Rusia a atacat Kievul în timp ce şeful diplomaţiei UE vizita capitala ucraineană

Rusia a atacat Kievul, unde şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, era prezent pentru a discuta despre ajutorul militar şi sprijinul financiar pentru Ucraina. (Youtube - screenshot)
D.B.
08.02.2024

Rusia a lansat miercuri dimineaţă rachete balistice şi de croazieră şi drone de tip Shahed asupra a şase regiuni din Ucraina, au anunţat autorităţile, ucigând cel puţin cinci civili şi rănind aproape 40, inclusiv o femeie însărcinată, informează AP .

Atacurile au lovit cel puţin trei oraşe mari, inclusiv capitala Kiev, unde şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, se afla pentru a discuta despre ajutorul militar şi sprijinul financiar pentru Ucraina. Acesta a declarat că şi-a început ziua într-un adăpost antiaerian, numind acest lucru parte din "realitatea zilnică" a Ucrainei după aproape doi ani de război.

Ajutorul Occidentului este extrem de necesar pentru Ucraina, care se luptă cu lipsa de muniţie şi de personal. O parte din finanţarea externă pe termen lung este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, întrucât cel mai recent efort de a încheia un acord privind ajutorul pentru Ucraina în Senatul american a eşuat marţi.

Deşi linia frontului de aproximativ 1.500 de kilometri abia dacă s-a mişcat în ultimele luni, forţele Kremlinului au un avantaj în ceea ce priveşte stocurile de rachete şi muniţie de artilerie folosite pentru lovituri cu rază lungă de acţiune. Rusia a folosit în mod repetat rachete pentru a distruge ţinte civile în timpul conflictului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că sistemele de apărare aeriană şi de război electronic care pot opri dronele sunt priorităţile principale ale Kievului.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a anunţat miercuri că numărul victimelor civile în război a început să crească din nou, după ce anul trecut scăzuse. Luna trecută, aceasta a înregistrat 158 de morţi şi 483 de răniţi în rândul civililor, în creştere cu 37% faţă de luna noiembrie a anului trecut. Până în prezent, conflictul a ucis peste 10.000 de civili şi a rănit alţi aproape 20.000, potrivit ONU.

Borrell a vizitat o unitate de producţie de drone din Ucraina, unde, a spus el, sunt fabricate zilnic 1.500 de drone mici.

Forţele armate ucrainene au declarat că au interceptat 44 de drone şi rachete ruseşti din cele 64 care au fost lansate în atacul de dimineaţă.

O evaluare preliminară a concluzionat că două dintre cele cinci rachete lansate la Harkiv, în nord-estul Ucrainei, au fost fabricate în Coreea de Nord, a declarat Serhii Bolvinov, şeful unităţii de anchetă a Poliţiei Naţionale din regiune.

Statele Unite, Ucraina şi şase aliaţi au acuzat anterior Rusia că a folosit rachete balistice nord-coreene şi lansatoare furnizate de Phenian în atacurile aeriene împotriva Ucrainei, încălcând sancţiunile ONU.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit arme de precizie cu rază lungă de acţiune şi drone împotriva fabricilor ucrainene care produc drone maritime, sisteme de rachete de apărare de coastă, rachete şi explozibili. Ministerul a precizat că toate ţintele au fost lovite.

Barajul a ucis patru persoane la Kiev, a declarat Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, unde exploziile au zguduit oraşul la ora de vârf a dimineţii. A fost primul bombardament asupra Kievului din ultimele două săptămâni.

Cele patru persoane au murit atunci când resturile rachetei sau ale dronei au lovit o clădire de apartamente cu 18 etaje, provocând un incendiu care a distrus apartamentele de la mai multe etaje, au declarat autorităţile.

Atacul a ucis, de asemenea, un om şi a rănit şase persoane în Mykolaiv, un oraş din sudul Ucrainei, unde aproximativ 20 de clădiri rezidenţiale şi infrastructura publică au fost avariate, a declarat guvernatorul regional Vitalii Kim.

În Kiev, potrivit autorităţilor municipale, 40 de persoane au fost rănite, inclusiv o femeie însărcinată.

Clădiri de apartamente au luat foc în mai multe cartiere din Kiev, a declarat primarul Vitalii Kliciko. Două linii electrice avariate în timpul atacului au lăsat aproximativ 20.000 de gospodării de pe malul estic al Kievului fără curent electric.

A fost prima pană de curent semnificativă în capitală în această iarnă din cauza atacurilor aeriene ruseşti. Iarna trecută, forţele Moscovei au vizat infrastructura de electricitate a Kievului într-o încercare aparentă de a priva locuitorii de căldură, lumină şi apă curentă.

În Harkiv, în nord-estul Ucrainei, o femeie în vârstă de 52 de ani a fost rănită uşor într-un atac cu rachete S-300, a declarat guvernatorul regional Oleh Siniehubov.

Rachetele au lovit, de asemenea, până în regiunea Lviv din vestul Ucrainei, unde a izbucnit un incendiu, au declarat oficialii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor