Noi imagini de satelit arată că Marina chineză simulează o invazie în Taiwan

Navă de transport Type 071 a Marinei chineze (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
31.05.2019

Noi imagini de satelit arată că Marina Armatei de Eliberare a Poporului (MAEP) a desfăşurat recent un exerciţiu militar privind simularea unei invazii a Taiwanului, potrivit site-lui ThePrint.

MAEP a folosit nava de transport Type 071 – proiectată să transporte 800 de soldaţi, zeci de vehicule, ambarcaţiuni de debarcare şi patru elicoptere – pentru o desfăşurare circulară a forţelor înaintea unui atac pe plajă, a susţinut site-ul de ştiri Zero Hedge.

“Această formaţiune [circulară] oferă siguranţă în faţa incendiilor ce vin dinspre ţărm, precum şi a atacurilor aeriene, deoarece majoritatea navelor de debarcare transportă doar sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă şi sisteme de arme pentru lupta de aproape”, potrivit ThePrint.

De asemenea, o navă Type 072A – concepută pentru a transporta 250 de soldaţi, 10 tancuri, patru ambarcaţiuni de debarcare şi un elicopter de mărime medie – a fost folosită pentru a transporta vehicule amfibii în apropierea locului de debarcare pe plajă. În plus, înaintea simulării invaziei, un avion de recunoaştere a survolat zona.

Exerciţiul militar a folosit ambarcaţiuni de debarcare pe perne de aer pentru a aduce la mal soldaţi şi vehicule. Unele dintre primele vehicule ajunse la mal au fost vehicule blindate amfibii Type 08 şi/sau vehicule de luptă amfibii Type 05.

China a criticat cu duritate orice acţiune a Taiwanului de a achiziţiona arme occidentale, insistând că militarizarea Strâmtorii Taiwanului afectează politica “O singură China”, care susţine că Taiwanul va fi în cele din urmă reunificat cu China continentală.

În timp ce China nu a exclus niciodată posibilitatea unei invazii a naţiunii insulare şi a continuat să obţină capabilităţi militare pentru a face acest lucru, forţele aeriene, maritime şi terestre ale Taiwanului au desfăşurat joi un exerciţiu militar de respingere a unei armate invadatoare.

Tensiunile regionale s-au amplificat de asemenea şi din cauza revendicărilor şi aspiraţiilor teritoriale ale regimului comunist chinez în Marea Chinei de Sud, lucru care a determinat Japonia să renunţe la pacifismul său postbelic.

În condiţiile în care China şi Taiwan se pregătesc pentru un război în Strâmtoarea Taiwanului, este doar o chestiune de timp înainte ca butoiul cu pulbere să se aprindă.

În această ecuaţie intră şi SUA care, deşi nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, este obligat prin lege să ajute insula şi să îi furnizeze mijloace pentru a se apăra pe cont propriu. Armata SUA a declarat că a trimis săptămâna trecută două nave prin Strâmtoarea Taiwanului, aceasta fiind cea mai recentă călătorie prin canalul maritim sensibil, declanşând nemulţumirea Chinei într-un moment în care relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii sunt foarte tensionate.

Navele de luptă americane au navigat prin Strâmtoarea Taiwanului cel puţin o dată pe lună de la începutul acestui an. SUA a relansat acest tip de misiuni în mod regulat în iulie 2018. De asemenea, SUA este principala sursă de arme a Taiwanului şi Pentagonul a susţinut că, începând cu 2010, Washingtonul a vândut Taipeiului arme în valoare de peste 15 miliarde de dolari.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud – o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, dar nu în întregime, şi de Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine – şi a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor