Noua Lege a salarizării. Salariaţii din Sănătate, primii care vor beneficia de majorări complete

Salariaţii din Sănătate vor beneficia primii de o creştere salarială completă în 2018, ceilalţi bugetari urmând să primească majorări graduale în următorii patru ani, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
OLguta Vasilescu(Ministrul Muncii), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.03.2017

Noua Lege a salarizării nu se va mai baza pe clase de salarizare, ci pe funcţii, grade şi gradaţii şi urmează să fie adoptată până la 1 iulie, respectându-se o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei pentru patru ani, a declarat miercuri, la deschiderea şedinţei de Guvern, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

"Legea este modificată faţă de varianta sau variantele mai bine zis care au tot fost prezentate publicului. Noi am fost foarte atenţi să nu ieşim din această anvelopă de 32 de miliarde de lei. Împreună cu Ministerul de Finanţe, în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată această lege, ieşeam la 31 de miliarde de lei, dar după discuţiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui să facem un nou calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus faţă de cât ne-am asumat. Legea schimbă foarte multe principii, nu mai este pe clase de salarizare, este pe funcţii, grade şi gradaţii", a declarat Olguţa Vasilescu, citată de Agerpres.

Ministrul Muncii a anunţat că, din 2018, cresc salariile în sistemul sanitar. "Ei sunt primii care vor beneficia de această creştere salarială în totalitate".

"La ceilalţi urmează să se facă gradual în următorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5% care este la dispoziţia ordonatorului de credite, dar aceşti bani nu pot fi daţi decât în acord cu sindicatele. Rămânem pe 30% sporuri la ordonatorii de credite, în aceste sporuri trebuie să intre obligatoriu acel voucher de vacanţă şi două norme de masă însemnând salariul minim pe economie", a explicat Olguţa Vasilescu.

În acelaşi timp, ministrul Muncii a afirmat că anvelopa de 32 de miliarde de lei prevăzută pentru creşterea salariilor bugetarilor va însemna, în medie, o creştere cu 56% în patru ani de zile.

"Cred că era logic pentru toată lumea această precizare. Până acum am finalizat legea, dar până să o transmitem Parlamentului am considerat că este foarte util să avem discuţii cu sindicatele şi deja avem semnale foarte pozitive. Sindicatele au primit foarte bine această lege, noi va trebui să o avem adoptată până la 1 iulie anul acesta", a punctat Vasilescu.

Potrivit ministrului, după consultările avute luni şi marţi cu reprezentanţii sindicatelor din apărare şi ordine publică şi cei din sănătate, vor urma noi negocieri, joi, cu sindicatele din Educaţie, iar vineri cu reprezentanţii federaţiilor din instituţiile de cultură, după care săptămâna viitoare şi cu alţi actori sociali.

"Până în anul 2021 considerăm că se vor corecta toate inechităţile care sunt, la ora actuală, în sistemul de salarizare, urmând ca după 2021, legea fiind pusă la punct, în sensul că tot sistemul de salarizare este pus la punct pe baze corecte, va urca fiecare bugetar în parte cu rata inflaţiei. Deci, absolut toţi bugetarii vor avea parte, după 2021, de o creştere egală", a mai precizat Olguţa Vasilescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor