Producătorul turc de drone Baykar începe să construiască o fabrică în Ucraina

Dronă de fabricaţie turcă Bayraktar TB2k (armyinform.com.ua)
D.B.
07.02.2024

Compania turcă de apărare Baykar a început să construiască o fabrică în apropierea Kievului, care va avea aproximativ 500 de angajaţi şi va produce modelele de drone TB2 sau TB3, a declarat directorul executiv al companiei pentru Reuters.

Dronele Bayraktar, fabricate în Turcia, au câştigat notorietate la nivel global după ce au fost folosite de armata ucraineană pentru a contracara forţele ruseşti prin distrugerea vehiculelor blindate şi a sistemelor de artilerie.

Baykar a declarat că a semnat acorduri de export pentru drona TB2 cu 30 de ţări, printre acestea numărându-se Ucraina, Etiopia, Libia şi Azerbaidjan din 2018, potrivit think tank-ului SIPRI.

"Fabrica noastră este în curs de construcţie [...] avem nevoie de aproximativ 12 luni pentru a o termina şi apoi vom trece la utilaje interne, echipamente şi structura organizaţională. Fabrica din Ucraina este una mare, plănuim să angajăm în jur de 500 de persoane", a declarat directorul executiv al Baykar, Haluk Bayraktar, în marja World Defense Show din Riad.

Potrivit lui Bayraktar, capacitatea va totaliza în jur de 120 de unităţi în fiecare an, dar a menţionat că nu este încă clar dacă producţia la fabrica din Ucraina se va concentra pe modelul de dronă TB2 sau TB3.

Întrebat dacă problemele de securitate legate de conflictul în curs de desfăşurare vor reprezenta o preocupare pentru fabrică, el a spus că planurile "avansează pe deplin" şi că "nimic" nu le poate opri.

Bayraktar a mai spus că planurile firmei cu sediul la Istanbul de a începe producţia în Arabia Saudită în următorii doi ani sunt pe calea cea bună.

Anunţul urmează unui acord încheiat în iulie pentru vânzarea Bayraktar Akinci, un alt tip de dronă, către Arabia Saudită, acesta fiind descris de către Baykar ca fiind cel mai mare contract de apărare din istoria Turciei.

Bayraktar a declarat că, dacă ne uităm la anul în curs, firma intenţionează să dubleze producţia internă de Akinci, care se ridică la 36 de unităţi în 2023, iar producţia de TB2 va rămâne neschimbată la 230 de unităţi.

De asemenea, îşi propune să producă noile modele de drone Kızılelma şi TB3 "cu zecile", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor