"Leopardul zăpezii" - Cine este Oleksandr Sîrskîi, noul şef al armatei ucrainene

Oleksandr Syrskyi, noul şef al armatei ucrainene, cu indicativul "Leopardul zăpezii" (Screenshot - X)
D.B.
09.02.2024

General-colonelul Oleksandr Sîrskîi, care a condus forţele terestre ale Ucrainei din 2019, a fost promovat joi în funcţia de comandant al forţelor armate, în contextul în care războiul cu Rusia se apropie de al treilea an, transmite Reuters. El îl înlocuieşte pe Valeriy Zalujnîi.

Iată câteva date despre Sîrskîi, care este deja un personaj-cheie al Ucrainei pe parcursul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Sîrskîi s-a născut în iulie 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică. El a trăit în Ucraina începând cu anii 1980. La fel ca mulţi oameni de vârsta sa din forţele armate ucrainene, a studiat la Moscova - la Şcoala Superioară de Comandament Militar - printre colegi care au devenit între timp comandanţi ruşi, absolvind în 1986 şi servind timp de cinci ani în Corpul de Artilerie sovietic. Unii analişti militari cred că tacticile sale pe câmpul de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică.

"Leopardul zăpezii"

Sîrskîi a devenit şeful forţelor terestre ale Ucrainei în 2019. Anterior, el a comandat trupele ucrainene care luptă împotrivă unei insurgenţe susţinute de Moscova în regiunile estice Doneţk şi Luhansk, care a început în 2014, şi a primit indicativul "Leopardul zăpezii".

Cele mai mari victorii

Unele dintre cele mai mari victorii ale Ucrainei din timpul invaziei la scara largă a Rusiei au fost supravegheate de Sîrskîi. El a condus cu succes apărarea capitalei Kiev în primele luni şi a fost numit Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincţie a ţării, în aprilie 2022.

În iulie 2022, Sîrskîi a planificat şi a executat o contraofensivă fulgerătoare care a îndepărtat trupele ruseşti de oraşul Harkiv şi a recucerit întinderi de teren la est şi sud-est.

Bahmut

La începutul anului trecut, Sîrskîi a condus apărarea de către Ucraina a oraşului Bahmut din estul ţării, unde mii de soldaţi din ambele tabere au fost ucişi într-una dintre cele mai sângeroase bătălii de până acum din război.

Unii analişti militari s-au întrebat dacă lupta pentru un oraş în ruină a meritat atât de mulţi morţi şi răniţi, Sîrskîi a declarat că apărarea tenace a Ucrainei pentru Bahmut a dăunat efortului general de război al Rusiei prin faptul că a blocat grupul de mercenari Wagner.

Moralul trupelor

Sîrskîi spune că prioritatea sa este moralul trupelor sale, astfel că face în mod regulat vizite pe front. El a declarat presei occidentale că doarme patru ore şi jumătate pe noapte şi că se relaxează mergând la sala de sport. Sîrskîi este căsătorit şi are doi fii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor