Noua preocupare a medicinei chineze: contaminarea cu mercur

Recentele scandaluri privind contaminare produselor chinezeşti au în centrul atenţiei lor compania Tongrentang din Beijing, un fabricant şi distribuitor de remedii ale medicinei tradiţionale chineze în întreaga lume, care are o vechime de 360 de ani pe piaţă.
mercur (ERNESTO BENAVIDES / AFP / Getty Images)
Simona Milea
30.06.2013

Recentele scandaluri privind contaminarea produselor chinezeşti au în centrul atenţiei lor compania Tongrentang din Beijing, un fabricant şi distribuitor de remedii ale medicinei tradiţionale chineze în întreaga lume, care are o vechime de 360 de ani pe piaţă.

Dificultăţile companiei reflectă însă probleme sistematice ale produselor chinezeşti de medicină tradiţională.

Conform unui articol din 9 mai, publicat în jurnalul chinez Cotidianul de Sud, pe 7 mai Departamentul de Sănătate din Hong Kong a ordonat retragerea remediului Jian Ti Bu Wan din toate punctele de vânzare, deoarece conţinutul său de mercur era de 5 ori superior limitei permise, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate.

După ce Jian Bu Wan a fost retras din Hong Kong, sursele din industria medicinei tradiţionale chineze au confirmat în Cotidianul de Sud că s-au găsit alte două produse provenite de la compania Niu Huang Qian Jin San şi Xiao Er Zhi Bao Wan ce conţin 17,3% şi 0,72% sulfură de mercur, procente mult peste limitele de securitate internaţionale.

Mediatizarea privind nivelul înalt al mercurului din aceste 3 remedii a avut loc după ce sucursala din Tongrentang, Beijing Tong Ren Chinese Medicine CO Ltd (8138:Hong Kong) a lansat o ofertă publică, iniţial la bursa din Hong Kong pe 6 Mai. Din acel moment ştirea despre contaminarea cu metale grele a atras atenţia anumitor instituţii şi a publicului larg.

Marca Tongrentang a fost considerată un punct de referinţă al medicinei tradiţionale chineze. Firma a fost înfiinţată în 1649 şi a servit la Curtea Imperială. Azi, pagina ei de web informează că produsele sale se vând în 40 de ţări şi regiuni, iar ziarul Cotidianul Poporului, purtătorul de cuvânt al regimului comunist, s-a referit la această firmă ca fiind cel mai bun producător de remedii de medicină tradiţională chineză.

Conform surselor de specialitate citate de publicaţia Cotidianul de Sud, într-un comunicat din 21 mai se afirma că aceste contaminări cu mercur nu se limitează doar la ceea ce produce Tongrentang. Sursele afirmă că alte 40 de feluri de medicamente comercializate de Tongrentang conţin sulfură de mercur. Pe lângă aceasta, 30% din produsele medicamentoase pentru copii comercializate de această firmă conţin, de asemenea, sulfură de mercur, afirmă experţii.

El Chengdu Business Daily informează întru-un articol din 22 mai că manitolul, un aditiv ilegal, a fost detectat în luna ianuarie a acestui an în capsulele de polen Pobifong produse de Tongrentang, fapt ce violează normele legale de securitate alimentară în China.

Toate produsele ce apar sub fomă de produse uscate, produse de Tongrentang, nu au trecut controalele referitoare la conţinutul total de cenuşă, la fel ca şi conţinutul de cenuşă insolubilă în acid, spune Chengdu Business Daily.

Dr. Wang Quansheng, director adjunct la "Terapia Integrală Tradiţională şi Occidentală a Medicamentelor" din cadrul Spitalului Union din Wuhan, a declarat unui ziar din Hong Kong următoarele: conform reţetarului oficial din China, ingerarea zilnică a concentraţiei sulfurii de mercur nu trebuie să depăşească 0,5 grame pe persoană. Consumul pe durată îndelungată sau supradozele pot cauza mari probleme ficatului, rinichilor şi sistemului nervos.

Tongrentang a emis un comunicat la 22 mai pe website-ul său oficial în care susţine că sulfura de mercur este un medicament tradiţional chinezesc cu o istorie de aproximativ 2.000 de ani iar atunci când pacienţii respectă instrucţiunile medicilor nu vor apare probleme la administrare.

Problema controlului de calitate nu a fost întâlnită doar de Tongrentang.

Shi Liquen, coordonator la Unitatea de Comerţ şi Medicină de la Alianţa PKU Management Consulting Ltd., o firmă de consultanţă specializată în această problemă, susţinută de Universitatea din Beijing, a afirmat că firmele chineze trebuie să efectueze controale stricte pentru a garanta că materiile prime pe care le folosesc nu sunt contaminate cu metale grele, incluzând şi ierburile care cresc pe un sol contaminat, cât şi depistarea intermediarilor care pun în secret metale grele în produsele neprelucrate, pentru a le mări greutatea la comercializare. Firmele producătoare trebuie să se asigure că în procesele sale de fabricaţie nu sunt introduse metale grele în produsele de medicină tradiţionale chineză.

În trecut, publicul a arătat o mare preocupare pentru această temă, cea a conţinutului de metale grele, iar incidentul de la Tongrentang a generat noi întrebări şi temeri cu privire la aceste produse.

Dl.Wang Jingye, un faimos tenor chinez, care trăieşte în Singapore, a scris pe website-ul său: ”Nu mai pot să am încredere în nicio marcă de medicamente ce poartă numele de Tongrentang. Marea mea speranţă este să mor, dacă mă îmbolnăvesc”.

”Doamne, dacă medicina este otrăvitoare, aţi putea să ne spuneţi ce mai este sigur de ingerat din China?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor