Noua doctrină de apărare a Ucrainei promovează aderarea la NATO

Ucraina, prinsă într-un conflict cu rebelii separatişti pro-ruşi în estul său, a anunţat joi o nouă doctrină a securităţii, denunţând agresiunea Rusiei şi accentuând obiectivul său de a se alătura alianţei militare vestice conduse de SUA.
Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina. (youtube.)
Andrei Popescu
10.04.2015

Ucraina, prinsă într-un conflict cu rebelii separatişti pro-ruşi în estul ţării, a anunţat joi o nouă doctrină de apărare, denunţând agresiunea Rusiei şi accentuând obiectivul său de a se alătura alianţei militare vestice conduse de SUA, susţine site-ul de ştiri euractiv.

Olexandr Turcinov, şeful Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei, a declarat că Ucraina vede agresiunea Rusiei ca o ameninţare pe termen îndelungat şi că aderarea la NATO este singura garanţie externă credibilă pentru protejarea suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.

Comentariile lui Turcinov şi elaborarea noii strategii de securitate cu siguranţă vor declanşa nemulţumiri în Rusia, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 după ce, în urma unor proteste masive care au dus la alungarea fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici, un guvern pro-Vest a preluat puterea în Kiev.

Oficialii ruşi au declarat că schimbarea radicală a conducerii din Kiev a amplificat posibilitatea ca navele de luptă strategice ale SUA şi NATO să fie folosite într-o bună zi în Marea Neagră, lângă coastele crimeene.

Moscova a decis să îi susţină, cu soldaţi şi arme, pe rebelii separatişti care se luptă cu trupele guvernamentale în estul Ucrainei într-un conflict în care au fost ucişi până acum peste 6.000 de oameni.

Oficialul ucrainean a insistat la ultima şedinţă a Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare că noua doctrină de apărare valabilă pentru următorii cinci ani se bazează pe realitatea agresiunii militare pornite de Rusia. “Pentru prima dată în istorie, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU ce posedă arme nucleare recurge la această metodă pentru a intimida comunitatea internaţională şi îşi foloseşte potenţialul militar pentru a ocupa şi anexa un teritoriu al unui stat european”, a adăugat Turcinov, conform Agerpres.

Turcinov a mai susţinut că integrarea europeană şi euro-atlantică este acum o prioritate pentru politica ţării şi că Ucraina va dori să îşi coordoneze forţele militare şi serviciile de informaţiile cu cele ale NATO, conform euractiv.

Ucraina, aflată în centrul unui război geopolitic între Rusia şi Occident, s-a apropiat tot mai mult de NATO după obţinerea independenţei sale faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

NATO a declarat că într-o zi va fi posibilă intrarea Ucrainei în blocul militar vestic, dar a refuzat până acum să înarmeze guvernul de la Kiev pe motiv că, nefiind un stat membru, Ucraina nu se califică pentru un astfel de ajutor militar, conform regulilor de apărare colectivă ale NATO.

Noua doctrină militară a Ucrainei, elaborată de Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare, va intra în vigoare după ce va fi aprobată, printr-un decret, de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor