativ de trupe ruse (GOTR) a desfăşurat aplicaţii militare cu forţarea râului Nistru”. Scopul acestora a fost „de a distruge forţele inamicului de pe malul drept al Nistrului”, la exerciţii fiind antrenate şi forţele paramilitare separatiste.
Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) menţionează că tehnica blindată de tip TAB şi autocamioane fără numere de înmatriculare şi fără însemne de apartenenţă au fost concentrate marţi, 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din satul Târnauca, raionul Slobozia, şi în apropiere de podul de pietoni peste râul Nistru din oraşul Tiraspol. Blindatele ruseşti au efectuat diverse manevre în apă, au depăşit obstacole şi au ieşit pe malul drept al Nistrului.
În context, comentatorul politic Vitalie Ciobanu, citat de Radio Europa Liberă, atenţionează că armata rusă consideră Moldova un inamic, iar despre asta ”ar trebui informaţi şi guvernanţii de la Chişinău care au făcut în ultimul timp o serie de „paşi mici”, dar pragmatici: au semnat nişte protocoale cu regimul de la Tiraspol – plăcuţe de înmatriculare, diplome de studii, prefixe de telefon – pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului. ”Însă nici strategia paşilor mici, nici pragmatismul economic, din care se înfruptă atâţia afacerişti şi politicieni de pe cele două maluri, nu ne ajută să scăpăm de spectrul unei invazii ruseşti.”
”Toate persoanele, instituţiile, organismele internaţionale, în frunte cu OSCE, angrenate in „procesul de reglementare transnistreană”, sunt trimise în ridicol prin acest comunicat al Districtului miliar rusesc de Vest ce dă în vileag neputinţa statului moldovean şi absurditatea negocierilor purtate pe subiectul Transnistriei”, a adăugat Vitalie Ciobanu care a ţinut să precizeze că ”nu vom convinge niciodată Rusia să adopte în chestiunea Transnistriei o politică prietenoasă în raport cu interesele noastre naţionale, Rusia ne vrea înapoi în ţarcul ei...”
Din 2014, după anexarea Crimeei de către Moscova şi agresiunea Rusiei din estul Ucrainei, GOTR şi militarii transnistreni desfăşoară cu regularitate aplicaţii comune. CUC susţine că acţiunile întreprinse marţi în Zona de Securitate de la Nistru de către trupele militare ale Federaţiei Ruse, ar fi „provocatoare şi sfidătoare”, şi o încălcare a mecanismului de menţinere a păcii.