Nevoiţi să tragă doar asupra poziţiilor inamice cunoscute - Ucrainenii nu mai au suficientă muniţie de artilerie

Soldaţi ucraineni (Getty Images)
D.B.
04.02.2024

Problemele din ce în ce mai mari ale Ucrainei în ceea ce priveşte muniţia au îngreunat efortul de război, forţând ţara să sacrifice strategia pe termen lung pentru certitudini pe termen scurt, potrivit Business Insider.

Rusia şi-a menţinut un avantaj în ceea ce priveşte muniţia de artilerie de când a început războiul, în urmă cu aproape doi ani. Acest avantaj nu a făcut decât să crească în ultimele luni, deoarece Ucraina se străduieşte să obţină un avantaj în faţa ritmului tot mai mare al Rusiei.

Ucraina trage doar 2.000 de cartuşe pe zi, comparativ cu cele 10.000 de obuze zilnice ale Rusiei, datorită rezervei aparent nesfârşite de armament sovietic a acesteia din urmă şi a unui aflux generos de muniţie nord-coreeană. De asemenea, Rusia a accelerat producţia de muniţie viitoare, în timp ce aliaţii occidentali ai Ucrainei continuă să tragă de timp pentru a oferi mai multă asistenţă.

În timp ce liderii ucraineni au subliniat că au nevoie de mai multe provizii, nu înseamnă că vor "rămâne fără muniţie" complet, a declarat Mark Cancian, consilier senior la centrul de reflecţie Center for Strategic and Internaţional Studies, cu sediul la Washington, DC.

În schimb, numărul tot mai mic de muniţii al Ucrainei înseamnă că ţara este forţată să îşi prioritizeze din ce în ce mai mult obiectivele.

"Pentru artilerie, asta înseamnă că, iniţial, nu se trage asupra ţintelor ruseşti suspecte, ci se trage doar asupra poziţiilor cunoscute", a declarat Cancian pentru Business Insider.

Aprovizionarea actuală a Ucrainei cu muniţie permite trupelor sale să tragă doar în cazul unor ameninţări directe şi confirmate, a declarat Cancian, ceea ce îi reduce capacitatea de luptă pe termen lung, deoarece ucrainenii sunt forţaţi să conserve obuze cu unicul scop de a-i ţine la distanţă pe ruşi.

"Ai nevoie de artilerie pentru a suprima inamicul - nu doar pentru a ucide apărătorii - ci şi pentru a-i suprima pe alţii care ar putea veni în ajutorul lor", a declarat Simon Miles, profesor asistent la Şcoala de Politici Publice Sanford a Universităţii Duke şi istoric privind Uniunea Sovietică şi relaţiile dintre SUA şi Uniunea Sovietică.

Impactul imediat al problemelor privind muniţia ale Ucrainei este probabil să facă ecou şi să exacerbeze luptele cu care s-a confruntat Ucraina în timpul contraofensivei sale dezamăgitoare de anul trecut, când nu a reuşit să schimbe lucrurile aşa cum sperau mulţi analişti occidentali.

"Fără artilerie, nu vor putea manevra. Asta înseamnă că le va fi mult mai greu să se ocupe de recucerirea teritoriilor", a afirmat Miles despre Ucraina.

O mare parte din accentul pus pe muniţie, atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina, provine din vechea doctrină de război sovietică, centrată pe artilerie, a spus Miles. Rusia, în special, se bazează pe cantităţi copleşitoare de artilerie pentru a combate apărarea Ucrainei.

Problemele Ucrainei vin în contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu o frecvenţă din ce în ce mai mare pe diferite poziţii din apropierea frontului. Ţara a reluat atacurile ofensive în toamnă, înlocuind trupele şi stocurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor