Noul comandant suprem adus de Zelenski are reputaţia macabră de "măcelar"

Oleksandr Syrskyi, noul şef al armatei ucrainene, cu indicativul "Leopardul zăpezii" (Screenshot - X)
D.B.
11.02.2024

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să facă o schimbare majoră numindu-l pe generalul Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant-şef, mulţi dintre soldaţii ucraineni au reacţionat cu disperare, scrie POLITICO.

"Sîrski ne va ucide pe toţi", a spus un soldat, care, ca şi alţii din acest reportaj, a vorbit sub protecţia anonimatului.

În vârstă de 58 de ani, Sîrski, care până joi a fost comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, are reputaţia unui general dur în stil sovietic care îşi pune oamenii în pericol pentru a-şi atinge obiectivele militare, a declarat o persoană care cunoaşte stilul de operare al lui Sîrski.

Acest lucru a fost evidenţiat de faptul că el a supervizat anul trecut apărarea tenace timp de nouă luni a Bahmutului, unde trupele ucrainene au suferit pierderi mari împotriva unor atacuri gen "valuri de oameni" necruţătoare din partea armatei ruse înainte de a fi nevoite să abandoneze oraşul din estul ţării. Acest lucru i-a adus porecla macabră de "Măcelarul".

Citiți și "Leopardul zăpezii" - Cine este Oleksandr Sîrskîi, noul şef al armatei ucrainene

La aflarea veştii numirii sale, un soldat ucrainean a postat pe Twitter un mesaj într-un grup de chat al veteranilor luptei de la Bahmut: "Suntem cu toţii terminaţi".

Un alt ofiţer a postat pe X că stilul de conducere al lui Sîrski "este falimentar, prezenţa sau ordinele care vin în numele său sunt demoralizatoare, iar el subminează încrederea în comandament în general. Faptul că el urmărireşte neîncetat câştigurile tactice epuizează constant resursele noastre umane valoroase, ceea ce duce la progrese tactice precum capturarea unor linii de copaci sau a unor sate mici, fără a avea în vedere niciun obiectiv operaţional".

Nu aceasta este reacţia la care se aştepta Zelenski atunci când l-a îndepărtat pe popularul general Valeri Zalujnîi de la conducerea armatei.

"Când preşedintele l-a întrebat pe Zalujnîi cine ar trebui să rămână şi să fie promovat, acesta l-a numit pe Sîrski ca fiind unul dintre cei mai experimentaţi generali. Este un militar bun, decent, cu multă experienţă şi cu o viziune strategică foarte bună asupra războiului", a declarat un oficial din biroul lui Zelenski.

Citiți și Zelenski îl demite pe şeful Armatei Ucrainei

Vineri, Sîrski şi-a prezentat planurile, abordând frontal îngrijorările legate de conducerea sa.

"Viaţa şi sănătatea militarilor au fost şi sunt întotdeauna principala valoare a armatei ucrainene. Prin urmare, menţinerea unui echilibru între îndeplinirea sarcinilor de luptă şi refacerea unităţilor cu intensificarea pregătirii şi instruirii personalului rămâne mai relevantă ca niciodată", a declarat el.

Sîrski şi Zalujnîi au părut să se înţeleagă.

Zalujnîi nu a fost disponibil pentru comentarii, dar într-un interviu acordat în decembrie 2022 publicaţiei The Economist, el a declarat că are încredere în Sîrski.

"Dacă îmi spune că are nevoie de o altă brigadă, înseamnă că are nevoie de o altă brigadă. Cu siguranţă nu cred că sunt cel mai deştept de aici. Trebuie să îi ascult şi îi ascult pe cei care sunt pe teren. Pentru că iniţiativa este acolo", a declarat Zalujnîi.

Citiți și Rusia a atacat Kievul în timp ce şeful diplomaţiei UE vizita capitala ucraineană

Sîrski este un general experimentat care a servit în armata ucraineană de la prăbuşirea URSS, a participat la războiul din Donbas împotriva Rusiei şi a susţinătorilor săi locali în 2014 şi este văzut de preşedinte ca fiind omul responsabil pentru apărarea cu succes a Kievului şi pentru contraofensiva rapidă a Ucrainei în regiunea Harkiv în 2022.

Acestea sunt, de asemenea, campanii în care Zalujnîi a primit multe laude.

"El este creditat cu armata care a respins atacul iniţial al ruşilor şi apoi a recuperat 50% din teritoriul pe care ruşii îl capturaseră. A demonstrat capacitatea de a planifica operaţiuni la scară naţională [...] a avut un impact deosebit asupra războiului", a declarat Edward Arnold de la think tank-ul Royal United Services Institute.

Cu toate acestea, au existat fricţiuni legate de stilul de management al lui Zalujnîi, de modul în care a avut divergenţe publice cu Zelenski în ceea ce priveşte conducerea războiului şi de incapacitatea sa de a obţine progrese împotriva ruşilor în contraofensiva dezamăgitoare de anul trecut.

Citiți și Producătorul turc de drone Baykar începe să construiască o fabrică în Ucraina

"Zelenski a vrut un plan de război, dar tot ce a auzit a fost: 'Daţi-ne mai multe trupe şi milioane de proiectile de artilerie'", a declarat un oficial din biroul preşedintelui.

Acest lucru pune o presiune enormă asupra lui Sîrski pentru a schimba modul în care este gestionată armata şi pentru a schimba dinamica pe frontul de luptă.

O preluare tulbure

"Succesorul lui Zalujnîi moşteneşte multe provocări", a declarat Dara Massicot, expert în război la Carnegie Endowment for International Peace.

Pentru Zelenski, cheia este de a avea un comandant-şef în sincronizare cu conducerea politică a ţării.

"Cu toţii avem un singur obiectiv. Trebuie să câştigăm războiul şi pentru asta trebuie să eliminăm problemele actuale ale armatei ucrainene: logistica, rotaţia şi aprovizionarea. Noi, dintr-un motiv oarecare, avem multe trupe care sunt foarte departe de front. Sediile sunt supraaglomerate. Sîrski va avea undă verde în ceea ce priveşte schimbările structurale, va avea o echipă de ofiţeri super experimentaţi. El va face război 24 de ore din 24, 7 zile din 7", a declarat oficialul din cadrul biroului prezidenţial.

Una dintre primele sarcini ale lui Sîrski va fi să se asigure că schimbarea conducerii nu afectează moralul deja încorsetat, în timp ce pierderile cresc, aliaţii se clatină, iar Moscova nu dă semne de renunţare la efortul său de a cuceri Ucraina.

Citiți și Ucraina, disperată să îşi refacă stocul de arme. Aşteaptă nerăbdătoare 83.000 de rachete dezafectate din Canada

Zalujnîi a fost "liantul care a ţinut unită armata ucraineană".

"Ar fi o lovitură pentru moral şi ar dura ceva timp pentru ca succesorul să se acomodeze şi să obţină acelaşi nivel de apreciere din partea trupelor", a declarat Arnold.

Sîrski va trebui, de asemenea, să îmbunătăţească modul în care funcţionează armata.

Provocările cheie sunt îmbunătăţirea în ceea ce priveşte organizarea, instruirea şi logistica, care pot fi apoi valorificate prin echipamente şi armament performant de la aliaţi, a declarat analistul militar austriac Tom Cooper.

"Cu tot respectul, şi cu sau fără Zalujnîi, acestea sunt şi cele trei zone cu probleme majore ale armatei ucrainene. Chiar şi după doi ani de la invazia totală, niciuna dintre acestea nu funcţionează bine, iar îmbunătăţirile observate până acum rămân relativ minime", a adăugat Cooper.

Sîrski a abordat acest aspect în nota sa de vineri, spunând: "Cunoaşterea tuturor nevoilor frontului, fără excepţie, şi stăpânirea situaţiei în fiecare dintre zonele sale este sarcina comandamentelor de la toate nivelurile".

Citiți și Nevoiţi să tragă doar asupra poziţiilor inamice cunoscute - Ucrainenii nu mai au suficientă muniţie de artilerie

De asemenea, el a cerut utilizarea mai multor tehnologii, cum ar fi dronele care au permis trupelor ucrainene să respingă atacurile ruseşti în ciuda lipsei de muniţie de artilerie.

Dar, în cele din urmă, conducerea politică de vârf a ţării este cea care va purta vina pentru înfrângere şi va primi laudele pentru victorie, iar decizia lui Zelenski de a-l concedia pe Zalujnîi pune rezultatul războiului direct pe umerii săi.

"Bineînţeles, dacă situaţia de pe frontul de război se înrăutăţeşte, va fi învinuit Zelenski. Oamenii vor spune că totul era bine când Zalujnîi conducea armata", a declarat analistul politic ucrainean Volodimir Fesenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor