Noile monede papale inscripţionate greşit

Papa Francisc. (Servizio Fotografico L'Osservatore Romano via Getty Images)
Epoch Times România
13.10.2013

Vaticanul a retras de la vânzare şase mii de monede papale, după s-a constatat că numele lui Iisus a fost inscripţionat greşit.

Niciunul dintre responsabilii cu supervizarea lucrării de la Vatican nu a observat greşeala, care a fost sesizată de nişte colecţionari. Pe monezile scoase la vânzare de Vatican, numele lui Isus era scris greşit, Lesus în loc de Jesus.

Câţiva colecţionari ar putea face o avere din monezile inscripţionate greşit. Acestea vor fi considerate o raritate, după ce Vaticanul va retrage de pe piaţă lotul de monezi realizate greşit, informează de la Roma, David Willey jurnalist BBC.

De fiecare dată când este ales un nou papă, Vaticanul emite şi scoate la vânzare o nouă serie de monezi. Aşadar, seria de monezi greşite a fost emisă în onoarea lui Francisc. Realizate dintr-un aliaj de aur, argint şi bronz, acestea erau inscripţionate cu portretul noului suveran pontif.

Monezile emise urmau să constituie o sursă utilă de venituri pentru Vaticanul care, sub conducerea papei Francisc, adept al austerităţii, se confruntă cu revizuiri de buget, a mai informat corespondentul BBC la Vatican.

Lipsa de atenţie a înalţilor prelaţi ce au "supervizat" lucrarea a fost taxată rapid pe reţelele media: "Să ne rugăm la Lesus?"

Papa Francisc, critic al cheltuielilor exagerate făcute de Vatican şi adept al unei biserici preocupate de enoriaşi, nu de bogăţie, va rămâne aşadar fără veniturile pe care urmau să i-o aducă monezile.

Baza rămâne în Banca Vaticanului

În prezent, instituţia papalităţii este susţiută de o Bancă. Pentru cei ce nu ştiu, Biserica Catolică este un important bancher care gestionează averi. Banca Vaticanului (IOR) a realizat în 2012 un profit net de 86,6 milioane de euro, ceea ce i-a permis să aducă o contribuţie de 54,7 milioane de euro la bugetul Vaticanului, reiese din datele publicate marţi de IOR, potrivit AFP.

Banca Vaticanului - Istituto per le Opere di Religione (IOR) - a publicat la sfârşitul lunii septembrie 2013, pentru prima dată în istoria sa, rezultatele sale anuale. Evenimentul a avut loc după ce IOR a fost acuzată de spălare de bani.

Potrivit autorităţilor europene pentru combaterea spălării banilor, IOR nu a reuşit să respecte standardele referitoare la lupta împotriva infracţiunilor financiare, iar în 2009, instituţia a fost acuzată de spălare de bani. În 2010 procurorii italieni pretindeau că IOR a încălcat în mod deliberat legea italiană în privinţa evaziunii fiscale, ”cu scopul de a ascunde proprietatea, destinaţia şi originea capitalului”.

Una dintre ultimele decizii luate de Benedict al XVI-lea, înainte de a renunţa la pontificat, în luna februarie 2013, a fost numirea unui aristocrat german, Ernst von Freyberg, în funcţia de preşedinte al Băncii Vaticanului.

După ce a preluat conducerea Bisericii Catolice, Francisc a cerut să fie informat personal cu privire la tot ce ţine de activităţile IOR şi să primească personal copii ale documentelor referitoare la aspectele cele mai problematice. Se simte nevoia unei abordări directe a problemelor din Banca Vaticanului, a afirmat suveranul Pontif.

Papa Francisc a înfiinţat un comitet special, cu puteri extinse, care va trebui să facă o investigaţie aprofundată cu privire la "poziţia legală" şi la activităţile IOR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor