Noul locatar la Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe

Noul locatar de Eugene Ionesco, spectacolul semnat de regizorul Gabor Tompa, îşi continuă traiectoria de succes, cu a treia o participare la un important festival de gen, după Festivalul Internaţional Fest(in) pe bulevard şi Festivalul Naţional de Teatru.
Francisco Alfonsin în spectacolul Noul locatar (Mihaela Marin)
Gina Zaragiu
29.11.2014

Noul locatar de Eugene Ionesco, spectacolul semnat de regizorul Gabor Tompa, îşi continuă traiectoria de succes, cu a treia o participare la un important festival de gen, după Festivalul Internaţional Fest(in) pe bulevard şi Festivalul Naţional de Teatru, se arată în comunicatul Teatrului Nottara.

Calităţile acestei opţiuni repertoriale şi a viziunii regizorale au impus, astfel încât această producţie a Teatrului Nottara a fost inclusă şi în programul Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, de la Cluj-Napoca. Astfel, pe 2 decembrie a.c., montarea va avea două reprezentaţii, de la orele 18.00 şi 21.00.

Clujenii vor putea să-i vadă pe Francisco Alfonsín, Ada NavrotIon Grosu şi Gabriel Răuţă într-un spectacol în care poezia se îngemănează cu absurdul. Decorul, semnat de Helmut Stürmer, şi costumele create de Corina Grămoşteanu sunt adevărate personaje în această dramă a aglomerării.

Trei zile i-au fost de ajuns lui Eugene Ionesco, pentru a-şi vărsa în scris năduful pricinuit de propria mutare, de la un număr la altul, al aceleiaşi străzi. Ca şi autorul, personajul principal este încet, încet sufocat de propriile obiecte, cărate de hamali, în noua sa locuinṭă.

Urmărind dialogurile ionesciene, în versiunea românească a lui Vlad Russo şi Vlad Zografi, publicul are acces la o mică bijuterie scrisă de membrul Academiei Franceze, dar nu prea vehiculată de teatre, cu excepţia câtorva montări notabile, între care şi cea din 2004, de la Northern Stage Ensemble din Newcastle, în regia aceluiaşi Gabor Tompa, regizorul şi directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Actorul spaniol Francisco Alfonsín, prezent pe scenele din ṭara sa, dar şi din Franṭa şi Marea Britanie, este dirijorul acestui absurd dans al lucrurilor, purtate cu morgă comică de actorii Teatrului Nottara, Ion Grosu şi Gabriel Răuṭă. Şi pentru că lucrurile se petrec în Franṭa, nu putea desigur lipsi eterna portăreasă, iscoditoare şi lacomă de bani, căreia Ada Navrot îi dă un pregnant relief comic. Ceea ce i-a şi adus Premiul pentru cea mai îndrăgită actriṭă, la Fest(in) pe bulevard 2014.

Noul locatar este o piesă extraordinară, poetică, deosebită, care vorbeşte despre, probabil, ultima noastră mutare. Miza este chiar temporalitatea noastră, trecerea prin timp, acea trecere în care, spre sfârşitul vieţii, nu ne rămân decât amintirile. În momentul în care a fost creată această piesă, Ionesco voia să vorbească şi despre alienarea noastră, despre pierderea moştenirii culturale. Iar pe mine mă interesează piesele care vorbesc despre acest fenomen.

(…) În forma ei poetică, piesa Noul locatar este foarte actuală. Mă preocupă şi ideea de a fi străin. Predau de câţiva ani în Universitatea din California, San Diego şi, atunci când sunt acolo, am acest dialog cu mine însumi. Dar putem fi străini şi în propria noastră ţară, în propriul nostru trup, în propria noastră familie.”

Fragment din interviul cu Gabor Tompa apărut în ZiarulMetropolis.ro

Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, care se desfăşoară în perioada 26 noiembrie -7 decembrie, a ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. Tema din acest an este Mărturiile corpului şi abordează experimente şi descoperiri în domeniul expresivităţii corporale, marcante pentru istoria teatrului universal. Despre alegerea acestei teme, directorul artistic al Festivalului, Gabor Tompa, declara: „Libertate şi sclavie, glorificare şi umilire profundă, iubire şi hărţuire, forţă şi slăbiciune, sănătate şi boală, naştere şi trecere în nefiinţă - toate se ascund în acest titlu. Iar formele lor teatrale vă vor fi prezentate şi de această dată prin viziunea unora dintre cei mai remarcabili creatori de teatru ai momentului".

Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Bucureşti FM, RFI România, AGERPRES, Academia Caţavencu, România Liberă, Observator Cultural

Parteneri media online: Sensotv.ro, Yorick.ro, PORT.ro, ZiarulMetropolis.ro, epochtimes.ro, Nonguvernamental.org, BIGCITYLIFE.ro, Comunicate de afaceri

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor