Ura ruşilor faţă de cei bogaţi este sinceră şi profundă (presa rusă)
alte articole
În Rusia nu poţi câştiga milioane pe cale cinstită: această părere este împărtăşită de 73% dintre ruşi, potrivit unui sondaj al 'Levada-Ţentr'. Un punct de vedere contrar au 19% dintre locuitorii Rusiei, în timp ce 7% au ezitat să dea un răspuns. Nu este de mirare că atitudinea ruşilor faţă de concetăţenii bogaţi este extrem de negativă, constată cotidianul rus Utro.
Astfel, 48% dintre respondenţi au atitudini ostile faţă de milionari tocmai pentru că sunt convinşi că pe căi legale asemenea averi nu pot fi făcute. Doar 13% dintre participanţii la sondaj tratează cu calm apariţia de 'milionari legali' în Rusia, chiar dacă sursele superveniturilor acestora nu sunt tocmai transparente. Alţi 28% nu sunt împotriva unor câştiguri bune, în cazul în care banii sunt obţinuţi legal. Însă, există şi dintre aceia, nu tocmai puţini, care sunt împotriva bogăţiei în general, indiferent de provenienţa acesteia: 8% dintre respondenţi.
Din acest motiv, propunerea de a-i amnistia pe cei închişi pentru comiterea de infracţiuni economice nu a găsit sprijin în societatea rusă şi ulterior a fost critică chiar de Vladimir Putin, subliniază sociologii. Potrivit Institutului Naţional de Statistică al Federaţiei Ruse (VŢIOM), împotriva unei asemenea amnistii s-au pronunţat 36% dintre ruşi, în favoarea ei - 33%, iar alţi 31% nu au putut da un răspuns. Totodată, 70% dintre respondenţi şi-au exprimat ferma convingere că 'hoţul trebuie să stea la puşcărie'.
După cum explică directorul-adjunct al 'Levada-Ţentr', Aleksei Grajdankin, însuşi cuvântul 'om de afaceri' este asociat de către cetăţenii ruşi mai degrabă cu marele business, faţă de care atitudinea negativă este una deja înrădăcinată, decât cu micii întreprinzători, care 'nu primesc milioane' şi de aceea 'nu sunt consideraţi avansaţi social'.
Pentru adepţii tezei 'cei bogaţi au ştiut să fure', o altă confirmare a acesteia ar putea deveni proaspetele date publicate de revista Forbes. Este adevărat că respectivele date se referă la miliardari, însă majoritatea ruşilor nu-i separă pe aceştia de milionari: în conştiinţa populară, toţi sunt incluşi în noţiunea 'oligarhi' şi stârnesc sentimente neplăcute.
Forbes a constatat că miliardarii din Rusia 'îmbătrânesc', iar cei noi, mai tineri, nu completează foarte repede renumita listă. Vârsta medie a 'bogăţiei' a crescut în Rusia cu 6 ani: până la 50 de ani.
Mai mult decât atât, averile celor care figurează în mod obişnuit pe lista Forbes au crescut în ultimii ani de circa 1,5 ori mai încet decât Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei. Probabil, din cauza faptului că aceste averi au fost făcute în anii 1990, din împărţirea averii naţionale, iar proprietarii lor nu au învăţat să şi le sporească prin abilităţi personale. Iar cei tineri nu le calcă pe urme tocmai pentru că au întârziat, în virtutea vârstei, la împărţirea resurselor naţionale şi prin eforturi personale este într-adevăr greu să faci avere în Rusia.
Nu în ultimul rând, Utro subliniază că bogăţia altuia stârneşte iritare în special pe fondul propriei sărăcii. Nu întâmplător, atitudinea cea mai ostilă faţă de oamenii avuţi o manifestă respondenţii săraci şi cei în vârstă (de multe ori, cele două categorii coincid).
Aceiaşi sociologi precizează că în timpul reformelor de piaţă, când se credea că în Rusia se va instala viitorul capitalism luminos şi toţi ruşii o vor duce la fel de bine ca în Europa Occidentală şi SUA, precum şi înainte de criza din 2008, când se înregistra o creştere generală a bunăstării, atitudinea faţă de bogaţi era mult mai tolerantă. Astăzi situaţia este alta: mulţi 's-au ars' în urma crizei, au început să economisească, au renunţat la credite şi la cheltuielile inutile, şi-au temperat poftele consumiste. Astfel, deteriorarea calităţii propriei vieţi provoacă amplificarea urii de clasă, conchide Utro.