Cele 10 porunci ale Monicăi Macovei pentru clasa politică (video)
alte articole
Europarlamentarul Monica Macovei şi-a prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă programul prezidenţial intitulat ”10 porunci pentru clasa politică şi 100 de măsuri şi proiecte pentru România”, arătând că acesta nu este un program de guvernare, ci o viziune de ţară. ”Voi fi un preşedinte mediator, nu jucător, care va reacţiona la încălcările legii”, a precizat Macovei.
Lansarea programului a fost prefaţată de filosoful Gabriel Liiceanu care a explicat de ce o susţine pe Macovei. ” Am venit pentru că este pentru prima oară când un om participă la prezidenţiale nu pentru el, ci pentru o idee şi pentru cei care nu sunt în stare să facă această nebunie şi acest efort. M-am recunoscut în omul Monica Macovei şi în ideile ei. Cei care spun că ar vota-o, dar n-are nicio şansă, au un raţionament greşit. E un program politic frumos, ca un basm, şi dacă măcar 20% din acest decalog ar fi realizat, România ar fi salvată”.
***
Epoch Times vă prezintă cele mai importante declaraţii făcute de Monica Macovei:
Despre candidatură:
Cazul meu este unul special între candidaţi. Mulţi spun că aş vota cu Monica Macovei, dar nu are şanse. Şansa mea sunteţi voi, cei care spuneţi că aţi vota cu mine.
În România se fură de mulţi ani. Şmecheria predomină. De prea multă vreme noi plătim şi răbdăm, iar şmecherii şi hoţii se îmbogăţesc şi râd de noi. M-am săturat de asta.
De ani buni mă lupt cu sistemul corupt. Am înfiinţat Direcţia Generală Anticorupţie şi voi veghea ca ea să funcţioneze. Am promovat în Parlamentul European confiscarea extinsă a averilor care provin din infracţiuni şi asta voi face în continuare.
Toate privatizările şi toate contractele frauduloase cu statul trebuie verificate şi acolo unde este posibil trebuie să recuperăm banii.
Despre cele 10 porunci pentru clasa politică:
1) Să nu ai alt stăpân decât cetăţeanul, 2) să nu trădezi interesul naţional, 3) să nu ataci instituţiile statului, statul de drept şi justiţia, 4) să nu furi şi să nu risipeşti banul public, 5) să nu minţi, să nu plagiezi, să nu calomniezi şi să nu mituieşti, 6) să îţi înmulţeşti banii şi creaţia - libertatea economică, 7) să îţi educi copiii, 8) să îţi respecţi părinţii şi să îţi ajuţi semenii, 9) să cultivi solul şi să protejezi natura, 10) să îţi respecţi identitatea, valorile şi trecutul ca să ai un viitor
Despre soluţiile concrete:
1. Eu voi fi angajatul românilor. Aceeaşi logică trebuie să se aplice parlamentarilor
2. Reducerea numărului de parlamentari la 300 conform voinţei populare şi reducerea cheltuielilor Parlamentului cu 50%.
3. Toată lumea să voteze electronic sau prin corespondenţă, şi românii din România şi cei din afară.
4. Să spargem monopolul partidelor prin înfiinţarea unui partid cu trei oameni
5. Voi face din România un pilon important al NATO la graniţa de Est, alături de Polonia. Politica noastră externă trebuie să fie următoarea: investiţi economic, politic şi militar în România ca să menţineţi la această graniţă democraţia!
6. Cer demararea unui program de refacere a industriei naţionale de apărare
7. Independenţa energetică a României este o prioritate strategică naţională. Trebuie făcute reactoarele 3,4 de la Cernavodă dar cu ţări aliate, democratice, nu cu China.
Despre rolul preşedintelui şi al premierului:
Voi fi un preşedinte constituţional. Voi fi un arbitru, nu un jucător. Un mediator - atunci când se va încălca legea voi ridica cartonaşul roşu.
Vrem un premier responsabil şi trebuie să existe o procedură de revocare, în oglindă cu procedura de demitere a preşedintelui, pentru cazul în care acesta duce ţara într-o direcţie greşită, spre Est.
Despre justiţie şi anticorupţie:
Susţin independenţa justiţiei faţă de imixtiunile politice. Voi proteja independenţa DNA faţă de politic.
Corupţia ne umileşte, încalcă demnitatea umană, distruge competiţia corectă, alungă investitorii, creşte preţul serviciilor pentru români, ne ia bani din buzunar. Voi lupta în continuare împotriva corupţiei.
Am propus în Parlamentul European confiscarea averilor şi se va aplica şi în România. Trebuie verificate toate privatizările din ultimii 25 de ani iar banii furaţi să se întoarcă la cetăţeni.
Despre presă:
Oamenii politici şi rudele lor care deţin trusturi să îşi asume public televiziunile şi ziarele pe care le deţin, nu să le declare independente.
Televiziunea şi radioul public trebuie scoase de sub controlul politic, trebuie să rămână publice, dar să fie rentabilizate.
Despre educaţie:
”Am venit pentru că este pentru prima oară când un om participă la prezidenţiale nu pentru el, ci pentru o idee” - Gabriel Liiceanu.
Şcolile trebuie curăţate de impostori. Educaţia trebuie să formeze caractere, nu doar aptitudini.
Tinerii care au studiat în străinătate trebuie preţuiţi şi diplomele recunoscute automat, atunci când provin de la universităţi situate deasupra României în clasamentul internaţional.
Menirea Educaţiei este să formăm oameni care să gândească liber. Trebuie să îi alocăm 6% din PIB, un procent peste media europeană pentru că avem mult de recuperat.
Statul trebuie să se concentreze pe copii care vin din zone defavorizate economic. Trebuie să contracarăm abandonul şcolar.
Sistemul diplomelor fără valoare creează confuzie. E nevoie să fie acreditate doar universităţile care merită. România nu îşi poate permite 80 de universităţi. Propunerea mea este reevaluarea universităţilor de către comisii internaţionale de experţi. Mă opun ferm intrării la facultate fără bacalaureat.
Despre sistemul de sănătate:
Voi cere alinierea bugetului sănătăţii la media UE de 6%. Plecarea medicilor şi asistentelor medicale devine pe zi ce trece o tragedie în România. Circa 4.000 de cadre pleacă pe an din ţară. Dacă le creştem salariile vom face o mare economie. Crescând salariile a 4.000 de medici care pleacă anual din ţară ajungem la 250.000 de euro. Plecarea lor ne costă 1 miliard de euro.
Despre agricultură şi protecţia mediului:
Tăierea abuzivă a pădurilor şi poluarea trebuie să înceteze. Cei care poluează trebuie să suporte costul, cei care defrişează trebuie să reîmpădurescă pe banii lor.
Fermierii care lucrează între 10 şi 100 de hectare trebuie să fie ajutaţi pentru că ei au capacitatea de a aduce produse pe piaţă.
Despre credinţă şi religie:
Sunt creştină şi credincioasă, dar respect libertatea de opinie şi credinţă a fiecăruia. Voi susţine diversitatea oamenilor, de gândire, de opinie, de credinţă. Suntem un popor democratic, în care libertatea este pe primul loc. Adevăratul creştin este bun, tolerant şi iubitor, şi nu fundamentalist şi discriminator.
Despre memorie, trecut şi naţiune:
Aş vrea să înfiinţăm la Bucureşti un Muzeu al Totalitarismelor - fascism şi comunism după modelul Memorialului de la Sighet.
Nu poţi să fii mândru că eşti român, dacă furi România.
Voi fi un preşedinte demn, profesionist, integru. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a transforma ţara la 25 de ani de la căderea comunismului. E nevoie de o ţară guvernată cinstit şi sobru.
Despre exploatarea gazelor de şist:
Independenţa energetică a României este o problemă de siguranţă naţională. Ea poate fi asigurată prin centrale nucleare, făcute cu aliaţi, şi prin exploatarea gazelor şi ţiţeiului din Marea Neagră. Nu mai e nevoie de altceva.
Despre dosarul de corupţie Microsoft:
Acest scandal este motivul pentru care trebuie să mă voteze românii pentru că arată că toate partidele sunt o clică politică care vrea să ne fure şi ca urmare este nevoie de un preşedinte onest şi independent.