Noi subterfugii ale hoţilor de lemne: Cioatele rezultate în urma tăierilor ilegale, marcate cu ciocan fals

.
. (Matt Cardy / Getty Images)

Un control efectuat de Garda Forestieră şi IPJ Suceava, în perioada 6-10 septembrie, a scos la iveală faptul că 26 de arbori au fost tăiaţi fără drept într-o pădure de 9 ha, administrată de Ocolul Silvic Bucovina, dar deţinută de o societate comercială din Ciumârna, informează Newsbucovina.ro.

Concret, sursa citată - arată specialiştii - au calculat după diametrul la cioată volumul lemnului tăiat ilegal şi acesta ajunge la 21,464 mc, având o valoare de 15.462 lei cu TVA [peste 3000 de euro – n.r.].

Într-un comunicat de presă emis marţi, de Garda Forestieră Suceava, se precizează că pe cele 9 hectare de pădure se află în curs de exploatare o partidă de produse accidentale (arbori uscaţi, rupţi, doborâţi de vânt).

„În afara arborilor care fac obiectul partizii, au fost identificate un număr de 21 cioate care aveau aplicat un dispozitiv de marcare având acelaşi indicativ ca şi cel aplicat pe arborii din partidă, pentru care există suspiciunea că este un dispozitiv artizanal (fals). Controlul a fost efectuat imediat după producerea acestor fapte, astfel încât cea mai mare parte a arborilor marcaţi cu dispozitivul suspect de a fi fals s-au regăsit la faţa locului, fiind arbori verzi ce nu corespund naturii produsului din partidă (accidentele I). Pe cioplajul aplicat la înălţimea de 1,30 m a acestor arbori nu este înscris niciun număr curent. Cioplajele pe care sunt aplicate mărcile suspecte par a fi de câteva zile, fiind date cu pământ pentru a părea mai vechi, comparativ cu cele de la marcarea iniţială care sunt înrăşinate. În urma inventarierii a rezultat un volum aferent acestor cioate de 28,308 mc şi o valoare a prejudiciului de 20687,41 lei inclusiv TVA”, a arătat sursa citată.

Pe lângă arborii tăiaţi fără drept, au fost identificaţi un număr de 43 de arbori demarcaţi de foarte mici dimensiuni (diametre în jur de 14 cm), arbori uscaţi pe picior. În proximitatea arborilor identificaţi mai sus, au fost identificate mai multe resturi de lemn (aşchii) pe care se puteau observa urme de vopsea de culoare verde (culoarea cu care a fost marcată partida de produse accidentale).

Articolul complet aici .